‘Mijn kind gaat ook in de vakantie naar de BSO’

02.07.2023 08:00
Beeld: Kyra, HashtagK

Lilian Finn (31) is auteur, spreker en designer. Ze is getrouwd met Charles en moeder van zoon Nox (4). 

Wij zijn gezegend: van de zes weken schoolvakantie hebben wij zelf vier weken vakantie. We vertrekken ook zodra het kan en genieten dan intens van veel tijd met zijn drietjes. Maar in de laatste week van onze vakantie, gaat onze Nox gewoon naar de opvang. Ja, terwijl ‘gewoon’ thuis zijn en vakantie hebben.

Lees ook – ‘Mijn huwelijk, mijn regels: wij willen minder tijd met elkaar doorbrengen’

Had je mij dat vijf jaar terug verteld, terwijl ik hoogzwanger was, had ik je waarschijnlijk verbaasd aangekeken. Je kind wegdoen in jouw vakantie? Terwijl je maar zo weinig dagen per jaar vakantie hebt? Voor mij was dat een no go. De mensen uit mijn omgeving die ik erover vertel zouden die keuze ook niet maken. Het voelt onlogisch om vakantie zonder het hele gezin te vieren. Zeker wanneer beide ouders werken en er tijdens de doordeweekse dagen weinig tijd is voor elkaar. En toch is het voor ons de beste keuze.

(Niet zo) appeltje-eitje

Die eerste vakantie met z’n drietjes was een eyeopener. In normale weken maken we veel tijd voor elkaar: we eten altijd samen en zijn in het weekend regelmatig met z’n drietjes op pad. Zo’n gezinsvakantie leek me dan ook appeltje-eitje. Hoe anders kon het zijn dan thuis? Nou, met een kind 24/7 om je heen zónder jouw gebruikelijke vangnet is niet makkelijk. Ik vind het oprecht gemakkelijker om een werkklus op te knappen, dan een oververhitte baby die tanden krijgt te kalmeren. In een vreemd land, waar je de taal niet spreekt en waar je niet even een kop koffie met hem bij een vriendin kunt doen als afleiding. Aan het eind van de vakantie vroeg ik me af: wanneer begint míjn vakantie eigenlijk?

Daarom maakten wij op dat moment een keuze: we gingen het de volgende zomer anders aanpakken. We zouden de taken beter verdelen. Niet meer met zijn tweetjes op de baby, maar om beurten. Dat gaf deels rust. Maar wat het beste werkte, was Nox een paar dagen naar de gastouder sturen. Hij speelde daar lekker met de andere kindjes en wij hadden een paar dagen om bij te komen. De was weg te werken. De verbouwing af te ronden. Tijd met zijn tweetjes door te brengen. Nox gaat nu naar school, de gastouder is vervangen door de BSO. En ja, ook deze hebben we nu geboekt voor onze laatste week.

Aftellen

Nu hoor ik je denken: leuk voor jou, maar dat is toch helemaal niet tof voor jullie kind? Ik kan je vertellen, de Nox is allang blij dat hij naar de BSO gaat. Na drie weken alleen maar papa en mama is hij echt toe aan weer tijd met vriendjes. Hij telt de dagen af tot hij naar de vakantie-bso mag. Hij kijkt uit naar het gefröbel en geknutsel met de juffen, schat zoeken met de kinderen in de zandbak en de themaweek die iedere schoolvakantie anders is.

Eerlijk, hij weet natuurlijk ook niet beter. Maar ik zie mijn kind opleven na een dag met andere kindjes en weer een beetje in zijn normale ritme zitten. Wat mij betreft is in de vakantie naar de opvang gaan een win-win voor beide kanten.