meivakantie uittips

Van films kijken en hutten bouwen tot aan spoorzoeken en verdwalen in een maïsdoolhof: in de meivakantie kun je genoeg leuke dingen met de kinderen doen.

1. Globetrotter Filmfestival en masterclasses ‘Vloggen op Reis’

Het Omniversum in Den Haag neemt je met 8 verschillende films mee de wereld over. Via Kenia, Indonesië, Australië, West Papoea, China, de Verenigde Staten en Argentinië reis je weer terug naar Nederland. Naast films kijken kun je er ook andere leuke dingen doen. Zo leer je vloggen van Giel van het populaire YouTube kanaal StukTV en kun je jezelf laten fotograferen.
Het Globetrotter Filmfestival is van zaterdag 30 april tot en met maandag 16 mei. Voor meer informatie en de prijzen, klik dan hier.

Beeld: omniversum

2. Jongens, we gaan verdwalen

Zelfs voor volwassenen kan het een hele klus zijn de uitgang terug te vinden in het Victoriadoolhof in Eede, want het is maar liefst achtduizend vierkante meter groot. (€ 7 p.p. incl. consumptie). Nog zo'n maïsdoolhof vind je bij Hoppies in Ammerzoden. Plus blotevoetenpad, pluktuin, skelterbaan en tractoren. (€ 5 voor iedere bezoeker die langer is dan één meter)

3. Picknicken met cupcakes of met de hond

Bestel in Eindhoven een kinderpicknick: voor € 8 per kind krijg je boterhammen, cupcakes en iets te drinken. Uiteraard is de mand uit te breiden met een picknick voor volwassenen. In Utrecht, bij Parkcafe Buiten, bestel je voor € 10 per kind een Guppiemand. Je krijgt er zelfs een dekentje bij. Te leen, dat dan weer wel. Voor volwassenen zijn er manden vanaf € 22 voor twee personen. Ook de hond kan mee, voor hem staat er voor € 3,75 een picknickmandje klaar.

4. Streng verboden voor ouders

In Museum Boijmans van Beuningen krijgen kinderen tijdens Kunst4Kids een week lang de tijd om voor € 35 een echt kunstwerk te kopen. De beurs is streng verboden voor volwassenen, dus kinderen kiezen echt helemaal zelf.
Van 30 april t/m 8 mei, boijmans.nl

Beeld: Boijmans, Fred Ernst

5. Lekker op avontuur in de natuur

Ga samen met je kind op avontuur tijdens de natuurdagen van OERRR. Loop het parcours af en doe allerlei leuke dingen: spoorzoeken, hutten bouwen, beesten zoeken of vuur maken. Wel even van tevoren kijken waar je welke activiteiten kunt doen.
Van half april t/m eind mei, oerrr.nl/natuurdag.

Beeld: Rene Koster © Natuurmonumenten

tips-bali-met-kinderen-geweldig

Fantastisch eten, een kleurrijke cultuur, prachtige tempels en heerlijke stranden. Wij hoeven jou niet uit te leggen waarom Bali te gek is voor jou. Maar ook voor kinderen is het eiland geweldig, en wel om de volgende redenen.

Strand

Bali heeft talloze heerlijke stranden, maar eerlijk is eerlijk: vanwege de hoge golven en sterke stroming is niet elk strand geschikt voor kleine kinderen. Zo zijn de stranden van Kuta en Seminyak over het algemeen minder aan te raden voor ukkies (en niet voor niets juist in trek bij surfers). Wel fijne stranden voor een familie-relaxdagje: Sanur, Jimbaran baai, Crystal Bay en Padang Baai. Ook Nusa Dua, op het schiereiland in het uiterste zuiden, schijnt een aanrader te zijn.
 

Waterpark

Heeft je kroost genoeg van de rijstvelden en serene tempels, en hebben ze bakken energie teveel? Laat ze dan volledig losgaan in Waterbom Bali, volgens TripAdvisor het nummer 1 waterpark van Azië. Het waterpark gaat er prat op de langste glijbaan ter wereld in huis te hebben: de constrictor, een 250 meter lange glijbaan met talloze bochten, die inderdaad op een slang lijkt. Ook is er een lazy river, een attractie waarbij je waterbommen kunt afvuren en vermaken de kleintjes zich in Funtastic, het speelgedeelte voor kinderen onder de 6 jaar.
 

Monkey Forest

Het plaatsje Ubud, gelegen midden in de rijstvelden zo ver je kunt kijken, is sowieso het bezoeken waard. En niet ver van het centrum ligt Sacred Monkey Forest Sanctuary. Dit beschermde natuurgebied bestaat uit een dicht bos en heeft honderden apen – grijze makaken, om precies te zijn – als inwoners. Je kunt er verschillende wandelroutes volgen en pas op als je eten bij je hebt: de brutale apen ‘beroven’ je waar je bij staat. Vinden je kinderen vast heel lollig.
 

Lees ook
Waarom reizen door Azië fantastisch is met kinderen >

 

Fijne hotels

Bali stikt van de fijne, kleinschalige hotelletjes die prima geschikt zijn voor minigasten. Zo is in Sanur La Taverna (dat klinkt dan weer niet heel Balinees, enfin) een aanrader. Dit hotel ligt direct aan het strand, heeft familiekamers tot vier personen en een babysitservice. In Ubud is hotel Alam Sari Keliki precies wat je zoekt. Rustig in de rijstvelden gelegen met zwembad, tropische tuin en familie units: twee kamers met tussendeur.
 

Ook handig

Geen zin in het gesleep met buggy, Maxi-Cosi, wipstoel, flessensterilisator, babybedje of babyfoon? Is ok he-le-maal niet nodig. Je huurt namelijk alles bij Balibaby.com. Extra handig: ze komen al het spul brengen én halen. Iets met waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan…

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

leukste-doolhoven-voor-kinderen

Linksaf of toch rechtdoor? Hoe dan ook: laat je kinderen hun creativiteit, vindingrijkheid en richtingsgevoel ten volste benutten bij deze fijne doolhoven.

GeoFort - Herwijnen, Gelderland

Het GeoFort leert kinderen op een speelse manier omgaan met navigatie, geografie en cartografie. Er is een speeltuin, er zijn interactieve tentoonstellingen maar bovenal: verschillende doolhoven. Zo is er een Elementendoolhof waar je met een opdrachtenkaartje aan de slag gaat. De vragen gaan over water, aarde, vuur en lucht en voor elk goed antwoord krijg je een cijfer. Die cijfers vormen samen een code waarmee je uit het doolhof ontsnapt. Spannend en leerzaam.
 

Groot Twentsch Maisdoolhof - Fleringen, Overijssel

Hier zullen jullie wel even zoet zijn: dit doolhof is uitgezet op ongeveer vier hectare maïsveld. Voor de duidelijkheid: dat zijn ruim vijf aaneengesloten voetbalvelden. Juist ja – neem dus wat te drinken mee voor onderweg. De uitdaging is om door de paden te dolen terwijl jullie op zoek gaan naar de grote uitkijktoren en onderweg staan er op borden opdrachten en leuke weetjes over de Twentse natuur. Als je de toren hebt bereikt krijg je een prachtig uitzicht. Er is ook een grote speelweide, bloemenpluktuin en zandbak.
 

Doolhof Ruurlo - Ruurlo, Gelderland

Een doolhof met geschiedenis. Doolhof Ruurlo stamt uit 1891. Lange tijd was het verwaarloosd, tot het in de jaren ’80 werd gerestaureerd en in oude glorie werd hersteld. Het hof bestaat uit hagen en is onnoemlijk groot: maar liefst 8740 m2. Maar geen nood: de paden zijn zo’n 5 meter breed, waardoor de ingewikkeldheid wel meevalt en jullie heus ooit weer eruit komen. En da’s mooi, want dan kunnen jullie ook nog meedoen aan het boogschieten.
 

Lees ook
15x de leukste buitenspeeltuinen in Nederland >

 

Doolhof Het Lansingerland - Bergschenhoek, Zuid-Holland

In dit grote maisdoolhof draait het natuurlijk maar om één ding: de uitgang vinden. Zoeken, dolen en dwalen tot je ein-de-lijk eruit komt. Zijn je kinderen hiermee klaar dan kunnen ze zich een boer wanen in de koeienstal. Ondertussen snuffel jij in de biologische boerderijwinkel tussen de lokale producten. Goeie deal toch?
 

Hof van Overveld - Prinsenbeek, Noord-Brabant

Dit maisdoolhof hoort bij minicamping Hof van Overveld. En het is een uniek exemplaar: elk jaar bedenkt de eigenaar een nieuw thema waaraan een speurtocht gekoppeld wordt. Zo was vorig jaar het thema kunstschilder Piet Mondriaan. In het doolhof zitten dan een paar letters verstopt die de oplossing vormen. Vanaf half juli geopend.
 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >