Als mannen 50 minuten meer aan het huishouden zouden besteden en vrouwen 50 minuten mínder, dan zou de genderkloof voorgoed worden gedicht. Althans, dat zeggen onderzoekers van ‘State of the World’s Fathers’.
Lees verder onder de advertentie
“Het is een grote stap, maar hierdoor kan het leven van moeders voorgoed veranderen”, stelt CEO Gary Barker.
Miljarden euro’s
Het onderzoek komt niet uit de lucht vallen: al generaties lang kost de genderkloof op de arbeidsmarkt de wereldeconomie miljarden euro’s. Zo had in 2017 49 procent van de vrouwen een betaalde baan, ten opzichte van bijna 76 procent van de mannen. En dat terwijl 58 procent van de vrouwen wel graag zou wíllen werken.
Deborah Greenfield van Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) van de Verenigde Naties zei in een eerder interview: “Wat eerst zou moeten gebeuren, is het wegnemen van de hindernissen voor vrouwen die graag tot de arbeidsmarkt willen toetreden, en het aanpakken van de barrières waar ze tegenaan lopen als ze eenmaal werk hebben.” Ook vindt ze dat de houding vanuit de samenleving ten opzichte van vrouwen moeten veranderen: nog te vaak vinden mensen het ‘onacceptabel’ als vrouwen betaald werk doen en mannen huisvader zijn.
Lees verder onder de advertentie
Zelf steentje bijdragen
Van een lading wasgoed wegwerken voordat je gaat slapen tot even de stofzuiger pakken: mannen kunnen volgens Barker (naast wetgevers en werkgevers) ook zelf hun steentje bijdragen. “Want dat kan weer blijvende impact hebben op de volgende generatie.”
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.