Juf Ilva: ‘Mag ik er dan mee spelen, als jij het niet wilt?’

05.03.2024 07:25
column ilva de juf Bron: Eigen beeld

Ilva Kuijpers (26) is leerkracht van groep 1/2. Iedere maand schrijft ze voor Kek Mama
een column over haar belevenissen op de basisschool.

“De bel gaat en de kinderen stromen enthousiast mijn klas binnen. ‘Juf! Kijk eens naar mijn nieuwe pop!’, zegt Lily bij binnenkomst. ‘Juf, juf juf! moet je zien, ik heb een coole brandweerwagen bij me!’, roept Ivo vanaf de andere kant van de klas naar me.

Speelgoeddag

‘Je bent gearresteerd, juf!’, hoor ik ineens heel streng achter mij. Als ik me omdraai zie ik Lotte staan, in een compleet politiepak met handboeien en al. Het is vandaag speelgoeddag. En dat betekent dat alle kinderen iets van huis mee mogen nemen om op school mee te spelen. Hier keken ze al wekenlang naar uit.

De klas stroomt vol en het is een drukte van jewelste. Alle kinderen laten vrolijk en vooral luidruchtig hun speelgoed aan elkaar zien. De een is nog enthousiaster dan de ander en ze willen er het liefst direct mee gaan spelen.

Lees ook: Juf Ilva: ‘Ik moet morgen weer, maar ik wil niet. Echt niet. Ik ga niet!’ 

Grote ogen kijken me aan

Tot ik in mijn ooghoek Thomas binnen zie komen. Een beetje zenuwachtig kijkt hij de klas rond. Hij heeft geen oog voor zijn moeder die nog zwaaiend voor het raam staat. Druk gebarend probeert ze Thomas duidelijk te maken dat zijn speelgoed nog in zijn tas zit. Hij lijkt haar niet te zien, of niet te willen zien. Ik loop naar hem toe en vraag hem of hij snapt wat zijn moeder hem duidelijk probeert te maken. Hij kijkt
mij met grote ogen aan en ontwijkt mijn vraag. ‘Ik wil graag gewoon met het speelgoed van de klas spelen’, zegt Thomas.

‘Een beetje zenuwachtig kijkt hij de klas rond’

Even later ontvang ik een berichtje van zijn moeder. ‘Thomas vindt zijn speelgoed niet mooi en stoer genoeg. Hij vergelijkt zijn speelgoed met dat van andere kinderen’, lees ik en ik krijg een brok in mijn keel. Mijn juffenhart gaat sneller kloppen en alles in mij zegt dat ik hem hierbij moet helpen. Ik vraag aan hem wat hij meegenomen heeft, maar Thomas zegt resoluut: ‘Ik weet niet hoe het heet, maar ik ga er niet mee spelen…’

Mag ik er dan mee spelen?

Samen lopen we naar de gang en kijken in zijn tas. Thomas doet alsof hij het speelgoed niet eens ziet, maar ik zie het meteen, ik pak de magnetische bouwblokken uit zijn tas en vraag: ‘Mag ik er dan mee spelen, als jij het niet wilt?’ Hij kijkt mij vol verbazing aan en ik bespeur een heel klein glimlachje rond zijn mond. Vol ongeloof vraagt hij me of ik er echt mee ga spelen en ik antwoord daarop met veel plezier: ‘Jazeker, het ziet er leuk uit en het is iets met bouwen. Ik heb er zin in!’

Terug in de klas begin ik met het speelgoed van Thomas te spelen en al snel komt hij naar me toe. Hij begint zelf mee te spelen en als andere kinderen dat zien komen ze ook meespelen. Ze zijn heel enthousiast over zijn speelgoed en roepen dingen als ‘Zo, dit is leuk!’ Van een afstandje zie ik Thomas meer en meer gaan stralen. Missie geslaagd! Ik voel een kleine traan achter mijn ogen prikken, maar natuurlijk laat ik dat niet aan de kinderen merken. Wat heb ik toch een super mooi beroep en wat is het toch fantastisch om kinderen met iets heel kleins over een grote drempel heen te helpen.”

Meer zien van Ilva? Volg haar op Instagram of TikTok.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.