Column Malu: ‘Zo zal míjn kind nooit worden, zei ik nog…’

16.05.2019 09:02
column-malu

Waar Malu’s zoon recentelijk alleen huilde bij honger of slaap, piept hij nu ook als-ie z’n zin niet krijgt. ‘Ik kan soms maar één ding denken: waar zijn de opvoedgoeroes?’

“Tot een paar weken geleden bestond het moederschap voor mijn gevoel louter uit mijn kind in leven houden: ik gaf ‘m eten als-ie honger had, bracht hem naar bed als hij moe was, verschoonde z’n luier, troostte ‘m als hij verdrietig was en knuffelde hem urenlang bij huidhonger. En ik moet zeggen, Mack deed het daar prima op. Hij was tevreden en op een enkele onverklaarbare jengelbui na, was het een modelkind.

 

‘Zo gaat die van mij niet worden’

Maar toen kwam hij er van de een op andere dag achter dat-ie zijn ouders moeiteloos kan bespelen door theatraal te gaan huilen. Of nou ja, piepen vooral. Tillen? Armen omhoog en piepen. Drinken? Wijzen naar z’n beker en piepen. En ineens was mijn kind zo’n baby waarvan ik vroeger altijd zei: zo gaat die van mij niet worden.

 

Lees ook
Dit is volgens moeder Annie de beste opvoedtip ooit >

 

‘Schiet mij maar lek’

Het opvoeden is nu duidelijk echt begonnen. Via internet ga ik op zoek naar de beste tips, maar die spreken elkaar allemaal tegen. Want terwijl de ene opvoedgoeroe zegt dat je kind met één jaar echt nog niet weet wat wel en niet mag – dus je ‘m gewoon lekker z’n zin moet geven – roept de ander weer dat je toch echt je grenzen al moet aangeven. Schiet mij maar lek…

 

‘Al die anderen doen ook maar wat’

Na urenlang tevergeefs online speuren, is er gelukkig altijd nog De Vriend die mij met z’n nuchtere kijk op dingen weer uit de paniekmodus helpt. ‘Maak je niet druk schat, al die andere ouders doen allemaal ook maar wat.’ En daar heeft hij natuurlijk groot gelijk in.”

 

Malu Pesulima is webredacteur bij Kek Mama en woont samen met Romano. Zoon Mack is inmiddels elf maanden oud.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >