‘In angst leven? Daar is het moederschap veel te mooi voor’

23.10.2021 06:02
Kimberley Klaver

Kimberley Klaver (35) is actrice, presentatrice van o.a. Mama’s Wereld en moeder van zoon Julius (2). Ze is zwanger, bezig met haar eerste roman en schrijft elke maand een herkenbare column over haar leven en het moederschap.

Wanneer je moeder wordt, verlies je een deel van je onbezorgdheid. Althans, dat geldt voor mij. Verschillende angsten steken de kop op: van rampscenario’s tot nachtmerries om de kinderen, de zwangerschap of mijzelf als moeder.

Kwetsbaar

Voorheen had ik dat niet. Sterker nog, ik naam graag risico’s en fladderde van het ene avontuur in het andere. Ik had immers in mijn optiek niet heel veel te verliezen. Maar guess what? Dat verandert allemaal wanneer je moeder wordt. De gevoelens van intense liefde en verantwoordelijkheid maken me kwetsbaar. Risico’s, handelingen en avonturen worden op de weegschaal gelegd en ik denk veel meer na. Als moeder kan je nu eenmaal niet meer alleen aan jezelf denken – je denkt altijd aan het effect op de kinderen.

Gegroeid

In het begin vond ik dat lastig. Was ik nog wel spontaan genoeg? Was ik mezelf kwijtgeraakt? Was ik aan het vertrutten? Oké, mijn fuck it-mentaliteit is verdwenen en dat zullen mensen vast weleens betreuren. Maar ik ben nu gelukkig op het punt dat het mij een worst zal wezen. Ik heb geen behoefte om mij anders voor te doen om anderen een beter gevoel te geven. Ik ben veranderd als mens. Wat zeg ik? Ik ben gegroeid als mens. En ik denk dat jullie, moeders, lezers, dit wellicht herkennen.

 

Lees ook
Kimberley Klaver over zwangerschap: ‘Ik werd overladen door schuldgevoelens’ >

 

Pure winst

Het moederschap geeft diepte aan mijn leven: mijn instinctieve vermogen is beter ontwikkeld, de connectie met mijn lijf is door de zwangerschap en bevalling sterker geworden en ik kan veel beter het kaf van het koren scheiden. Ja, waar ik eerst dacht iets van mezelf verloren te hebben, kom ik er steeds meer achter dat het pure winst is. Al is die kwetsbaarheid lang niet altijd makkelijk en ben ik nog regelmatig bang dat de kinderen iets overkomt. Wat mij op zo’n moment kan helpen, is loslaten waar ik geen controle over heb. Vertrouwen hebben in mezelf als moeder en vertrouwen hebben in het leven.

Geen optie

Uiteraard gebeuren er nare dingen in de wereld – Baby Loss Awareness Week is net achter de rug en ik ken twee prachtige, sterke vrouwen die onlangs hun kindje in hun zwangerschap verloren. Daar mogen we onze ogen niet voor sluiten, nooit. Maar leven in en met angst is ook geen optie. Daar is het leven, de zwangerschap en het moederschap gewoon te mooi voor.

Daarom probeer ik me te realiseren dat ik geen energie moet steken in irreële angsten, stom geruzie of geroddel, maar dat ik die tijd moet stoppen in kijken naar wat ik allemaal heb. Natuurlijk gaat dat lang niet altijd en speelt mijn brein soms spelletjes met me, maar hey: we zijn ook maar mens. En we zijn ook maar moeders die het zo goed mogelijk proberen te doen. Voor onszelf, voor onze omgeving en het allerbelangrijkste: voor onze kinderen.

 

 

Kimberley Klaver (34) is moeder van Julius Laurens Alexander (2) en zwanger van haar tweede kindje. Ze studeerde van haar 5e tot 15e aan de dansacademie van Lucia Marthas en later HBO Communicatie. Ze is bekend van Spangas, Vechtershart 1&2, co-host middagshow Q-Music en als programmamaker van Badgasten en Bekende Baasjes bij LINDA. TV. Ze woont samen met Michel, die drie kinderen heeft uit een eerdere relatie.