Hoeveel kost een hond nou echt?

10.11.2023 17:21
Beeld: Getty Images

Honden, die schattige beestjes vol liefde en gezelligheid, zijn geweldig, toch? Voordat je je verliest in al die lieve snoetjes is het goed even de financiële kant van deze vrolijke viervoeters te bekijken.

Het geldzakje van de hond

Onlangs tipten we jou over de meest geschikte hondenrassen voor een gezin. Maar ook goed om te weten is: wat kost zo’n harig beestje nu eigenlijk. Een onderzoeksbureau van onze zuiderburen zocht het uit en hou je vast: je mag beginnen om zo’n €200 per maand aftikken om je trouwe viervoeter blij te houden en te voeden. De inflatie gaat ook aan de honden niet voorbij, het voer heeft namelijk een  prijsstijging van 23 procent ten opzichte van vorig jaar. Oef! En dat is nog zonder de onverwachte dierenarts bezoekjes. 

Where the money goes..

Waar gaat dat geld allemaal naartoe? Nou, 74,7 procent vliegt eruit voor voedsel, inclusief fancy hondenvoer en traktaties. Dat komt neer op ongeveer €150 per maand. En alsof dat niet genoeg is, worden ook de medische kosten duurder. Dierenartsbezoekjes kosten gemiddeld €12 per maand, plus nog wat voor vaccinaties, ontwormen, ontvlooien, en andere gezondheids-snufjes. Tel alles bij elkaar op, en je hebt €35,08 per maand aan ‘gezondheidsinvesteringen’.

En dan hebben we nog de extra’s zoals speeltjes (€4-€9 per maand), training (tot €9 per maand), en de luxe van een hondenoppas of kennel (€9-€25 per maand).

En dan… de huisdier verzekering

Maar wacht, er is meer! Als je hond echt ziek wordt, kunnen die kosten enorm worden. Een dringende ingreep kost gemiddeld €1190! Maar geen paniek, er zijn speciale huisdierenverzekeringen die tot 80% van de dierenartskosten dekken. Dus, misschien toch even kijken naar zo’n verzekering voordat je hond een medische superheld nodig heeft.

Als klap op de vuurpijl, in Nederland is 4 tot 5 procent van de huisdieren verzekerd voor medische kosten, maar in België is dat slechts 3 procent. HelloSafe voorspelt echter dat dit percentage tegen 2028 zal groeien naar 5 procent. Dus, wie weet, jouw hond wordt misschien wel een trendsetter.

Ben je nog aan het twijfelen of de viervoeter in jouw gezin past? Geen zorgen, de Dierenbescherming heeft de Dier en Mens Wijzer gelanceerd. Hiermee kun je checken of een huisdier bij jouw leven past. Vraag je van tevoren goed af of je genoeg tijd en liefde over hebt voor zo’n beestje, want ze zijn net zo veeleisend als je baby. Enne, ze kosten dus ook nog een flinke duit. Maar hé: liefde is onbetaalbaar toch?

Bron: HelloSafe