Beeld: Getty
Beeld: Getty

Aisha Scheuer (bekend van DIWMOTZ) heeft een relatie met Marleen en kreeg met haar ex-vrouw zoon Shai (6). Voor Kek Mama schrijft ze iedere maand een column over het ouderschap van een zoon met twee moeders. Deze keer schrijft ze over haar scheiding, en de gevolgen voor zoon Shai.

Als ik door de tijdlijn van Facebook scroll zie ik foto’s voorbij komen van spelende kinderen op de camping. Ondertussen tel ik de dagen af dat ik mijn zoon weer zie. Hij is bijna drie weken op vakantie met mijn ex en haar vriendin. In onze situatie noemen we deze aanhang bonusmoeders. Vijf jaar geleden besloten we te gaan scheiden. Op onze trouwdag ging de kogel door de kerk. Die dag vierden we onze trouwdag en scheiding, omdat we trots waren op wat we hadden bereikt samen. En op ons grootste geluk; Shai.

 

Achteraf viel het mee

Hij was toen zeventien maanden oud, zo noem je dat dan, want anderhalf jaar is zo’n relatief begrip. En hoe vertel je zo’n klein mannetje dat zijn wereld gaat veranderen… Dat zijn toekomst anders zal verlopen dan we hadden gepland. Hoe vertel je hem dat het niet zijn schuld is dat zijn moeders niet meer genoeg van elkaar houden en daarom uit elkaar gaan? Achteraf bleek dat trouwens ontzettend mee te vallen. Wij maakten er een officieel moment van en hij reageerde op het hele drama met een schaterlach en probeerde ons te bekogelen met zijn speen. Tot zo ver de rouwverwerking.

 

Het beste gescheiden stel

Het was een lastige tijd, maar Shai ging hier prima mee om. Wij waren stabiel, dus was hij dat ook. We besloten dat als we gingen scheiden, we het goed zouden doen. We zouden het beste gescheiden stel worden dat de wereld kent, en dat streven is aardig gelukt, althans, los van wat hobbels zijn we wel één van de betere ex-gezinnen. En Shai? Die weet niet beter, die vindt het allemaal prima. Hij heeft twee mama’s die ooit eens verliefd waren en samen met hem in een huis woonden met twee katten. En nu heeft hij twee huizen en twee bonusmoeders en het is zoals het is. De manier waarop hij omgaat met veranderingen is benijdenswaardig, ook al hebben we daar zelf heel veel invloed op gehad.

 

Niet piepen

In mijn ogen is er niks mis met scheiden, zolang alle partijen daar beter van worden. Alle schuldgevoelens die erbij komen kijken zijn lastig, maar als iets eenmaal gekozen is dan moet je achteraf niet piepen. Dat is wat we onze kinderen leren en wat we onszelf moeten voorhouden in een lastige situatie. We kozen dit ook voor Shai.

 

Missie geslaagd

En wat is er nou leuker dan dubbel zoveel speelgoed hebben, twee keer per jaar je verjaardag vieren en in elk huis verschillende huisdieren verzorgen? Het is dan wel niet exact wat we gepland hadden, maar we planden in ieder geval dat we een gelukkig kind op de wereld zouden zetten, en die missie is meer dan geslaagd.

relatietherapie kinderen
Beeld: Pixabay

En dan loopt het ineens – of eigenlijk al veel langer – niet meer zo lekker in jullie relatie. Welke soorten relatietherapie zijn er, ook als je kinderen hebt?

 

EFT-relatietherapie

Deze vorm van relatietherapie staat voor Emotionally Focused Therapy. Klinkt interessant, maar wat houdt het in? Allereerst verraadt de naam al dat deze therapie zich richt op emoties. Er wordt gekeken naar patronen binnen jullie relatie (altijd en eeuwig ruzie over geld of een niet-uitgeruimde vaatwasser), zodat jullie deze leren te herkennen en te begrijpen. Want je weet zelf ook wel: vaak gaat het niet eens om die vervloekte afwas, maar wat eronder ligt (geen rekening houden met elkaar, je in de steek gelaten voelen). Ook gaan jullie kijken naar oud zeer. Daarna gaan jullie met behulp van de therapeut bouwen aan een nieuwe, veilige basis waarin jij en je partner elkaar om steun en begrip vragen, in plaats van elkaar verwijten te maken. Er wordt naar het hele gezin gekeken en onderzocht waar jullie het meeste behoefte aan hebben.

Meer info vind je hier.

 

Samengesteld gezin coaching

Hij heeft al kinderen, jij hebt al kinderen, en samen werden jullie verliefd. Mooi sprookje toch? Er zijn in Nederland ontelbaar veel samengestelde gezinnen. Maar de cijfers hierover zijn niet best: 60% van zulke gezinnen redt het uiteindelijk niet. Grootste knelpunten: verschil in opvoeding (‘Van mama mag het wel en jij bent mijn vader niet!’), mag je iets zeggen over je stiefkind, bemoeienissen van ex-partners en ga zo maar door. Gelukkig is er speciale coaching voor samengestelde gezinnen. Deze hulp is erop gericht om rust te creëren in jullie leven en relatie. De bedoeling is om jullie samengestelde, unieke gezin goed op de rails te zetten, met jullie eigen gezinscultuur. Want eerlijk is eerlijk: elke familie is anders. De praktische adviezen hebben als doel om binnen 3 tot 5 maanden voor meer balans te zorgen in jullie hele gezin. En dat is heel, héél erg fijn, voor iedereen.

Meer info vind je hier.

 

Lees ook
LIEFDE: Zo kan het dus ook: blij met je scheiding >

 

Systeemtherapie

Relatieproblemen gaan vaak veel verder dan alleen de band tussen jou en je partner. Als jullie kinderen hebben, horen die ook bij de relatiedynamiek. Bij systeemtherapie wordt gekeken naar het sociale systeem waarvan je deel uitmaakt, zoals je gezin. En hierin staat vooral de wisselwerking met andere personen bij het probleem centraal.  Het kan dus zijn dat je deze therapie niet alleen met je partner doet, maar ook met jouw eigen ouders of je kinderen (als die oud genoeg zijn). De systeemtherapeut kijkt dus naar het hele gezin, en iedereen wordt bij de oplossing betrokken. Soms zie je dat bepaalde obstakels van generatie op generatie worden doorgegeven: jij mocht vroeger nooit ‘huilen om niets’, en ineens snauw je dat ook naar je eigen kids. Deze vorm van therapie is heel geschikt om ook dit soort opvoedingskwesties te doorbreken.

Meer info vind je hier.

 

Oplossingsgerichte therapie

Oké, jullie weten dat het niet heel lekker gaat in jullie relatie. Maar elk huisje heeft z’n kruisje en jullie willen niet te veel kibbelen over hoe deze impasse is ontstaan. Dan is oplossingsgerichte therapie iets voor jullie. Deze hulpsoort gaat niet over hoe jullie problemen ontstaan zijn en het analyseren hiervan, maar is gericht op het oplossen ervan. De therapeut helpt jullie te kijken naar de momenten waarop het wel goed gaat en hoe jullie onderlinge situatie is als jullie troubles er niet zijn. Wat gaat er dan wél goed en hoe komt dat? En: hoe houden jullie dit vol? Lekker positief, kortom.

Meer info vind je hier.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

partner wil geen sex meer

Het is volgens seksuologe Hanneke Termeer een veel voorkomend probleem in haar praktijk: dat een van de twee geen behoefte (meer) heeft aan seks.

Maar wat kun je hieraan doen? 
 

Van goeden huize

Termeer: "Het is menselijk gedrag dat je er op zo'n moment van uitgaat dat het aan jou ligt", vertelt ze. "Je denkt dat je niet meer aantrekkelijk bent, niet goed genoeg bent of dat hij/zij een ander wil. Maar negen van de tien keer is dit niet zo." De seksuologe adviseert dan ook om het niet direct op jezelf te betrekken. Bespreek het met elkaar. "Je moet van goeden huize komen om dit probleem aan te durven halen, maar het is wel het beste."

 

Lees ook
Hoe vaak sex per maand is 'normaal'? >

 

'Doet-ie het of doet-ie het niet?'

Het probleem ligt volgens Hanneke vaak heel ergens anders: de partner heeft het druk op werk, of heeft last van lichamelijke klachten zoals beginnende erectieproblemen, met als gevolg: 'prestatiedrang'. "Als een man steeds bezig is met 'doet-ie het of doet-ie het niet' kan dat impact hebben op jullie seksleven. Probeer hier geduldig mee om te gaan, want alleen dan kan die druk verdwijnen."

 

Niet vreemd

Wel wil de seksuologe duidelijk maken dat het helemaal niet vreemd is dat een van de twee niet altijd zin heeft in seks: "Ik bedoel, je hebt toch ook niet altijd zin om te koken? Maar ga het gesprek wel aan als dit vaak gebeurt."

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >