Iedereen die een peuter heeft, weet dat hoe ouder ze worden, hoe moeilijker de middagdutjes worden. Terwijl je peuter die dutjes vaak nog héél goed kan gebruiken (en jij eindelijk even een rustmomentje hebt). Op TikTok gaat een moeder viral die deelt dat ze in plaats van de tandenfee, de dutjesfee laat langskomen.
Lees verder onder de advertentie
“Shit die niemand je vertelt over opvoeden: ik betaal mijn dochter om dutjes te doen. Niet de baby, de peuter. En voordat je me veroordeelt, deze shit werkt”, zo begint @findfoodfreedom haar TikTok die nu viral gaat en al 1,5 miljoen views heeft gekregen. Ze geeft haar peuter een klein bedrag voor elk middagdutje, want de dutjesfee komt langs.
Lees verder onder de advertentie
De dutjesfee
Het gaat om de Amerikaanse moeder Sam die merkte dat haar dochter op de opvang elke dag een dutje deed, maar thuis in het weekend dit weigerde te doen. Toen Sam van iemand anders hoorde over de dutjesfee, besloot ze dit zelf ook te proberen als extra motivatie om haar dochter te laten slapen. Als haar dochter een dutje doet, krijgt ze 1, 5, 10 of 25 cent.
Lees verder onder de advertentie
Sam legt het als volgt uit: “Denk jij dat ik voordat ik ouder werd had gedacht dat ik mijn peuter zou betalen om te gaan slapen? Nee, maar ze is er dol op. We hebben ook een unicorn spaarpot. En ze vindt het geweldig om haar muntjes in de spaarpot te doen. Dit is de shit die ze van tevoren niet aan je vertellen als ouder.”
We listen and take notes
Je verwacht misschien dat de moedermaffia hier bovenop duikt, maar het tegengestelde is waar. Een TikTok-gebruiker reageert: ‘We listen and take notes‘ en een ander vraagt zich af: ‘Hoe heb je de Nap Fairy geintroduceerd??’ Eigenlijk zijn er vooral heel veel ouders die reageren met de gedachte: waarom heb ik hier niet zelf aan gedacht? Dat laat wel zien hoe groot de middagdutjesstrijd is tussen peuters en ouders.
Natuurlijk kun je je afvragen of deze ongebruikelijke manier van je peuter belonen met een dutje op de lange termijn werkt. Gedragsexperts zeggen dat het afhangt van hoe beloningen worden gebruikt. Onderzoek van het National Institute of Health suggereert dat kleine, directe beloningen, zoals een muntje van de dutjesfee, een effectieve manier kan zijn om kinderen te helpen gewoontes te ontwikkelen die zelfregulering vereisen, zoals dutjes doen, zindelijk worden of speelgoed opruimen.
Lees verder onder de advertentie
Belangrijke aanvulling hierop is wel: de sleutel is om externe motivatie (de beloning) in evenwicht te brengen met interne motivatie, zodat kinderen leren om dingen te doen voor hun eigen bestwil in plaats van alleen voor geld, speelgoed of snoep.
Je zou dit volgens experts een positieve bekrachtingsstrategie kunnen noemen, en het werkt vooral voor temperamentvolle kinderen met een hele sterke wil. Zij weten namelijk vaak dat je ze niet kan verplichten om te slapen, omdat je als ouder het niet kan afdwingen. In plaats van een eindeloze strijd aan te gaan, kan een kleine beloning dutjestijd wat luchtiger houden. Met peuters voer je immers al genoeg discussies de hele dag door.
Lees verder onder de advertentie
Averechts effect
Maar let op: mocht je dit thuis willen proberen, omdat de nood echt heel hoog is (we don’t judge): andere onderzoeken laten zien dat teveel belonen juist averechts kan werken, vooral als kinderen iets al leuk vinden. Bijvoorbeeld, als ze altijd een cadeautje krijgen voor iets wat ze sowieso graag doen, kan dat hun eigen motivatie verminderen. Maar beloningen kunnen wél helpen bij dingen die minder leuk zijn.
Vooral complimenten en aanmoediging hebben vaak een positief effect op motivatie, blijkt uit onderzoek. Met andere woorden: als de dutjesfee een dagje vrij neemt, betekent dat niet per se dat de dutjes meteen verdwijnen – zeker niet als je kind gewend is aan positieve woorden in plaats van alleen maar een beloning.
Sommige kinderen trekken vanaf dag één naar dieren toe alsof ze een magneet in hun kleine knuistje hebben. Ze aaien élke hond die ze tegenkomen, stoppen slakken in hun jaszakken (want hij had het koud) en houden fanatiek bij welke eenden er in de sloot wonen.
Een hysterische baby? Stress? Geen paniek, pak je innerlijke yogi erbij! Een video van een vader die zijn kleintje weet te kalmeren met het OM-geluid gaat viral en heeft inmiddels al miljoenen views verzameld.
Heeft een groot leeftijdsverschil invloed op je relatie? Leeftijd is maar een getal, zeggen ze. Maar als je moeder je aankeek alsof je gek was toen je een oudere date meenam naar het kerstdiner, dan weet je: het speelt tóch een rol. En niet alleen in de ogen van de buitenwereld, maar soms ook als […]
Liselot en haar gezin waren net verhuisd en wilden een goede beurt maken bij de nieuwe buren. Ze vroegen hen te komen barbecueën. Dat pakte alleen niet uit zoals gehoopt.
Verena heeft drie kinderen en een druk gezin, maar ook een diep verlangen naar af en toe een momentje voor zichzelf. Haar vriendin Lisa denkt hier anders over. Ze besloot haar drie kinderen mee te nemen naar het feestje dat eigenlijk alleen voor volwassenen bedoeld was.