‘Mijn kind van bijna 5 jaar heeft nog een speen en praat daardoor slecht’

09.11.2023 09:38
Tessa Tessa

Het is niet dat we het niet proberen. Sterker nog: we beloven grote cadeaus, enorme taarten, verrassingen en een eigen feest als hij ermee stopt. Maar hij kan het niet.

Daaf is nogal gek op zijn speen. En nu hij bijna 5 jaar is en in groep 1 zit, kan dat niet meer. Dat snappen wij zelf ook.

Het lastige is dat hij slecht verstaanbaar is. Daaf is een sociaal jongetje dus met handen en voeten redt hij zich wel in de klas. Hij lacht, brabbelt en speelt met iedereen en de kinderen en juffen zijn gek op hem. Hij wordt uitgenodigd op partijtjes en elke dag wil er weer een ander kind met hem spelen na school. Hij is ontzettend slim en behendig, motorisch klimt en rent hij er iedereen makkelijk uit. Maar of ze hem verstaan?

Het is zo zielig. Het lukt hem niet goed om bepaalde letters uit te spreken. ‘Juf’ wordt ‘Lup’. ‘Daaf’ wordt ‘Daas’. ‘Konijn’ wordt ‘Konijk’. ‘Speen’ is ‘Pees’. En dan zijn er nog woorden die hij heel lastig vindt en door elkaar haalt. ‘Glijbaan’ wordt ‘Glabijn’. Hoe het komt, ik weet het niet. Is het dyslexie? Een taalachterstand? Is het een stoornis of is er iets met zijn tongspieren of kaak? We staan op alle wachtlijsten voor logopedie, maar er is blijkbaar geen plek voor professionele hulp.

Ik maak me al heel lang zorgen om mijn lieve zoon. Ook hij merkt het nu. Het is voor hem niet leuk als mensen hem maar niet begrijpen, zeker niet nu hij ouder wordt. Dat doet hem verdriet, dat zie ik aan hem. En dus stoppen we keihard met die speen in bed. Ik heb de tuutjes afgeknipt, zodat hij niet meer kan sabbelen. Het breekt mijn hart als hij huilt om zijn tuttel, maar het moet. Ik doe het voor hem. Hopelijk helpt het. Want hij zegt ook heel vaak ‘vieze mama’. En dan bedoelt hij toch echt ‘lieve mama’.

Tessa Heinhuis (34) is moeder van tweeling Bodi en Daaf (4) en baby Sem. Ze is auteur van het ultieme geluksboek voor moeders, Happy Mom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tessa Heinhuis (@tessaheinhuis)