Opvoedtantes Els en Do

Vrolijke opvoedtantes Els en Do beantwoorden jullie opvoedvragen met een knipoog. Deze week: opgroeien zonder mannen.

Vlak na de geboorte van onze zoon is mijn man gestorven. Ik heb geprobeerd dat zo goed mogelijk te verwerken. Gelukkig ben ik vrolijk van aard en krijg ik hulp van mijn moeder en zusje. Maar nu maak ik me zorgen omdat mijn zoontje, hij is nu zeven, zo weinig mannen in de buurt heeft. Mijn moeder en ik zijn single, mijn zusje is lesbisch. Loop ik het risico dat hij een moederskindje wordt?

 

'Moederskindje' heeft onterecht een negatieve bijklank

Nou, in deze omstandigheden hopen wij voor hem dat hij een moederskindje wordt, anders zou hij pas echt pech hebben. De term ‘moederskindje’ heeft onterecht een negatieve bijklank, zeker als het jongens betreft. Het wemelt van de leuke mannen op de wereld die zichzelf trots ‘moederskind’ noemen, zelfs als ze met vaders zijn opgegroeid. Zoals Hans Kraaij junior, wiens moeder dementeert. Citaat: “Ze is mijn hele leven mijn beste vriendin
geweest.” Jack Wouterse, meer dan een kwart eeuw gelukkig getrouwd: “Ik ben een moederskind. Die vrouw, die had gewoon wat.” Over de koninklijke oerman prins Bernhard zegt Jolande Withuis in haar biografie Juliana: “De enige van wie hij echt hield was zijn moeder.” (Hij was wel een lor van een echtgenoot, maar dat is weer een ander verhaal.) 

 

Liefde en warmte

Een vader hebben is fijn voor een jongen. Voor een meisje trouwens ook. Zo lang het een goede is, tenminste– er lopen ook heel wat machtswellustelingen rond. Maar voor een gelukkig leven zijn vaders niet onontbeerlijk. Zelfs moeders niet. Wat wel onontbeerlijk is: liefde en warmte. Zo te horen heeft uw zoon daarover niet te klagen. Dat heeft hij voor op miljoenen kinderen op de wereld, met of zonder vader.

 

Els en Do zijn geboren voordat de pil was uitgevonden en kwamen ter wereld zonder dat hun ouders daarom hadden gevraagd. Zelf kregen zij heel bewust kinderen en voelen de plicht hen permanent gelukkig te maken. Ze kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg. Mail Els en Do: elsendo@kekmama.nl.

waanzinnige-scholen

Niets te klagen over scholen in Nederland hoor, maar de gebouwen uit dit lijstje zijn wel heel bijzonder. Een keer iets anders dan bankjes twee aan twee bij het schoolbord.

1. Een vliegtuiglokaal in Georgia

 

2. Regenwater opvangen in Japan

 

3. In de jungle op Bali

 

Lees ook
Straffen voor de hele klas? Dit meisje (11) is het er niet mee eens >

 

4. Klaslokaal? Niet in Denemarken

 

5. In Thailand krijg je les in de lucht

 

6. Een kleurige container in Zuid-Afrika

 

7. In Tokio krijg je 'buiten' les

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

fotoserie-tweeling-en-drieling

Sachina uit Japan heeft vijf kinderen: een tweeling en een drieling. Druk, zeg je? Zeker. Maar ook heel gezellig. Bekijk de foto's op haar Instagramaccount maar.

'Een georganiseerde chaos', zo noemt ze haar gezin zelf. 

Van een verjaardagen vieren...

 

Een wintergarderobe aanschaffen...

 

Tot tanden poetsen...

 

In bad gaan...

 

Lees ook
Fotoserie: 11x de totale chaos van het ouderschap >

 

En en een lunchbox maken...

 

Alles moet dubbel.

 

Of nou ja: keer vijf zelfs.

 

Maar hoe druk haar leven ook is, Sachina geniet intens.