COLUMN MARIËTTE: 13 dingen die gewoon geweldig zijn aan een peuter

24.05.2017 09:05
Column Mariëtte

Mariëtte Middelbeek (34) is schrijver, chef redactie van Kek Mama en moeder van zoon Casper (2,5) en dochter Nora (1). geregeld schrijft ze over wat haar bezighoudt. Vandaag: 13 dingen die geweldig zijn aan een peuter.

Oké, er valt een hoop af te dingen op het concept ‘peuter’, maar sommige dingen niet. Die zijn gewoon geweldig. Bijvoorbeeld dit:

1. Het ‘mama!’ als je thuiskomt dat qua blijdschap doet vermoeden dat je enkele maanden weg bent geweest.

2. Dat het helemaal niet raar is dat je op je buik op de grond met een Little People-boerderij ligt te spelen en daar zelf heel blij van wordt.

3. Dat ie helemaal in trance zit te luisteren als je voorleest en daarna ongeveer zes uur lang het verhaal in steekwoorden herhaalt. Op volume misthoorn.

4. Dat je ongegeneerd Disneyfilms kunt kijken.

5. Dat ie zo lekker overzichtelijk is. Je hoeft nooit te raden of ie misschien boos op je is.

6. Dat ie leert praten en zo trots is als ie na heel lang oefenen dan eindelijk ‘vrachtwagen’ kan zeggen in plaats van iets dat klinkt alsof er een grammofoonplaat is vastgelopen.

7. Dat je daarom ook gewoon kunt vragen wat ie wil en niet zoals bij een krijsende baby maar een beetje moet raden en altijd verkeerd gokt.

8. Dat je zo vaak moet lachen, ook als je eigenlijk heel boos zou moeten zijn maar het is nou eenmaal hilarisch als een peuter heel doorzichtig probeert je wijs te maken dat alle pannen zomaar uit zichzelf de la uit zijn gemarcheerd toen jij even niet oplette.

9. Dat ie midden in de supermarkt keihard ‘Lang zal ze leven’ begint te zingen.

10. Dat je nog eens een halfuur naar een paardenbloem staat te staren terwijl je eigenlijk op wou schieten maar dat lukt niet zo met een peuter met een mening. Best wel mindful ook, eigenlijk.

11. Dat ie vol overgave gaat dansen, volledig uit de maat en fonetisch meezingt met K3.

12. Dat ie zo lekker op schoot kan kruipen en weer even heel klein is.

13. Dat je wakker wordt gemaakt met de mededeling dat een olifant geen aap is.