Je wilt even lekker uit eten, of gewoon ongestoord naar het toilet (ja, dát is tegenwoordig me-time, sad but true), en dus heb je een oppas nodig. Grote kans dat je dan toch liever je eigen ouders belt dan je schoonouders. Herkenbaar? Je bent niet de enige.
Lees verder onder de advertentie
Uit onderzoek van oppas- en au pairplatform Nina.care onder 400 ouders blijkt namelijk: bijna de helft van de moeders laat het liefst haar eigen ouders oppassen. Slechts een op de negen kiest bewust voor de schoonouders. Ouch.
Lees verder onder de advertentie
Moeders bellen mama, vaders bellen… ook mama
Bij vaders is dat verschil trouwens minder groot. Ongeveer een derde schakelt hun eigen ouders in als oppas, terwijl bijna één op de vijf juist liever z’n schoonouders vraagt. Zou het iets te maken hebben met wie het vaakst de regie heeft over wie er op de kinderen past?
Volgens Jasmijn Kok van Nina.care is het geen verrassing. “Vrouwen hebben vaak een hechtere band met hun eigen ouders. Ze willen hun moeder misschien ook niet ‘passeren’ door de schoonmoeder te vragen.” Herkenbaar?
Goed nieuws: het vertrouwen in de schoonouders groeit naarmate je langer in de ouderarena meedraait. Onder jonge ouders (tot 30 jaar) kiest ruim de helft nog voor hun eigen ouders, maar dat zakt richting de 40 procent bij 30-plussers. Ongeveer de helft van de oudere ouders maakt het eigenlijk niet zo veel meer uit wie er oppast — zolang iemand het maar doet. Prioriteiten, mensen.
Lees verder onder de advertentie
Schuldgevoel of een vaste oppas?
En dan dat eeuwige dilemma: blijf je opa en oma vragen, of ga je toch voor een betaalde oppas? Driekwart van de ouders kiest (logisch) voor het vertrouwde netwerk. Maar… een op de drie zou eigenlijk vaker oppas willen. Gewoon, om ook eens een serie af te kunnen kijken zonder drie keer te pauzeren voor een plaspauze, nachtmerrie of water met een rietje. Of je man nog eens zien als partner, in plaats van alleen de vader van je kinderen.
Lees verder onder de advertentie
Volgens Kok kan een vaste, betaalde oppas dan een uitkomst zijn. “Zij vinden het meestal écht leuk. Grootouders voelen zich soms verplicht, maar jonge oppassers zien het als een toffe bijbaan. En dát geeft ouders net wat meer rust.” En rust… dat is toch zoiets als vakantie, maar dan zonder koffers.
Marloes heeft dé oppastip om de tropenjaren te overleven. Je leest hem hier!
Als haar dochter model wil worden, denkt Malou een buitenkansje te hebben als een bekende van de tennisclub aanbiedt om voor een prikkie foto’s te maken. Maar wat aantreft in de ‘studio’ van ‘de fotograaf’ tart elke verwachting…
Drie leuke zonen, een huis aan de Loosdrechtse Plassen en allebei een goedlopende carrière: het leven van Kim Kötter en Jaap Reesema lijkt het perfecte plaatje. “Mensen zien alleen dat alles klopt, maar dat is omdat wij keihard werken.”
Het zou een magische vakantie op een Disney-cruiseschip op zee worden. Een cruise vol glitters, Mickey Mouse en zonsondergangen. Maar voor één gezin werd het een moment om nooit te vergeten. En niet om de reden die ze hadden gehoopt.
Ze had zo’n zin in haar welverdiende vakantie met haar gezin. Niet te ver weg, met de auto naar de camping in Frankrijk. Karlijn had alles tot in de puntjes voorbereid en iedereen was er klaar voor. De aankomst op hun vakantiebestemming verliep ietsje anders. Ze kregen ongewenst bezoek van een nest vliegende mieren.
Speelafspraakjes zijn meestal onschuldig. Een uurtje ravotten, wat drinken en een koekje erbij. Soms blijft het gezellig, soms moeten ze ineens naar huis omdat iemand moe of chagrijnig is. Maar je verwacht nooit dat je kind tijdens zo’n middag een Tikkie van honderden euro’s meeneemt.