Juf Ilva: ‘Ik moet morgen weer, maar ik wil niet. Echt niet. Ik ga niet!’ 

13.02.2024 08:22
column ilva de juf Bron: Eigen beeld

Ilva Kuijpers (26) is leerkracht van groep 1/2. Iedere maand schrijft ze voor Kek Mama een column over haar belevenissen op de basisschool.

“Het is de laatste zondag van de vakantie, een uur of drie, ik zit op de bank en denk: dit was het dan. Ik moet morgen weer, maar ik wil niet. Echt niet, ik ga niet! Best gek, want een half uur geleden had ik dit gevoel nog totaal niet. Toch wist ik dat het ging komen, want iedere vakantie is het weer raak. Ik zie er als een berg tegenop om weer voor de klas te staan.

Wil ik dit tot mijn 67ste doen?

Soms denk ik dan: is het onderwijs wel echt hetgeen wat ik tot mijn 67ste wil doen? Moet ik niet gewoon een kantoorbaan zoeken waar ik af en toe een dag vrij kan nemen? Waarbij ik niet vier keer per dag 25 jassen dicht moet ritsen en schoenen moet strikken. En al dat lamineren en knippen komt mij echt mijn neus uit!

“Al dat lamineren en knippen komt mij echt mijn neus uit!”

Maar toch kom ik op maandagochtend om zes uur met frisse tegenzin mijn bed uit. Het gebruikelijke ochtendritueel gaat tergend langzaam, ik knoei koffie over mijn nieuwe trui en de mascara zit op mijn voorhoofd. Ondanks alles sta ik op wonderlijke wijze om half acht in mijn klas. Terwijl ik de stoelen van tafel haal, de startopdracht klaar leg, de spullen voor het knutselen sorteer en de dagritmekaarten neerzet, dwalen mijn gedachten nog steeds af. Is deze baan niet veel te belastend?

Hoe heb ik ooit kunnen twijfelen?

Het geluid van de bel brengt me terug naar de realiteit en voordat ik het weet stromen er 25 lieve, authentieke stuiterballetjes de klas in. Sommigen stevig aan de hand van hun moeder, anderen rennen uitgelaten de klas binnen terwijl ze hun tas achter zich aanslepen. Sarah komt naar me toe, slaat haar armpjes om mijn benen en knuffelt me stevig. ‘Ik heb je gemist juf!’, zegt ze.

Een gevoel van warmte en geluk stroomt mijn lijf binnen. Hier doe ik het voor! De kinderen geven mij zoveel energie. Oké, ze zijn ook de reden waarom ik elke avond als een oma op de bank lig, maar ik krijg zoveel voldoening van mijn werk. Hoe heb ik ooit kunnen twijfelen? Natuurlijk blijf ik dit voor altijd doen.”

Meer zien van Ilva? Volg haar op Instagram of TikTok.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.