Stiekeme zomerbekentenissen: ‘Alleen in de zomer zoeken mijn grote liefde en ik elkaar op’

09.08.2021 11:12
stiekeme zomerbekentenissen Beeld: Getty Images

Jokken over je werk tot zoenen met een beste vriendin: tuurlijk willen we allemaal zo eerlijk mogelijk door het leven gaan. Maar de zomer brengt soms onvermoede kanten in ons naar boven. En die zijn niet altijd even braaf.

Asnina (34), moeder van Kahleigh (6) en Gavin (4): “Twee jaar geleden, na een balorige avond vol witte wijn op het strand, het ultieme gevoel van vrijheid en zand tussen mijn tenen, zoende ik zomaar met een van mijn beste vriendinnen. Gewoon, toen onze mannen even naar de wc waren. Het was gek, maar… ontzettend lekker en spannend. We hebben het er nooit meer over gehad, maar toch ben ik sindsdien extra nieuwsgierig naar wat de komende gekke zomeravonden weer gaan brengen.”
 

Even de heg bijsnoeien

Ella (46), moeder van Mats (8), Filein (5) en Bo (4): “Ik kan niet wachten tot het zomer is. Sowieso vanwege het lekkere weer en de vrolijke sfeer, maar ook omdat onze buren elke zomer naar hun huisje in Frankrijk vertrekken en hun zoon Hugo op hun huis past.

Hugo is een jaar of 22, een vriendelijke vent met een goddelijk lichaam én veel levenslust. Het klinkt een beetje treurig, maar elke zomeravond dat ik, alleen of samen met mijn man, uitgeblust in de tuin plof zodra de kinderen op bed liggen, geniet ik van het plezier van onze tijdelijke buurjongen.

Met een groep – eveneens aantrekkelijke – vrienden en wat vriendinnen zit hij hele avonden te barbecueën, te drinken en te lachen. Dwars door de heg vóel ik de jeugdige onbezonnenheid, hun onderlinge seksuele spanning en herleef ik die geweldige tijd een beetje. Ook de volgende ochtend is het prijs, want dan ruimt de buurjongen vaak met ontbloot bovenlijf de rotzooi in de tuin op. Prima uitzicht.”
 

Tricky tropenrooster

Sabine (42), moeder van Merijn (8), Guusje (5) en Otis (3): “Als manager van een afdeling zijn 60-urige werkweken voor mij geen uitzondering. Heerlijk vind ik dat, ik hou van mijn baan en mijn kinderen vinden het een feest op de naschoolse opvang. Win-win dus!

Wel baal ik van de verwoestende impact van mijn baan op mijn sociale leven. Sinds twee jaar heb ik een manier gevonden die voor mij goed werkt om alles in balans te houden: in de zomer hanteer ik mijn eigen variant op het tropenrooster: drie keer per week, terwijl mijn kinderen bij de opvang of opa en oma zijn, stop ik om 15.30 met werken en trek ik een fles wijn open. Ik plof in de tuin met een vriendin of organiseer een zoomborrel met een vriend die ik al een tijd niet heb gezien. Die twee uur zijn helemaal voor mij. Ik drink, lach, klets bij en geniet (vaak) van de zon. Als de kinderen thuiskomen ben ik daardoor in opperbeste stemming, dus iedereen spint hier garen bij.

Het enige nadeel is dat ik later die avond vaak nog achterstallig werk moet verzetten. En eerlijk is eerlijk, deze truc is niet zonder risico’s: zo ben ik door al die wijntjes wel een keertje op mijn laptop in slaap gevallen – en erger: heb ik eens een vertrouwelijk dossier naar mijn hele team gemaild.”
 

Lees ook
‘Tijdens een vrijpartij in de duinen hoorden we ineens voetstappen' >

 

Zó hard gewerkt

Maryam (35), moeder van Sia (7) en de tweeling Joy en Kay (3): “‘Hoe doen jullie dat toch?’ Over het feit dat mijn man en ik allebei werken, raakt onze buurvrouw Nellie maar niet uitgepraat. Ze vindt dat wij het maar zwaar hebben in vergelijking met de tijd waarin haar kinderen klein waren: toen waren de taken tenminste duidelijk verdeeld: haar man werkte, zij bleef thuis bij de kinderen, geen discussie, lekker helder.

Elke vrijdag past Nellie dan ook met liefde op onze kinderen. Onbetaald, daar wil ze niets van weten, ze doet het puur om ons te helpen, zodat wij met een afgevinkt to-dolijstje het weekend in kunnen. Dat is ook meestal zo. Behalve in de zomer.

In de zomermaanden laten mijn man en ik elke vrijdagmiddag al het werk uit onze handen vallen, droppen we de kinderen bij Nellie en gaan we naar het strand of de duinen. Soms nemen we een fles wijn mee en zoeken een beschut plekje. De ene keer vallen we in slaap, maar soms vliegen de vonken ervanaf in de vrije natuur. Met drie kleine kinderen in huis komt ons seksleven aardig in de verdrukking, maar op die zomerse vrijdagmiddag in het zand nemen we echt de tijd elkaar opnieuw te ontdekken.

Als we eind van de middag, helemaal rozig en met het zand in onze oren, weer thuiskomen en Nellie vraagt of we lekker hebben gewerkt, zeggen we lachend – en enigszins schuldbewust: ‘Heeeeel lekker!’”
 

Zij blij, wij blij

Janna (36), moeder van Nila (9) en Ezra (5): “Al sinds de babytijd van onze kinderen permitteren mijn vrouw Rena en ik ons de luxe om elke zomer samen een week weg gaan. Mijn ouders vinden het hartstikke leuk als de kinderen komen en wij kijken altijd enorm uit naar die vrije week. We laten ons fêteren in een chique hotel, slapen uit, gaan uit eten, lezen boeken en hebben tijd voor elkaar. Eerlijk is eerlijk: we missen onze kinderen dan geen seconde. Zij denken dat hun mama’s een week op reis zijn voor hun werk en hebben ondertussen de tijd van hun leven bij opa en oma. Een perfect leugentje om bestwil toch?”
 

De liefde van mijn zomerleven

Saskia (44), moeder van Levi (10) en Lilly (7): “Het is inmiddels alweer elf jaar geleden dat ik mijn grote liefde ontmoette. Het moment dat we elkaar zagen, leek het of mijn lichaam in vuur en vlam stond. Daan en ik waren voor elkaar bestemd, we wisten het allebei. De werkelijkheid stak alleen iets anders in elkaar: Daan had een vriendin en drie jonge kinderen en ik een leuke man, met wie ik acht maanden later mijn eerste kind verwachtte. Waarom nu?

We praatten, huilden, smachtten, verbraken het contact, maar zochten elkaar steeds weer op. We konden niet zonder maar ook niet met elkaar, want allebei wilden we onze partners en kinderen geen pijn doen. Onze levens gingen door en jarenlang zochten we in het geniep naar een oplossing, een die voor ‘iedereen’ zou kunnen werken.

Sinds zes jaar hebben we die gevonden: de zomers zijn van ons. Door het jaar heen zien we elkaar niet en beperken we ons telefonische contact, zodat we allebei ons leven kunnen leiden. Maar in de zomer zoeken we elkaar op. In het bos, het strand, de duinen. Eens per week genieten we van elkaar. Op die paar extatische momenten kunnen we de rest van het jaar teren, en belangrijker: met volle energie verder met het heerlijke leven dat we leiden. Zodra ik de eerste zomerstralen op mijn huid voel, siddert mijn hele lichaam direct: de zomer is begonnen!”
 

Dit artikel staat in Kek Mama 09-2021.

 

 

Meer lezen? Neem hier een abonnement op Kek Mama, de #1 glossy voor moeders.