Quick Slow

Snel een lekkere hap op tafel of zin om uitgebreid te koken; in het inspirerende vegetarische kookboek Quick+Slow van The green kitchen vind je wat je zoekt.

Onderstaande recepten horen bij de culiproductie van Kek Mama 10. 

Salsa verde
Voor de grap noemden we dit recept salsa verde nummer 357, omdat we de afgelopen jaren zoveel soortgelijke maar net iets andere recepten voor salsa verde hebben gedeeld. Als je plantaardig kookt, is het zó handig om daar een goed recept voor te hebben. Deze versie is geïnspireerd op de Argentijnse saus chimichurri. Voel je vrij te experimenteren met de kruiden en ontdek welke combinatie je lekker vindt. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en mix een paar keer met de pulseknop tot alles grofweg is vermengd. Als je geen keukenmachine hebt, kun je de kruiden, jalapeño en knoflook fijnsnijden en in een kom met de rest van de ingrediënten vermengen, of gewoon alles door elkaar stampen in de vijzel. Proef en voeg eventueel extra zout, zuur of kruiden toe. Je kunt de salsa verde 4-5 dagen in een afgesloten potje in de koelkast bewaren.’

VOOR EEN POT VAN 250 ML
2 grote handenvol gemengde
verse kruiden, zoals peterselie, munt, koriander en dille
3-4 ringetjes ingelegde
jalapeño (of verse)
1 el kappertjes
1 kleine teen knoflook
1 tl zeezoutvlokken
125 ml olijfolie
2 el citroensap
1 el appelciderazijn
1 tl ahornsiroop of honing

Zoete walnotenmiso
Als je van miso houdt, wordt dit je nieuwe favoriet. Je combineert miso gewoon met gehakte, geroosterde walnoten, honing en azijn en je hebt een zoete en umami smaakmaker die je aan soepen kunt toevoegen, of door noedels, pastagerechten en dressings kunt roeren. Verwarm de oven voor tot 160 °C hetelucht / 180 °C elektrisch en verspreid de walnoten over een bakplaat. Zet 4 minuten in de oven tot ze licht geroosterd zijn en laat afkoelen.
Hak de afgekoelde walnoten in de keukenmachine. Ze moeten grof gemalen zijn met nog wat kleine stukjes erin. Je kunt dit ook in de vijzel doen of met een mes.Doe ze in een pot en roer de miso, honing en mirin erdoor. Je kunt de walnotenmiso 2 weken in de koelkast bewaren.

VOOR 1 POT VAN 320 G
150 g walnoten
100 g witte miso
85 g vloeibare honing
2 el mirin (of rijstazijn of appelciderazijn)

Doordeweeks snel, in het weekend langzaam: dat is de insteek van dit boek vol heerlijke vegetarische familie­recepten. Omdat elke dag anders is.
Quick + Slow – The Green Kitchen, € 25,99 (Uitgeverij Becht).