Als moeder kun je niet een paar dagen weg van je kinderen, als vader is dat volstrekt normaal

23.09.2023 10:15
Tessa Tessa

De verschillen tussen vaders en moeders blijven groot. Bijvoorbeeld met eens per jaar weggaan van huis: vaders doen dat gewoon. Moeders niet.

Een paar dagen strand, rosé, vrienden. Het is een recept voor wat ouderwetse lol.

Mijn man gaat elk jaar met zijn beste vrienden naar Spanje om daar eens goed bij te tanken. En ik snap dat en gun hem dat. Even geen Monkeytown en luiers, even alleen mannenpraat en grappen. Maar wil je als moeder van drie kleine kinderen met een vriendin naar het buitenland om helemaal niks te doen, dan is dat een heel gedoe. Mensen vinden daar wat van. ‘Ga jij nu al weg bij je baby? Die is toch pas vier maanden oud?’. Je voelt je schuldig.

Waarom vraagt niemand dat aan mijn man? Die heeft toch ook net een baby die vier maanden oud is? Ook moeders moeten soms opladen zónder kinderen. Ook moeders knappen op van wat dagen strand en volwassen gesprekken. Het kan niet zo zijn dat je je als moeder altijd vreselijk voelt als je iets voor jezelf besluit te doen. Je laat je kind immers niet achter bij een wildvreemde, maar bij hun eigen vader, toch? Die ‘past’ niet op zijn kinderen als jij even weg bent om iets te doen waar je gelukkiger van wordt. Welnee. Die is gewoon thuis, bij de kinderen die ook hij wilde. En je bent niet egoïstisch. Je bent de beste moeder – juist omdat je soms aan jezelf denkt. Ik leer steeds beter wat ik zelf nodig heb. Want ja, ik ben het allerliefste moeder van mijn jongens. Maar ik ben ook nog ergens – verstopt onder Spidermannen en racebanen – iemand anders.

Boek dat uitje met je vriendin. Je zult zien dat je als een leukere moeder terugkomt en dat je na een week zon opeens dat gegil in Monkeytown een stuk minder hard hoort.

Tessa Heinhuis (33) is moeder van tweeling Bodi en Daaf (4) en baby Sem. Ze is auteur van het boek Happy Mom, het eerste boek geschreven door een moederpsycholoog.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tess (@tessaheinhuis)

Hét ultieme succes-boek over moedergeluk bestel je nu via Bol.com: ook jij verdient een gelukkiger leven. En in dit boek leer je er alles over.

Tessa