Dít moet je dus echt doen als je je kind kwijt bent

01.12.2016 11:14
Beeld: Getty Beeld: Getty

Het zal je maar gebeuren, dat je op een drukke markt staat en je je kind kwijtraakt. Het overkwam Marloes toen ze met haar dochter Kiki (4) op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam was. De gouden tip die ze achteraf van de politie kreeg, moet iedere ouder weten.

Die komt zo tevoorschijn, dacht Marloes toen ze haar dochter uit het oog verloor. In paniek was ze nog niet. Tot ze Kiki tien minuten later nog niet had gevonden. “Ik kreeg het ontzettend warm en had een gortdroge mond. Ik schoot een marktkoopman aan en vroeg hem hoe het werkt als je je kind kwijtraakt op de markt. Hij vertelde dat er een stuk verderop een meldpunt was. Dat vond ik te ver: mijn kind was waarschijnlijk nog in de buurt, want ik was haar hier kwijtgeraakt.”

 

Andere bedoelingen

Marloes bleef op en neer lopen op het stuk waar ze Kiki kwijtraakte. “Ik probeerde te bedenken waar een kind op een drukke markt naartoe zou gaan. Twee keer schoot het door mijn hoofd dat er ook mensen kunnen rondlopen met andere bedoelingen met een kind.” Toch had Marloes het volste vertrouwen in een goede afloop.

 

Gevonden

Gelukkig gebeurde dat ook na 25 minuten, toen een politieman op Marloes afstapte en vertelde dat Kiki was gevonden. Blijkbaar was ze direct tussen de marktkramen doorgeschoten en in tegengestelde richting gelopen. Toen ze na een tijdje begon te huilen, had een oplettende vrouw het meldpunt van de politie ingeschakeld.

 

Gouden tip

Marloes was dolblij dat ze haar dochter weer kon vasthouden, en kreeg meteen advies van de politieman. “Hij vertelde niet alleen dat het slim was je kind op drukke plekken een armband om te doen of briefje mee te geven met namen en telefoonnummers, maar zei ook dat je na 5 minuten 112 moet bellen. Aan die mogelijkheid had ik helemaal niet gedacht. Ik wist niet eens dat het mocht, want het was geen spoed. Gouden tip!” Daarom wil ze ‘m ook meegeven aan andere ouders. “Je denkt – net als ik – al snel dat het jou niet overkomt. Maar als je je kind een keertje kwijtraakt, weet je in ieder geval wat je moet doen.”

 

>> Lees ook de column van Mariëtte, die haar zoon Casper kwijtraakte op een Franse markt. Wat volgde was doodeng. <<