‘Als ik de baas zou zijn, zou ik geen moeders aannemen. Er is altijd wat’

28.11.2023 10:03
Tessa

Of er altijd wat is als je drie kleine kinderen hebt? Eigenlijk wel, ja. En dus wring je je door zestien bochten per week als moeder.

Want: mama wil ook werken. Maar mama is overal hard nodig.

Werken als moeder: er wordt veel over gezegd. Bijvoorbeeld dat als sommige mensen eerlijk zijn, ze liever geen moeders aannemen in hun eigen bedrijf. Dan moeten ze weer eerder naar huis, of een dag thuiswerken. De zorg voor de kinderen ligt vaak meer bij moeders dan bij vaders. En dus zou het, als je eigen baas bent, slim zijn om geen vrouwen in dienst te nemen die kleine kinderen thuis hebben.

Onzin, natuurlijk. Want je prestaties hangen niet af van of je moeder bent of niet. Ik ben goed in wat ik doe en dat ben ik los van mijn thuissituatie. Plus: als ik op kantoor ben, werk ik drie keer zo hard, omdat ik weet dat ’tijd voor jezelf’ kostbaar is.

Maar mijn kinderen staan onvoorwaardelijk op de eerste plek. Daar maak ik geen geheim van, ook niet op de werkvloer. Vroeger was dat wel anders: toen spraken moeders niet over hun kinderen thuis en dat ze er ’s nachts zes keer uit moesten en kapot zijn. Dat werd stilgehouden, anders werd ze vreemd aangekeken. Gelukkig is dat nu anders. Is er een knul thuis met hoge koorts, dan ga ik naar hem toe. Geen discussie. Dan werk ik door in de avond als ze allemaal slapen.

Ik denk dus niet dat je je werk minder goed kunt doen als je eenmaal baby’s hebt gebaren. Ik denk wel dat je tijd schaarser is in de tropentijden met jonge kindjes. Studiedag, opa en oma zijn er niet, kind ziek, crèche dicht. Ga het maar regelen.

Wij werkende moeders mogen trots zijn op onszelf. We doen het maar mooi allemaal. Daar kan een baas een hoop van vinden, misschien, maar dat we lui zijn? Dat beslist niet.

Tessa Heinhuis (34) is moeder van tweeling Bodi en Daaf en baby Sem. Ze is auteur van het boek Happy Mom, waarvan de tweede druk nét uit is.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tessa Heinhuis (@tessaheinhuis)