In samenwerking met Kek Mama

8x de leukste tips voor een geweldige gezinsvakantie in Normandië

07.09.2020 09:31

Op zoek naar een perfecte bestemming voor je volgende familievakantie? Volgens Annemieke, moeder van twee zoons en blogger voor Lady Lemonade, is Normandië een stukje Frankrijk dat je minstens één keer in je leven gezien moet hebben. Ze beleefde er een topvakantie met haar gezin en zet de fijnste tips voor je op een rij.

“Normandië: een plek met ansichtkaart-waardige landschappen, een prachtige kust en sprookjesachtige dorpen. Waar de grote schilders op aarde zich lieten inspireren. Waar de wijn vloeit, de kaas smelt op je tong en je naar hartenlust mosselen kunt eten of een oestertje klapt. Én een plek waar onze vrijheid tijdens de Tweede Wereldoorlog begon. Wat mij betreft een stukje Frankrijk dat je minstens één keer in je leven gezien moet hebben. Samen met je gezin, want het is er hartstikke leuk voor kinderen.”

 

Lekker dichtbij en plek genoeg

Een groot voordeel van een vakantie in Normandië is dat je er zo naartoe rijdt. Kinderen op de achterbank, koffers achterin en gáán. Na amper zes uur rijden, zaten wij al heerlijk in de zon aan het mooie strand terwijl de jongens in zee speelden.
Of je nou van kamperen houdt, je liever in een hotel overnacht of wel op een hele bijzondere slaapplaats je vakantie wilt doorbrengen, er zijn fijne mogelijkheden genoeg.

Bijzonder Mont-Saint-Michel

Hier moet je natuurlijk een keer geweest zijn: een uniek rotsachtig mini-eiland met daar bovenop een klein middeleeuws sprookjesdorp – en in het midden de abdij La Merveille die boven alles uit torent. Het verschil tussen de waterstanden bij eb en vloed kan daar wel 15 meter zijn. Bij ons bezoek was het laagwater, dus konden we ook buiten de stadsmuren over het zand lopen. De jongens vonden het geweldig: zij gingen meteen op zoek naar mooie schelpen en krabbetjes, terwijl de meeuwen op kleine visjes jaagden die achterbleven in de plassen water.

Kleurrijk Cherbourg

Aan fijne steden en pittoreske dorpen geen gebrek in Normandië. Denk aan Bayeaux, Caen, Honfleur en Cabourg. Het tweede gedeelte van onze vakantie in Normandië brachten we door in Fermanville, dat tussen Cherbourg en Barfleur ligt – aan de kust van het schiereiland Cotentin. Cherbourg is een levendige havenstad met in het oude centrum leuke winkels, een markt en gezellige restaurants en café’s. De musicalhit Les parapluies de Cherbourg met in de hoofdrol Catherine Deneuve werd hier opgenomen. Tip: loop door Rue des Portes, waar ze als een gekleurde regenboog boven de winkelstraat hangen.

D-Day stranden en musea

In Sainte-Mère-Église kwamen op D-Day maar liefst 15.000 Amerikaanse luchtlandingstroepen aan. Het Airborne Museum is helemaal gewijd aan de landing van deze Amerikaanse parachutisten. Bij de ingang krijg je tablets met touchscreens waarmee je plaatjes kunt scannen, om zo op een interactieve manier én in je eigen taal het museum te kunnen ontdekken. In het eerste gebouw staat een zweefvliegtuig waaruit de soldaten sprongen. In de tweede museumruimte staat een C-47 vliegtuig dat ook echt heeft meegedaan aan de droppings. De derde – Operation Neptune – maakte op mij het meeste indruk: daarin kun je namelijk de dropping beleven alsof je er zelf bij was.

De witte krijtrotsen bij Étretat

Van de vele bezienswaardigheden in Normandië, zijn de krijtrotsen absoluut een must. De witte, enorm hoge rotsformatie aan de Atlantische kust is in honderden jaren gevormd onder invloed van wind en zee en strekt zich helemaal uit van Luc-sur-Mer tot Trouville. Maar de krijtrotsen bij Étretat zijn de mooiste. Het oude vissersplaatsje heeft een wirwar aan smalle en gezellige straatjes en telt slechts tweeduizend inwoners. Koop een paar belegde baguettes en loop via de boulevard langs het kiezelstrand, waar druk gezwommen wordt. Het zeewater schittert in de zon en steekt prachtig turquoise af tegen de witte krijtrotsen.

De bekende oesters van Saint-Vaast-La-Hougue

In een baai ligt het havenplaatsje Saint-Vaast-La-Hougue, hét oestercentrum van Normandië. Hieruit komen lekkere vlezige zeevruchten met een nootachtige smaak, en dat maakt ze tot groot favoriet bij veel fijnproevers. Ze groeien in het oudste bassin van Frankrijk – tussen de haven van Saint-Vaast en het eiland Tatihou. Bij eb komen de oesterbedden ‘bloot’ te liggen en kun je de oesterboeren aan het werk zien. Een bezoek aan het eiland Tatihou is ook een must als je hier bent. Alleen de overtocht is al leuk. Die maak je met een amfibievoertuig: een grappig blauw met wit bootje dat op de zeebodem kan rijden bij laag water.

Le Goéland 1951; één van Frankrijks beste strandtenten

Vanuit het oestercentrum – en mét een grote schat lege oesterschelpen die de jongens hadden verzameld, reden wij door naar Le Geóland 1951, een populaire strandtent in Réville. Door de Guardian uitgeroepen tot één van de beste strandtenten van Frankrijk. Als je er eenmaal bent, snap je waarom. Het restaurant is gebouwd in een oude Duitse bunker en heeft uitzicht op een paradijselijk stukje strand en zee. De sfeer is relaxt, overal zijn leuke zithoekjes. Wij bestelden een lekkere cocktail en een plankje charcuterie, en voor de jongens een hamburger en fish & chips. Prachtige stek om de zon in de zee te zien zakken, want het uitzicht is top.

Bomen klimmen bij Forest Adventure

We besluiten onze vakantie in Normandië actief af te sluiten, met één van de favoriete activiteiten van onze kinderen; bomenklimmen. Een goede spot hiervoor is Forest Adventure in Saint-Sauveur-le-Vicomte, 30 minuten van Cherbourg. In dit klimpark zijn in totaal negen verschillende parcoursen variërend in hoogte met tokkelbanen, netten, loopbruggen, hangbruggen en andere lastige obstakels. Kinderen vanaf twee jaar kunnen er al een soort mini-parcours doen, maar het wordt nog leuker als je minimaal 1.10 meter bent. Dan mag je wat meer de lucht in. We waren er een hele middag zoet mee. Finn vond het zelfs ‘gruwelijk vet’. En dat was het ook.

 

Meer weten? Ga naar normandie-tourisme.fr voor alle informatie over deze heerlijke volgende vakantiebestemming voor het hele gezin.

 

Meer Kek Mama? Neem nu een abonnement en profiteer van leuke aanbiedingen!