Ellen over (mislukt) wetsvoorstel: ‘Het is toch om niet góed van te worden! Mogen we nu ook al geen ‘moeder’ meer genoemd worden?’

05.03.2024 20:42
Ellen

Ellen is trajectbegeleider in het voortgezet speciaal onderwijs, thrillerauteur bij uitgeverij De Fontein, moeder van Lewis en Miles (12 en 9) uit een vorige relatie en dochter Sophia (1) met haar vriend Nils. Ze is in verwachting van haar vierde kindje. Volg haar op Instagram.

Het is toch om niet góed van te worden! Mogen we nu ook al geen ‘moeder’ meer genoemd worden? Het moet niet veel gekker worden, toch? Ben ik dan, volgens de nieuwste plannen van het kabinet (welk kabinet überhaupt? Het demissionaire kabinet? Moeten we daar nog wat mee?) een ‘ouder uit wie het kind is geboren’? Werkelijk? ‘Hallo, ik ben Ellen. De ouder uit wie Lewis, Miles, Sophia en baby nummer 4 geboren zijn.’ Ik heb straks vier keer een kind gebaard, en dan mag ik geen moeder meer genoemd worden? Hóu toch even héél snel op!

Lees ook – Felle reacties op schrappen ‘moeder’ uit bevolkingsregister: ‘Hou op met die woke onzin!’ >

Discussie

Het zou om een ‘enkel technische wijziging’ gaan, schreven ambtenaren aan Hugo de Jonge. Daarna kwam hij snel met een tegenreactie. Het schrappen van het woord ‘moeder’ was een onnodige fout, die spoedig wordt rechtgezet. ‘Het woord moeder is prachtig en verdient een plek in onze wet. En nu weer aan het werk,’  zei De Jonge hierover. Nou, dat lijkt mij ook. En heel gauw.

“Ik heb straks vier keer een kind gebaard, en dan mag ik geen moeder meer genoemd worden? Hóu toch even héél snel op!”

Een tijdje geleden, ik denk dat menigeen het nog wel weet, was er een discussie over het woord borstvoeding of moedermelk. Dat zou achterhaald zijn en veranderd moeten worden in borstkasvoeding of mensenmelk, omdat dat genderneutraler zou zijn. Er stond toen een foto bij van een vader (dat woord zou toen – volgens het voorstel – veranderd moeten worden in co-ouder), die ‘borstvoeding’ zat te geven via een soort slangetje dat tegen de borstkas geplakt zat. Aan de andere kant zal er wel een zakje melk hebben gehangen, I don’t know, ik was allang afgehaakt.

Door je strot geduwd

Voor zover ik weet komt er nog altijd geen melk uit Nils z’n borstkas, dat recht is voorbehouden aan mij en ik heb drie kinderen erg lang borstvoeding gegeven. Ik heb al die uren geïnvesteerd, ben al die nachten wakker geweest, ik kolfde op de meest onhandige plekken en liep constant met een kind aan de borst. Dus néé, het is geen mensenmelk of borstkasvoeding. Het is borstvoeding en dat geeft de moeder. Punt. Wáárom moet daar iets aan veranderd worden? Ik begrijp dat serieus niet. Het is iets dat door je strot geduwd wordt en het gaat nergens over.

Gevoelige tenen

Sowieso, ik krijg de kriebels van dit soort pogingen tot wetswijzigingen en taalveranderingen. Dit soort zaken schuif je er niet even tussendoor, zoals de bedoeling was met het veranderen van het woord ‘moeder’. Ik zal hiermee vast op heel wat gevoelige tenen trappen, maar dat is dan maar zo. Een moeder is een moeder, borstvoeding is borstvoeding en een vader is een vader. Gelukkig las ik ook dat het genderinclusieve taalgebruik met betrekking tot borstkasvoedingbevallende ouder en co-ouder, alleen ingevoerd en gebruikt gaat worden bij de groep die daar behoefte aan heeft. Laten we dit vooral zo houden. Ik wil geen ‘ouder uit wie het kind geboren is’ worden. Ik vind moeder namelijk een eretitel, en dat gaat geen enkel kabinet van me afpakken.

In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.