meivakantie uittips

Van films kijken en hutten bouwen tot aan spoorzoeken en verdwalen in een maïsdoolhof: in de meivakantie kun je genoeg leuke dingen met de kinderen doen.

1. Globetrotter Filmfestival en masterclasses ‘Vloggen op Reis’

Het Omniversum in Den Haag neemt je met 8 verschillende films mee de wereld over. Via Kenia, Indonesië, Australië, West Papoea, China, de Verenigde Staten en Argentinië reis je weer terug naar Nederland. Naast films kijken kun je er ook andere leuke dingen doen. Zo leer je vloggen van Giel van het populaire YouTube kanaal StukTV en kun je jezelf laten fotograferen.
Het Globetrotter Filmfestival is van zaterdag 30 april tot en met maandag 16 mei. Voor meer informatie en de prijzen, klik dan hier.

Beeld: omniversum

2. Jongens, we gaan verdwalen

Zelfs voor volwassenen kan het een hele klus zijn de uitgang terug te vinden in het Victoriadoolhof in Eede, want het is maar liefst achtduizend vierkante meter groot. (€ 7 p.p. incl. consumptie). Nog zo'n maïsdoolhof vind je bij Hoppies in Ammerzoden. Plus blotevoetenpad, pluktuin, skelterbaan en tractoren. (€ 5 voor iedere bezoeker die langer is dan één meter)

3. Picknicken met cupcakes of met de hond

Bestel in Eindhoven een kinderpicknick: voor € 8 per kind krijg je boterhammen, cupcakes en iets te drinken. Uiteraard is de mand uit te breiden met een picknick voor volwassenen. In Utrecht, bij Parkcafe Buiten, bestel je voor € 10 per kind een Guppiemand. Je krijgt er zelfs een dekentje bij. Te leen, dat dan weer wel. Voor volwassenen zijn er manden vanaf € 22 voor twee personen. Ook de hond kan mee, voor hem staat er voor € 3,75 een picknickmandje klaar.

4. Streng verboden voor ouders

In Museum Boijmans van Beuningen krijgen kinderen tijdens Kunst4Kids een week lang de tijd om voor € 35 een echt kunstwerk te kopen. De beurs is streng verboden voor volwassenen, dus kinderen kiezen echt helemaal zelf.
Van 30 april t/m 8 mei, boijmans.nl

Beeld: Boijmans, Fred Ernst

5. Lekker op avontuur in de natuur

Ga samen met je kind op avontuur tijdens de natuurdagen van OERRR. Loop het parcours af en doe allerlei leuke dingen: spoorzoeken, hutten bouwen, beesten zoeken of vuur maken. Wel even van tevoren kijken waar je welke activiteiten kunt doen.
Van half april t/m eind mei, oerrr.nl/natuurdag.

Beeld: Rene Koster © Natuurmonumenten

kinderboekenweek activiteiten
Beeld: Unsplash

Hoera, het is weer bijna Kinderboekenweek. Dat betekent dat er in de boekhandel weer een leuk Kinderboekenweekgeschenk klaarligt en dat er veel leuke dingen te doen zijn rondom deze week. Lees mee!

Wat is de Kinderboekenweek?            

De allereerste Kinderboekenweek was in 1955. Deze week vindt elk jaar begin oktober plaats en duurt tien dagen (de naam is dus een beetje misleidend). Dit jaar is het van 3 t/m 14 oktober. Tijdens de Kinderboekenweek wordt er extra aandacht besteed aan het kinderboek. Elk jaar wordt er aan kinderboekenauteur gevraagd om het Kinderboekenweekgeschenk te schrijven. Bij de boekwinkels die meedoen met de Kinderboekenweek krijg je bij besteding van tien euro het Kinderboekenweekgeschenk gratis.
 

Lees ook
KIND: 6x de leukste kinderboeken >

 

Het thema van dit jaar

Elk jaar heeft de Kinderboekenweek een thema. Dit jaar is dat thema ‘vriendschap’, met als motto: ‘Kom erbij!’ Het kinderboekenweekgeschenk werd geschreven door Jozua Douglas en heet ‘De eilandenruzie’. Het verhaal gaat over twee kinderen die vriendschap sluiten met de zoon van hun vaders grootste vijand.
 

De activiteiten

Rondom de Kinderboekenweek worden er vaak op basisscholen diverse activiteiten georganiseerd, voor docenten zijn dan ook speciale lespakketten beschikbaar. Dikke kans dus dat jouw kroost hier op school iets mee gaat doen. Ook is er een speciale kindertheatervoorstelling gemaakt voor de Kinderboekenweek: ‘Kom erbij! De vriendschap voorbij’, over de vriendschap tussen de clowns Kolder en Kwast.

Ook leuk: Kinderen voor Kinderen heeft ter ere van de Kinderboekenweek een nummer opgenomen met de titel: ‘Kom erbij’. Via onderstaand filmpje legt een zangcoach uit hoe je kids dit nummer kunnen instuderen.
 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

de-leukste-natuurspeeltuinen-voor-kinderen

Fris of niet, altijd fijn om lekker de deur uit te gaan met je kind. Dit lijstje met leuke natuurspeeltuin kan je hier vast goed bij gebruiken.

De Meinweg - Herkenbosch

De leukste natuurspeeltuinen

Speel apenkooi tussen de bomen of balanceer over de touwbruggen en vlonders die tussen de bomen hangen. Of speel verstoppertje achter de takken, kan natuurlijk ook. Is je kind dol op water? Onderaan de heuvel staat een waterpomp.

 

Biesbosch MuseumEiland - Werkendam

Polders, dijken en stromen kom je tegen bij kinderspeelplaats ‘Biesbosch Beleving’. Elke 45 minuten verandert de waterstand van ‘extreem laag’ naar ‘extreem hoog’. Ook geschikt voor kinderfeestjes of om wat te eten.

 

Zuiderzee Speeltuin - Almere

De leukste natuurspeeltuinen

Eilandjes, een trekvlot, een half gezonken schip om in te klimmen en klauteren, een zandspeelplek en waterpret om af te koelen. En dan nagenieten en pannenkoeken eten op het terras.

 

Lees ook
Prachtfoto's: buitenspelende kinderen in de zomer >

 

Zandbos - Deurne

Naast spelen in een natuurlijke omgeving, kunnen kinderen met de zandtafel aan de gang, hutten bouwen, klimmen op de toestellen en zich vermaken op de zand- en waterspeelplaats. Voor jonge kinderen is er een speciaal Peuterpad, voor de oudere jeugd is er een grote Vikingschommel.

 

De Natureluur - Amsterdam

De leukste natuurspeeltuinen

Ook hier kan je kind van alles over de natuur ontdekken. Een (verjaardags)feestje vieren is mogelijk en in vakanties hebben ze extra activiteiten. Tip: trek oude kleding aan, want schoon blijven is er niet bij. 

 

Speelterrein Tiengemeten - eiland Tiengemeten

Hier vind je negen voetbalvelden vol blubber, bomen en beekjes. Voor de allerkleinsten is er een ukkie-eiland en schilpadfontein. Leuk extraatje: je moet de pont pakken om er te kunnen komen.

 

Hoppies Natuurspeeltuin - Ammerzoden

De leukste natuurspeeltuinen

Ooit begonnen als maïsdoolhof, maar er is nu zoveel meer. Kinderen vermaken volop met water, zand en groen terwijl jij op het grasveld je kleed uitslaat.

 

Landgoed De Bonte Belevenis - Texel

Meer dan alleen een natuurspeeltuin, want je vindt hier ook een bloemenpluktuin, speeltuin, dierenweide en een blotevoetenpad. Je weet dus zeker dat je de hele dag zoet bent.

 

Kreekbos - Wognum

De leukste natuurspeeltuinen

Naast de nieuwbouwwijken is een speelplaats aangelegd waar kinderen prima kunnen spelen in de natuur. Alle toestellen zijn gemaakt van hout. Ook is er een waterpomp, glijbaan en tokkelbaan.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >