Van vegan spring rolls tot gevulde aardappel: met deze recepten is meedoen aan de Week Zonder Vlees & Zuivel een eitje.
Lees verder onder de advertentie
Gevulde zoete aardappel uit de oven
Een lekker en makkelijk recept uit de oven; deze zoete aardappel met een vleugje boerenkool en peulvruchten.
Ingrediënten voor 2 personen
• 90 g Looye Honingtomaten
• 2 zoete aardappelen
• 50 g kikkererwten
• 50 g belugalinzen
• 1 eetlepel olijfolie
• 1 theelepel paprikapoeder
• 1 eetlepel kerriepoeder
• 25 g boerenkool
• 15 g geroosterde amandelen
• 1 snufje zout
• 1 snufje peper
Benodigdheden
• snijplank
• mes
• eetlepel
• vork
• oven
• pan
Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 220°c.
2. Prik de zoete aardappelen in met een vork en bak ze minimaal 50-60 minuten tot ze zacht van binnen zijn maar niet uit elkaar vallen. Je moet gemakkelijk en zonder veel weerstand een vork in het midden van de aardappel kunnen steken.
3. Verwarm in een pan eetlepel olijfolie. Voeg de kikkererwten, de belugalinzen en de boerenkool toe.
4. Breng op smaak met de paprikapoeder, de kerriepoeder, wat zout en versgemalen zwarte peper.
5. Roerbak een paar minuten tot de boerenkool zacht is en de peulvruchten goed bedekt zijn met de kruiden.
6. Als de zoete aardappels klaar zijn laat je ze iets afkoelen en snij je ze open.
7. Vul ze met de boerenkool en peulvruchten.
8. Voeg de gehalveerde Looye Honingtomaten en de amandelen toe.
Tip (niet plantaardig)
9. Voeg een gepocheerd of gekookt ei toe voor extra eiwit
Superstudio / Lodewijk Duijvesteijn Productions
Frisse Vietnamese spring rolls
Waan je in Azië met het recept voor deze frisse vegan Vietnamese spring rolls. Heerlijk voor bij de lunch, maar ook als tussendoortje.
Ingrediënten: 2 Personen
• 9 Looye Honingtomaten
• 6 vellen rijstpapier
• 120 g sushirijst
• 280 g rode kool
• 150 g wortelen
• 225 g komkommers
• 1 handje zwarte sesamzaadjes
• 1 sojasaus
• 1 handje taugé
Benodigdheden
• snijplank
• mes
• eetlepel
• grote kom
• kookpan
Bereiding
1. Snijd de rode kool in grove reepjes.
2. Bereid de sushirijst volgens de bereidingswijze op de verpakking, maar voeg de rode kool reepjes toe aan de pan bovenop de rijst (dit zal de rijst een mooie paarse kleur geven). Laat dit helemaal afkoelen voor gebruik.
3. Snijd de wortel en komkommer in dunne reepjes.
4. Week het rijstpapier voor 1 minuut in een grote kom met koud water en leg het op een schone werktafel of snijplank. Wacht daarna een paar seconden tot het rijstpapier zacht en opvouwbaar is.
5. Voeg dan één van de vellen gekookte rode kool, de rijst, de wortel en de komkommer reepjes toe.
6. Rol het geheel in één keer op en vouw de zijkanten van het rijstpapier naar binnen.
7. Voeg de gehalveerde Looye Honingtomaten met de snijkant naar het rijstpapier toe en ga verder met rollen.
8. Herhaal hetzelfde proces om nog eens 5 rollen te maken.
9. Bestrooi de rollen met zwarte sesamzaadjes.
Serveertip
9. Serveer het gerecht met sojasaus.
Superstudio / Lodewijk Duijvesteijn Productions. No publication without written prior agreement.
Klassieke pasta pesto salade
Soms gaat er niets boven die de gouwe ouwe pasta pesto. Simpel, maar altijd lekker – in welke variant dan ook, zoals deze met frisse tomaatjes en pijnboompitjes.
Ingrediënten voor 2 Personen
• 180 g Looye Honingtomaten
• 200 g fusilli pasta
• 4 eetlepels (plantaardige) pesto
• 2 eetlepels olijfolie
• 50 g (plantaardige) Parmezaanse kaas
• 35 g pijnboompitjes
• 1 handje verse basilicum
• 1 snufje chili vlokken
Benodigdheden
• snijplank
• mes
• kaasschaaf
• eetlepel
• kookpan
• pan
Bereiding
1. Kook de pasta en laat deze afkoelen.
2. Voeg de olijfolie en 4 eetlepels pesto toe. Naar voorkeur kan men meer pesto toevoegen.
3. Voeg de Looye Honingtomaten toe.
4. Bestrooi de pasta met de Parmezaanse kaas en pijnboompitten.
5. Versier het gerecht met een paar basilicumblaadjes
Tip
1. Voeg een snufje chili vlokken toe als je van wat pittiger houdt. Eet smakelijk!
De band tussen ouder en kind verandert door de jaren heen. Waar ze vroeger afhankelijk was van jouw zorg en advies, staan ze nu op eigen benen, maar dat betekent niet dat jouw volwassen kinderen geen behoefte meer hebben aan erkenning of verbinding.
Iedere moeder heeft haar momentjes. Maar sommige blunders zijn té erg – of te hilarisch – om voor jezelf te houden. In de rubriek ‘Opgebiecht’ delen vrouwen hun grootste geheimen en gênantste momenten. Dit keer Kiki, die geld uitgeeft wat ze niet heeft, zonder dat haar man het weet.
Mieke van Dam (31) zit bepaald niet stil. Tussen de luiers, speeltuinbezoekjes en nachtelijke knuffels door creëerde ze Eau de Mique: een wasparfummerk dat draait om herinneringen, rust en een vleugje luxe in de chaos van het moederschap. Wij spraken Mieke erover.
Als ouder denk je soms dat je alles wel ongeveer weet: hoe je moet troosten, hoe je grenzen uitlegt, hoe je je kind leert om aardig te zijn. Tot er ineens iets gebeurt wat niet in de opvoedboeken staat.
Denk je dat knuffels alleen voor kinderen zijn? Think again. Steeds meer volwassenen geven toe: ze slapen met een knuffel. En dat is niets om je voor te schamen. Sterker nog, het is goed voor je nachtrust en je mentale gezondheid.