Vrolijke opvoedtantes Els en Do over opgroeien zonder mannen

13.12.2016 15:29
Opvoedtantes Els en Do

Vrolijke opvoedtantes Els en Do beantwoorden jullie opvoedvragen met een knipoog. Deze week: opgroeien zonder mannen.

Vlak na de geboorte van onze zoon is mijn man gestorven. Ik heb geprobeerd dat zo goed mogelijk te verwerken. Gelukkig ben ik vrolijk van aard en krijg ik hulp van mijn moeder en zusje. Maar nu maak ik me zorgen omdat mijn zoontje, hij is nu zeven, zo weinig mannen in de buurt heeft. Mijn moeder en ik zijn single, mijn zusje is lesbisch. Loop ik het risico dat hij een moederskindje wordt?

 

‘Moederskindje’ heeft onterecht een negatieve bijklank

Nou, in deze omstandigheden hopen wij voor hem dat hij een moederskindje wordt, anders zou hij pas echt pech hebben. De term ‘moederskindje’ heeft onterecht een negatieve bijklank, zeker als het jongens betreft. Het wemelt van de leuke mannen op de wereld die zichzelf trots ‘moederskind’ noemen, zelfs als ze met vaders zijn opgegroeid. Zoals Hans Kraaij junior, wiens moeder dementeert. Citaat: “Ze is mijn hele leven mijn beste vriendin
geweest.” Jack Wouterse, meer dan een kwart eeuw gelukkig getrouwd: “Ik ben een moederskind. Die vrouw, die had gewoon wat.” Over de koninklijke oerman prins Bernhard zegt Jolande Withuis in haar biografie Juliana: “De enige van wie hij echt hield was zijn moeder.” (Hij was wel een lor van een echtgenoot, maar dat is weer een ander verhaal.) 

 

Liefde en warmte

Een vader hebben is fijn voor een jongen. Voor een meisje trouwens ook. Zo lang het een goede is, tenminste– er lopen ook heel wat machtswellustelingen rond. Maar voor een gelukkig leven zijn vaders niet onontbeerlijk. Zelfs moeders niet. Wat wel onontbeerlijk is: liefde en warmte. Zo te horen heeft uw zoon daarover niet te klagen. Dat heeft hij voor op miljoenen kinderen op de wereld, met of zonder vader.

 

Els en Do zijn geboren voordat de pil was uitgevonden en kwamen ter wereld zonder dat hun ouders daarom hadden gevraagd. Zelf kregen zij heel bewust kinderen en voelen de plicht hen permanent gelukkig te maken. Ze kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg. Mail Els en Do: elsendo@kekmama.nl.