Ellen: ‘Hoe fit een vrouw eruitziet na de bevalling is even niet het belangrijkst op de wereld, toch?’

05.04.2023 08:00
Ellen

Ellen is trajectbegeleider in het voortgezet speciaal onderwijs, thrillerauteur bij uitgeverij De Fontein, moeder van Lewis en Miles (11 en 8) uit een vorige relatie én is in november bevallen van dochter Sophia met haar vriend Nils.

Ik las laatst een artikel over een vrouw die werd bedrogen door haar man. Altijd vervelend natuurlijk, maar deze vond ik extra schrijnend. Waarom? Ze hadden net een baby en meneer raakte niet meer opgewonden van zijn vrouw, omdat ‘haar lichaam hem niets meer deed na de geboorte van hun dochter’.

Lamstraal eerste klas

Naast dat je uiteraard een lamstraal eersteklas bent wanneer je iemand bedriegt (ook wanneer dit
andersom gebeurt, maar ik schrijf nu over deze situatie), is je vrouw bedriegen omdat ze jouw kind
heeft gekregen wel heel erg laag. Ik mag toch aannemen dat zij ook niet zit te wachten op ernstige
striae, uitgezakte borsten, een knip, vacuümpomp, hechtingen en andere schade.

Lees ook – ‘Laten we per kind bekijken wat hij of zij nodig heeft’

Geen enkele vrouw wordt blij van een bevalling van dertig uur, geen enkele vrouw wordt blij van een gehavend lichaam, maar iedere vrouw is trots na het dragen en baren van een kind. Het zou toch op zijn minst heel fijn zijn als partnerlief dat gevoel van trots zou delen in plaats van afkeer te voelen, zoals meneer in het artikel. Tijdens een bevalling ben je als vrouw op je kwetsbaarst. Stel je voor dat je partner daarna aangeeft dat hij ‘ervan walgde je zo te zien?’ Nou, schiet mij maar lek. Wat een lul.

Geen Insta-fitgirl

Nee, je vrouw ziet er misschien niet meer zo uit als voor de zwangerschap, maar is dat erg? Ze heeft een mens gecreëerd – jouw zoon of dochter – en op de wereld gezet. De gemiddelde vrouw is geen Insta-fitgirl, ze is niet back-in-shape binnen een maand en ik denk dat de meeste vrouwen wel wat anders aan hun hoofd hebben dan vijf keer in de week in de sportschool rondhangen tijdens hun verlof.

Natuurlijk, uitzonderingen zijn er ook en daar heb ik echt wel respect voor, maar bijna alle moeders hebben even tijd nodig om hun draai te vinden met de baby. Wees realistisch. Hoe fit een vrouw eruit ziet is even niet het belangrijkst op de wereld, toch? Goed voor zichzelf zorgen en gezond eten zijn wél belangrijk en het zou fijn zijn dat een partner dat idee steunt.

Schokkend

Schokkend waren ook de reacties onder het artikel, want er waren veel mannen die het wel begrepen. Als ze een vet varken is, moet ze maar gaan sporten. Of: Ik snap het wel, ik zou ook geen zin hebben in uitgezakte tieten en een blubberbuik. Of: Me vrouwtje (let wel, me vrouwtje) moet wel haar best blijven doen voor me. Daarnaast kwamen de dames er ook nog even overheen. Want: Het zal wel aan jezelf liggen. Geef die baby een keer uit handen, ga sporten en ga op dieet.

Tot zover de steun van vrouwen onder elkaar. Met een beetje sporten zijn hangende borsten en striae inderdaad wel verholpen en natuurlijk kan iedere vrouw twee maanden na haar bevalling weer volop sporten. De onwetendheid, de wreedheid, de harde woorden. Waarom?

Een wonder

Een kind krijgen is en blijft een wonder en dikwijls offeren vrouwen hun lichaam ervoor op. Is dat
leuk? Natuurlijk niet, maar je kunt er niets aan doen. Zwangerschappen en bevallingen gaan zoals ze
gaan en je hebt er geen enkele invloed op. Hoe je lijf eruit komt te zien na een geboorte weet
niemand. Juist van je partner verwacht je support en warmte, je hebt hem immers het allermooiste
gegeven. Het is uiterst triest dat uitgerekend de persoon met wie je dit deelt, je op alle fronten zo inde steek laat.

“De onwetendheid, de wreedheid, de harde woorden. Waarom?”

Mijn tip aan de vrouw uit het artikel zou dan ook zijn: lekker aan de kant schoppen, dat stuk verdriet.
En iedere kerel die ‘walgt’ van zijn vrouw vanwege de geboorte van hun kind, wens ik heel korte
armpjes en eeuwige jeuk toe. Succes ermee!

Meer Ellen? Volg haar op Instagram. Je leest haar vorige columns hier terug.