waarom-zweden-geweldig-met-kinderen

Je komt met de ferry van Stena Line aan in Göteborg en meteen rij je door het prachtige landschap met de sprookjesachtige houten huizen: er is voor kinderen zoveel moois te zien en te doen rond de Zweedse stad.

Wij zetten op een rij waarom deze plek geweldig is met kinderen.

 

Je rijdt/vaart er zo naartoe

Wil je naar Zweden, dan hoef je niet eens te vliegen: je rijdt er gewoon met de auto naartoe. Handig, want je kunt van alles en nog wat meenemen zonder dat je je aan bagageregels hoeft te houden. En eerlijk is eerlijk: zo'n lange autorit is nog gezellig ook, helemaal omdat je ook nog de ferry opgaat. In Kiel stap je 's middags in alle rust op de luxe boot met talloze faciliteiten (bar, kinderdisco, je kent het wel) en de volgende ochtend kunnen jij en je kinderen lekker uitslapen en verder rijden naar de vakantiebestemming.

 

De natuurgebieden zijn fantastisch

In Zweden vind je de mooiste natuur. Neem bijvoorbeeld het charmante vissersplaatsje Smögen: ligt op anderhalf uur rijden vanaf Göteborg. Je kunt er goed shoppen, heerlijk eten en vooral genieten van het ongerepte groen en idyllische huisjes. Of, ook een fijne tip, ga naar schiereiland Marstrand op slechts 40 minuten rijden vanaf Göteborg. Van een bezoek aan een kasteel tot winkelen, zwemmen of vissen: er is hier voor jong en oud van alles te doen. Zijn je kinderen echte waterratten en visliefhebbers? Dan is het prachtige natuurgebied Ramsvik Stugby (ook in de buurt van Göteborg) een walhalla. 

 

Lees ook
Reisverhaal: vakantie op de ferry van Stena Line >

 

Je spot de meest bijzondere dieren

Ook vind je in Zweden de mooie dierentuin Nordensark met de meest prachtige, bedreigde diersoorten. Wil je er langer dan een dag rondstruinen? Dan is een verblijf in het naastgelegen hotel (of hut, misschien wel leuker) ideaal. Wil je de wereld ónder water bewonderen? Dan is Havets Hus (ook wel één van de populairste attracties van West-Zweden genoemd) een aanrader. In het aquarium zwemmen duizenden diersoorten die je nooit eerder zag.

 

Je kunt krabbenvissen langs de kust

Langs de kust van Göteborg en Smögen wemelt het van de krabben. Waan je samen met je kind een echte visser en ga met een schepnet aan de slag. (En gooi ze na afloop weer netjes terug in het water.)

 

Lees ook
Vlog Sara: op de Stena Line ferry naar Zweden >

 


Er is veel vermaak voor kinderen (en voor jezelf)

Neem je kroost bijvoorbeeld mee naar het Volvo Museum: een geschikt uitje voor de autogek, want in dit museum staat een ongelooflijke collectie Volvo-trucks, -auto's en -bussen. Helemaal mooi: vanaf Göteborg rij je er in nog geen 15 minuten naartoe. Of ga voor iets meer spanning en breng een bezoek aan attractiepark Liseberg in Göteborg. Er zijn enorme achtbanen en spannende attracties, maar ook aan de kleintjes is gedacht. 

7x waterspelletjes kinderen
Beeld: Unsplash

Lege frisdrankflessen, een zakje ballonnen en wat plastic bekertjes: met deze 7 waterspelletjes voor kinderen kan de pret beginnen (en leun jij - op veilige afstand - lekker achterover in je tuinstoel).

Op een rij

Geef je kinderen en hun vriendjes een plastic bekertje en zet ze in een rij achter elkaar. De eerste giet een bekertje met water over zijn hoofd leeg (zonder achterom te kijken!) en het kind daarachter moet het water opvangen. Hoeveel blijft er over voor de laatste in de rij?

 

Speelgoedauto

Trek twee lijnen in je tuin of op straat: de start en finish. Zet op de eerste een paar speelgoedautootjes neer en geef je kinderen een waterpistool. Drie, twee, een… en spuiten maar. Wie als eerste zijn autootje over de finish krijgt, is de winnaar. Handig: zet een grote emmer water neer zodat de waterpistolen bijgevuld kunnen worden.
 

Lees ook
6x de leukste uitjes als je kind een echte waterrat is >


Flessenvoetbal

Niets leuker dan een potje ballen: laat de kinderen in een cirkel of tegenover elkaar staan met voor hun voeten een met water gevulde plastic fles. Met een voetbal moeten ze proberen elkaars fles om te gooien terwijl ze die van zichzelf beschermen. Enne… laat de doppen achterwege, maar dat had je natuurlijk wel begrepen.Bowlen

Leuke variant op het voetbal: maak je eigen bowlingbaan door de met water gevulde flessen in een driehoek bij elkaar te zetten. De kinderen gooien of rollen de bal over de baan: wie scoort als eerste een strike?

 

Waterballonnen

Een gouwe ouwe: vul enkele ballonnen met water en span een lijn in de tuin. Hang de ballonnen goed vast en laat de kinderen de ballonnen om de beurt kapotslaan met een stok. Pret gegarandeerd. Nog leuker: met een waterpistool van een afstandje goed mikken tot de ballonnen knappen.

 

Restaurant

Verdeel de kinderen in twee teams: de obers en de restaurantgasten. Zet een paar stoelen en hoge obstakels neer als hindernissen en laat de obers met een dienblad met bekertjes water het parcours afleggen. Een lastige klus, want de gasten gooien ondertussen natte sponzen naar ze toe. De bekertjes verdwijnen aan het einde van het parcours in een lege emmer. Draai de rollen halverwege om: hebben de obers of gasten het meeste water overgebracht?

 

Glijbaan

Wat is er leuker dan je eigen waterglijbaan in de achtertuin? Leg een stuk zeil in het gras, sproei ‘m nat met water en gebruik wat zeep om het zeil glad te maken. De kinderen nemen een aanloopje en glijden maar! Let er wel op dat de baan goed nat blijft, dus zet één van de kinderen ernaast met de tuinslang (kun je zelf lekker blijven zonnen).
 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

gamehallen kinderen
Beeld: Pexels

Gamehallen hadden voorheen niet het allerbeste imago (troosteloos, om een voorbeeld te noemen). Maar deze arcadehallen zijn écht heel leuk voor je kinderen - en stiekem ook voor jezelf.

1. Gamestate

In: Utrecht (maar er zit er ook eentje in Rotterdam en Kerkrade)

Vorig jaar werd-ie met veel bombarie in Utrecht geopend: Gamestate, de grootste gamehal van de Benelux, jawel! In deze retro gamehal spelen je kinderen (en jij) old school spelletjes als Mario Kart, Pacman en Donky Kong. Maar ook moderne games als Angry Bird en Candy Crush ontbreken niet. Deze arcadehal is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar, die aan het eind van de dag ook nog eens een leuk prijsje mogen uitzoeken.

 


2. Funhouse

Kermisfananten kunnen hier hun hartje ophalen. Er zijn tal van attracties die je van de jaarlijkse kermis kent: ballen schieten, schuifautomaten en een draaimolen. Allemaal leuk en aardig, maar de videospellen mogen er ook zijn. Autoracen, dansen, schieten: alles kan. Net als rammen op de flipperkast - dat is zoiets als fietsen, je verleert het nooit.

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

3. Bonami

In: Zwolle

Wil je naast lol maken en spelletjes spelen je kinderen iets van historisch besef bijbrengen? Dan vind je de perfecte combi in het Bonami Spelcomputer Museum. De museumcollectie telt computers in alle soorten en maten en begint in het jaar kruik (nou ja…) met floppy’s en de eerste pc. In de Arcadehal staan zo'n vijftig arcadekasten en flipperkasten. Leuk: met een groot deel van alle tentoongestelde items kan gewoon gespeeld worden. Van spelen op de eerste pong-computers tot de nieuwste snufjes: je vindt het hier.

 

Lees ook
DE DEUR UIT: Dit zijn de leukste sprookjesparken in Nederland >

 

4. The Game Box

In: Almere

Klassiek meets modern in deze Flevolandse gamehal. Je kunt ouderwets een knuffel winnen voor je geliefde (of laten winnen) door loeihard op een boksbal te meppen. Je kids kunnen met simulatoren voor dinosaurussen vluchten in de wereld van Jurassic Park. Jullie kunnen weddenschappen afsluiten wie het snelste is in een autorace en samen dansen  met Dance Dance Revolution. Door te gamen verdienen jullie tickets, waarmee je prijzen kunt uitkiezen. Mop mop, gas d’r op!

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

5. Funland

In: Scheveningen

Zin in actie na een dagje strandhangen? Of laat het Hollandse weer jullie in de steek? Op de Scheveningse boulevard zit een van de bekendste gamehallen van Nederland: Funland. Je kinderen kunnen helemaal losgaan op nostalgische kermisattracties én de nieuwste arcade games. Airhockey, de Hoover of de DDR Dance Machine (dit is blijkbaar een rage uit Japan, niet het voormalige Oost-Duitsland): vervelen doen jullie je er geen moment, beloofd.

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >