‘We zitten qua opvoeding op één lijn, maar geld blijft een heet hangijzer’

21.01.2023 06:18
geld en relatie opvoeden op een lijn Beeld: Getty Images

Loopt alles in relatie lekker op rolletjes, blijkt dat hete hangijzer rond het geldgedrag van je partner zichzelf maar niet op te lossen.

Vincent (36), aannemer, is getrouwd met Manon (34), thuisblijfmoeder en studente Psychologie. Ze hebben twee zoons van 9 en 6.

“Neem je brood mee of ga je ergens lunchen – daar komen onze geldruzies in het kort op neer. Manon wil het liefst elk weekend buiten de deur eten, want ‘zo ontzettend gezellig’, maar ik wil een beetje op de centen letten. Een keer pizza eten of naar McDonald’s, prima. Maar ik zie het niet zitten iedere zaterdag voor vier man in een restaurant af te rekenen.

In pretparken, de bioscoop en op vakanties: Manon wil ter plekke alles kopen. Ook al kost een lullig bakje popcorn tijdens de film vijf euro terwijl ik thuis voor nog geen vijftig cent een megazak bak. Daardoor kost met zijn vieren een bioscoopje pakken bij ons rustig honderd euro, want er moet ook nog cola en koek bij.

Lees ook – Relatietip: zó voorkom je dat geld tussen jullie in gaan staan >

Bijna failliet aan catering

Vakanties lopen altijd in de papieren, want Manon weigert een flesje water of strandstoel mee te nemen naar het strand. Daardoor ga ik bijna failliet aan beddenverhuur en catering. Of ben ik degene die de boulevard afspeurt naar winkeltjes waar ik betaalbaar drinken kan halen. Manon is echt een schat en verder zitten we qua opvoeding op één lijn, maar geld blijft een heet hangijzer.

“Zij was zo koppig dat ze de hele dag geen druppel sinas heeft gedronken”

Een van onze grootste ruzies hadden we tijdens een dagje Ponypark Slagharen. In het park staat een supermarkt voor de bungalowgasten. Ik kocht er een fles sinas en plastic bekertjes voor de prijs van één blikje aan de kassa. Manon ontplofte bijna. Ze noemde me een vrek. Ze vond het gênant dat die fles sinas uit mijn rugzak stak. Die dag hield ik mijn poot stijf: het was dit of niets. Dan maar niets, zei Manon. Zij was zo koppig dat ze geen druppel heeft gedronken. Ach, ’s avonds lachen we er dan wel weer om.

Manon snapt best dat financieel niet alles kan. Ik verdien goed, maar we moeten ons leven van één salaris bekostigen omdat zij studeert. Ik zou zo graag een keertje geld overhouden aan het eind van de maand maar op de een of andere manier lukt dat nooit, want eenmaal buitenshuis ziet Manon altijd wel een leuk tentje waar we echt even iets moeten gaan eten, drinken, snacken of kopen.”

 

Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:

*Goedkoper dan in de winkel
*Lees elke maand als eerst Kek Mama
*Gratis verzonden

Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.