In samenwerking met Kek Mama

Pittoreske dorpen en schitterende natuur: OberÖsterreich is dé plek voor een gezinsvakantie

24.05.2022 14:40
OberÖsterreich

In OberÖsterreich schittert het water alsof het uit miljoenen diamanten bestaat. Dit deel van Oostenrijk staat bekend om zijn kristalheldere meren in een decor van adembenemende bergpanorama’s, met aan de oevers gezellige, pittoreske dorpjes en een schitterende natuur.

Een echte go-to vakantiebestemming voor water- en natuurliefhebbers, ontdekt Annemieke van inspiratieplatform Lady Lemonade, samen met haar gezin.

Op vakantie naar OberÖsterreich

OberÖsterreich ligt in het noorden van Oostenrijk en grenst aan Tsjechië en Duitsland. Samen met mijn man Niels en onze kinderen Finn (10 jaar) en Charlie (8 jaar) gaan we erheen met de auto. Het is een kleine tien uur rijden vanaf ons huis en gelukkig zijn onze jongens hele goede achterbankzitters, dus de tijd vliegt. Het gebied waar we heen gaan, kun je verdelen in drie delen; het Mühlviertel in het noorden dat bestaat uit platteland en bos. De laaggelegen Donau vallei in het midden. En in het zuiden de Salzkammergut met 76 prachtige meren en ruige Alpenbergen. De laatste regio is echt het idyllische Oostenrijk zoals je het kent van een ansichtkaart en ook de meest toeristische van de drie. Hier beginnen wij onze rondreis.

Waar slapen?

Zo populair als de camping is in bijvoorbeeld Frankrijk of Italië, zo vanzelfsprekend is logeren bij de boer in OberÖsterreich. ‘Urlaub am Bauernhof’ noemen ze dat hier. Je logeert met het hele gezin in een eigen appartement of huisje op de boerderij, waar het voor kinderen vaak één groot speelparadijs is. Voor een compleet overzicht van de leukste logeeradressen in OberÖsterreich kun je kijken op Oberoesterreich.at.

De Dachstein gletsjer

Onze eerste bestemming is Dachstein. Dit is een enorme gletsjer die het hele jaar door met sneeuw bedekt is en overal bovenuit torent. Een prachtig contrast met de turquoise blauwe meren die er omheen liggen, vinden wij. Zoals de Gosausee, waar we een mooie wandeling van 4,5 km omheen maken op aanraden van het Dachsteinkönig hotel waar we de eerste nachten verblijven. Omdat het meivakantie is, is het water nu nog te koud om in te zwemmen. Maar in de zomer is de temperatuur 23 graden en kun je er een heerlijke frisse duik nemen.

Dromerige dorpen

Hallstatt aan de oever van de Hallstätter See is iets wat je niet kunt missen als je naar OberÖsterreich gaat. Dit is het oudste, nog bewoonde dorp van Europa dat ontstond toen de Kelten hier 7000 jaar geleden zout vonden en staat dan ook op de Werelderfgoedlijst. Als we door de enige hoofdstraat van het piepkleine en dromerige dorp lopen, tussen de houten cottages voelt het alsof we teruggaan in de tijd. Het is leuk om er even door het centrum te dwalen en naar het uitkijkpunt te lopen vanwaar je de beroemde Hallstatt foto kunt maken, die op menig OberÖsterreich ansichtkaart pronkt.

Zoutmijn Salzwelten

Te leuk voor kinderen: de kabelbaan naar boven waar de zoutmijn Salzwelten is. De mijn is nog steeds actief en ook open voor publiek, een onwijs leuk uitje voor het hele gezin. We krijgen allemaal witte beschermende kleding over onze eigen kleding aan en dan gaan we met een gids de mijn in. De jongens lopen voorop door het gangenstelsel dat in totaal 65 kilometer lang is en verspreid is over 21 verdiepingen. Een soort flatgebouw onder de grond. We gaan langs zoutmeren en zoutgrotten en met animatievideo’s en een lichtshow wordt de 7000 jaar oude geschiedenis van de zoutmijn op een leuke manier uitgelegd. Het is echt een beleving voor de kinderen. Maar het leukste vinden Finn en Charlie de twee lange houten glijbanen waarmee we van verdieping naar verdieping glijden.

Hintersee

Daarna ruilen we het Dachstein gebergte om voor de Hintersee, waar we een appartement pal aan het meer hebben in Haus Hirschpoint. Finn en Charie kun je niet gelukkiger maken, want die klooien het liefst de hele dag met water, steentjes en een schepnetje. Hintersee is er ook de plek naar, want het is één van de rustigere meren en dus ideaal voor ontspanning.

Toch lukt het ons nog wel om ook wat van de omgeving te zien. Zo maken we vanaf ons verblijf een onwijs mooie wandeling naar de Eiskapelle, een ijsgrot in een kleine gletsjer die het hele jaar door niet verdwijnt. En het is ook leuk om er mountainbikes te huren of om een rondje om de Hintersee zelf te lopen. Halverwege kom je de Lago Bar tegen, waar de kinderen kunnen spelen of een duik kunnen nemen in het water. Want er ligt ook een zwemsteiger in het meer. En ondertussen geniet je zelf van een Oostenrijks biertje en de zon.

De gezellige Fuschlsee

Rust en ontspanning vinden Niels en ik heerlijk. Maar ook hebben we reuring en gezelligheid nodig. En dus reizen we zo nu en dan af naar grotere meren in de buurt, zoals de Wolfgangsee en de Fuschlsee (15 minuten rijden) waar het wat meer bruist. Hier vind je leuke dorpjes en je kunt er bootjes en kano’s huren, of mountainbikes. Er zijn sup-scholen en gezellige restaurants. Ook vind je aan de Fuschlsee één van de allermooiste natuurzwembaden uit de omgeving: Naturbadestrand Hof bei Salzburg.

Restaurant-tip: in Fuschl am See vind je een aantal leuke en lekkere restaurants met terrassen pal aan het water op een rij. Je kunt er de zon achter de bergen zien zakken waarbij de lucht in alle tinten geel, oranje en rood verandert. Onze boys hebben enorm veel zin in pizza, dus gaan wij naar het populaire Edenbergers. Maar als je van vis houdt, dan is Das SEE ook een echte aanrader. En nog een leuke tip van mijn liefde die Formule 1 fan is; maak een pitstop bij het hoofdkantoor van Red Bull dat ook in Fuschl am See zit. Het is een indrukwekkend bouwwerk met een mooi park er omheen. En het lijkt net alsof er een complete kudde stieren uit de gevel komt galopperen. Je kunt er verder niet binnen kijken, maar het is wel leuk om er een foto te maken.

Waterparadijs Mondsee

Waar wij ons als waterliefhebbers ook goed vermaken, is de Mondsee. Van alle meren in OberÖsterreich is dit het warmste meer; met een gemiddelde watertemperatuur van 24 graden in juli en augustus. En de oever bij het plaatsje Mondsee is één groot kinderparadijs. Er is een grote openbare speeltuin met bankjes er omheen waar wij even lekker neerploffen, terwijl de jongens van draaimolen naar klimrek gaan. Maar het geweldigste in de zomer is toch wel het toffe natuurzwembad Alpenseebad Mondsee. Met drie verschillende glijbanen, een zandstrandje en zonneweides en een groot zwemvlot midden in het water is dit the place to be op een warme zomerdag. En wil je liever een stukje water voor jezelf, dan huur je een elektrisch bootje. Wij doen dat bij Mondsee Bootsverleih en nemen een picknickmand mee voor onderweg. De jongens sturen om de beurt de boot en zo gaan we het hele meer rond. Een onwijs leuke ervaring.

Wandelen met alpaca’s

In OberÖsterreich wandelen we ook veel, wat de kinderen ons niet altijd in dank afnemen. En daarom proberen we steeds routes te kiezen die voor Finn en Charlie ook leuk zijn. Wat blijkt de oplossing? Een wandeling met alpaca’s! Vanaf de boerderij Edinger Hof vlakbij de Mondsee worden deze door Lisa en Sebastian georganiseerd. Iedereen krijgt een alpaca onder zijn hoede – kinderen onder de tien jaar doen dat samen met hun ouders – en dan ga je samen op pad. Door het bos en over weilanden met prachtige vergezichten. Hoewel je de dieren niet kunt behandelen als teddyberen, wordt Finn door zijn alpaca Sancho steeds besnuffeld en gekust. Hij zou hem het liefste mee naar huis nemen. En Charlie roept de wandeling uit tot het leukste uitje tot nu toe. Uitje geslaagd!

Attersee, het grootste meer van de Salzkammergut

De Attersee is de volgende bestemming van onze rondreis door OberÖsterreich. Dit is het grootste meer van de Salzkammergut. Het heeft dezelfde gezellige sfeer als de Fuschlsee. En de leukste manier om de Attersee te verkennen, is met de boot. Op het meer vaart een rondvaartboot die stopt bij de mooiste plaatsen en tijdens de tour vertelt de schipper van alles over de omgeving. In Attersee am Attersee eten we op het terras bij Das Attersee de lekkerste lunch tot nu toe. Wellicht beïnvloed door het zoveelste waanzinnige uitzicht vanaf ons tafeltje dat ons iedere keer toch weer overrompelt.

Wandelen naar de Nixenfall waterval

Met een goed gevulde buik maken we daarna een wandeling naar de Nixenfall waterval. Een hike van – heen en terug bij elkaar opgeteld – iets meer dan 5 kilometer, die heel geschikt is voor kinderen. Het is namelijk een echte belevenisroute; dwergen wijzen er de weg en je kunt op de route allerlei opdrachten doen. Finn en Charlie hebben nog nooit zo snel gelopen. Het is een heuse wedstrijd om wie de volgende dwerg het eerste ziet. Ze maken een boter, kaas en eieren spel van natuurmateriaal, lopen een blote voetenpad over mos, dennenappels en steentjes, pompen water uit een beekje, maken een hut en bouwen stenen torentjes. Het pad is heel toegankelijk, alleen de laatste paar meters van de route gaan een stukje omhoog. Maar daarna kun je lekker met je blote voeten het water in bij de Nixenfall. En er staat ook een picknicktafel, dus neem vooral broodjes of wat lekkers mee.

Restaurant-tip: In St. Georgen vind je restaurant Kiener. Behalve een heerlijk diverse keuken en ontzettend aardige bediening hebben ze een outdoor pumptrackbaan. Daar mogen de kleine gasten gratis gebruik van maken. Kleine waarschuwing; zodra je kinderen de baan ontdekt hebben, is het lastig om ze nog aan tafel te krijgen.

De Traunsee

Van het grootste meer gaan we naar het diepste meer; de Traunsee. Die wordt omgeven door rotsklippen, groene bergen en pittoreske dorpjes. En dat het water ook hier blauw en kraakhelder is, verrast je vast niet meer. Ook een perfecte plek om te zwemmen, suppen, surfen, kajakken en varen. Aan de oever vind je het gezellige plaatsje Gmunden waar je heerlijk over de boulevard kunt wandelen, kunt eten aan het water (Seehotel Schwan!) en ook leuk kunt winkelen. En wat wij hier ook erg leuk vinden voor een korte stop, is Schloss Ort. Een mooi Oostenrijks kasteel op een eilandje dat bijna net zo groot (klein) is als het kasteel zelf. Het is met het vasteland verbonden door een lange, houten brug van waaraf je Instagram waardige foto’s kunt maken met de Traunsee op de achtergrond.

Panoramaberg Grünberg

Vanuit Gmunden gaat ook een kabelbaan omhoog, de Grünberg op. Als we op de top van de berg staan, hebben we een schitterend uitzicht. Onze jongens hebben alleen niet zoveel zin om daar te lang bij stil te staan, want ze zien een speeltuin, rodelbaan en een grote klimtoren. Veel leuker wat hen betreft. We lopen over het 21 meter hoge boomkroonpad dat eindigt in een 93 meter hoge uitkijktoren. Die gaat via een spiraalweg omhoog en de wandeling wordt beloond met een panoramisch uitzicht op het gebied. En hoe geweldig; we hoeven de route niet ook weer naar beneden te lopen. Want vanaf de top van de uitkijktoren gaat een glijbaan naar beneden. Voor €2,- kun je op een matje in de glijbaan stappen en sta je in een tel weer met beide benen op de grond.

Daarna lunchen we wat makkelijks op het terras van het restaurant en spelen de jongens in de speeltuin ernaast. Het leukste hebben we voor het laatst bewaard; rodelen. De rodels op de Grünberg zitten vast aan een ijzeren rails die in een slingerende route naar beneden gaat. Zelf bedienen we een hendel waarmee je de rodel af kunt remmen voor de bochten. Finn is een echte snelheidsmaniak en schiet als een raket naar beneden. Vanuit zijn karretje dat met een lift de berg weer op gesleept wordt, hoor ik hem roepen “Sneller mama, sneller!” Hij is een kleine versie van mij toen ik jong was, maar die roekeloosheid ben ik door het moederschap toch een beetje kwijtgeraakt.

Mühlviertel, het platteland van OberÖsterreich

Voor het laatste gedeelte van onze vakantie laten we de prachtige meren van de Salzkammergut achter ons en rijden we naar het noorden, naar het Mühlviertel. In tegenstelling tot het zuiden, is dit deel van OberÖsterreich niet zo toeristisch en op Linz na vind je er ook geen grote steden. Maar het landschap met dennenbossen, weilanden, oude boerderijen en kleine middeleeuwse stadjes is ook heel mooi. We verblijven in een houten blokhut van Hirschalm. Een familiebedrijf dat ook het natuurpretpark Märchenpark met meer dan 50 speeltoestellen en het nieuwe klimpark Hirschalm bestiert. Je vervelen is hier dus onmogelijk.

Moerasgebied Tanner Moor

In het Mühlviertel vind je het grootste en beschermde moerasgebied Tanner Moor. Samen met een gids maken we een wandeling over de verende veengronden. Het lijkt hier wel één grote, natuurlijke trampoline. De jongens hebben een zoekkaart mee gekregen en gaan op zoek naar veenbessen, varens, een kever, slang en andere planten en dieren die in dit gebied te vinden zijn. Ondertussen leren we dat het super belangrijk is dat het moeras onder water blijft staan, omdat er heel veel CO2 in de drassige grond zit opgeslagen. Maar liefst twee keer zoveel als de uitstoot van al het luchtverkeer van de wereld per jaar bij elkaar. En voor vocht is het moeras afhankelijk van neerslag, want er is geen grondwater omdat het op gesteente ligt. Daarom worden er in Tanner Moor dammetjes aangelegd. Een mooie en leerzame wandeling dus.

Frisbee golfen

Een ander hoogtepunt in het Mühlviertel is een dagje frisbee golfen bij Kumm Discgolf in St. Thomas am Blasenstein. Een combinatie tussen frisbeeën en (midget)golf waarbij je een frisbee in zo min mogelijk worpen in een korf moet gooien. De banen zijn verspreid over weilanden en bos met wederom een schitterend uitzicht, waardoor iedere ‘hole’ weer anders en uitdagend is. De jongens zijn super enthousiast. En het valt me op hoe makkelijk het frisbeeën iedereen af gaat. Dit gaan we zeker vaker doen.

Restaurant tip: Ga absoluut lunchen bij Bauernkrapfen in Tragwein! Daar maken ze de beroemde krapfen; een heel luchtig broodje dat doet denken aan een donut. Het is de specialiteit van de regio. En in het restaurant kun je door een glazen wand kijken hoe de krapfen met de hand gemaakt worden en vanuit daar door heel Oostenrijk verspreid worden. En een hele bijzondere plek om te dineren is de prachtige houten paardenranch Moser Alm in Mönchdorf. Combineer het eventueel met een rit met paard en wagen door de prachtige omgeving van de boerderij!

Met ons bezoek aan de Mühlviertel komt er een einde aan onze vakantie in Oostenrijk. We vinden het allemaal jammer dat we moeten gaan. Maar we nemen geen afscheid, maar zeggen “Auf Wiedersehen Oostenrijk”, want we komen hier zeker nog eens terug!

Wil je het zelf beleven? Plan hier je eigen vakantie naar Oberösterreich.