altijd ruzie kort lontje
Beeld: Unsplash

En dan hebben we voor de zoveelste keer ruzie over het huishouden, seks of de opvoeding. Daarom vroegen we drie experts: hoe deal je met almaar terugkerende kwesties?

Probleem: we schreeuwen als viswijven

“Mijn man en ik hebben allebei een kort lontje. Minimaal eens per maand slaat de vlam in de pan en staan we als twee kijvende viswijven tegenover elkaar. Achteraf voelen we ons stom en slecht en schuldig, maar we kunnen ons niet beheersen.”
 

Codewoord

SYLVIA: “Analyseer waarom de ruzies ontstaan. Vaak hebben ze altijd dezelfde oorzaak. Als je die kent, kun je zo’n vlam in de pan voorkomen. Schrijf op wat er precies tussen jullie gebeurde en bespreek het later als jullie gekalmeerd zijn. En spreek een codewoord af waarmee je elkaar waarschuwt dat het uit de hand dreigt te lopen.”

Sylvia van der Spek is psycholoog en relatietherapeut en staat bekend om de nuchtere adviezen (relatieraadsel.nl).
 

Time-out

TIM: “In woede zeg je de verkeerde dingen, waardoor het al snel uit de hand loopt. Geef jezelf een time-out en loop naar een andere kamer. En verander het ouderwetse tot tien tellen in 24 uur rustig blijven. Blijf tot die tijd uit elkaars buurt. Na zo’n time-out zie je vaak helderder waar de ruzie echt om draaide en kom je sneller tot een oplossing.”

Tim Veninga is een rebelse relatie- en datingcoach die vaak wordt gevraagd het mannelijk perspectief in liefdeskwesties te belichten (mannengeheim.nl).
 

Trap op de rem

MARLIJN: “Trap op de rem. Ga een blokje om, pak een boek, ga Netflixen. De meeste ruzies hoeven niet ter plekke uitgesproken te worden, al helemaal niet als er kinderen bij zijn. Ruzie geeft ze een onveilig gevoel.”

Marlijn Kooistra-Popelier is pedagoog en begeleidt gezinnen (popelieropleidingen.nl).

 

Dit verhaal is er één van een interviewserie in het Kek Mama Liefdesboek 2018.
 

 


Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

dit_is_wat_ik_mijn_kinderen_na_de_scheiding_wil_meegeven

Vroeger was blogger Katie Bingham-Smith bang dat de kinderen gebukt zouden gaan onder haar scheiding. Nu ze een paar jaar verder zijn en zich prima redden, wil ze hen toch een paar dingen meegeven.

'Ze moeten weten dat alles tussen mij en hun vader echt was', schrijft Katie op Scary Mommy.

 

'Het is goed'

Ze vervolgt: 'Van iemand houden, betekent dat je ook de vervelende eigenschappen accepteert: van smakken tijdens het eten tot geen nieuwe wc-rol in de houder doen als de andere op is. Het betekent dat je in staat bent om samen door moeilijke tijden te gaan, elkaar hierdoor niet uit het oog verliest en samen groeit. Maar soms, hoe hard je ook probeert, lukt het niet meer samen - en dat is goed.'

 

Lees ook
Vrolijke opvoedtantes Els en Do over de kinderen vertellen dat je gaat scheiden >

 

Waardevol

Katie wil dat haar kinderen weten dat het beëindigen van een relatie of huwelijk, niet betekent dat je hebt gefaald. Of dat de relatie niet waardevol was. 'Mijn relatie met hun vader was een van de dierbaarste die ik ooit heb gehad. We hebben samen drie kinderen gekregen, deze opgevoed en vervolgens elkaar los kunnen laten voordat we eraan onderdoor gingen.'

 

'Eerlijk en vriendelijk'

Misschien trouwen Katies kinderen één, twee of drie keer. En misschien wel nooit, maar dat maakt haar niets uit. 'Het enige wat ik wil is dat ze mensen eerlijk en vriendelijk behandelen en vooral eerlijk zijn naar zichzelf toe. Je kunt gelukkig zijn met én zonder partner: dat is het belangrijkste.'

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
getrouwd_dan_herken_je_deze_hilarische_tweets_ongetwijfeld

Van een prachtige jurk en 'de kus' tot de openingsdans bij sfeerlicht: een huwelijk is één en al romantiek. Tot je 's nachts over de drempel wordt getild - dan begint het echte leven vol gesnurk en rondslingerende sokken weer.

Althans, dat was wel het geval bij de stellen uit onderstaande tweets.

 

 

 

 

 

Lees ook
Deze tweets bewijzen dat peuters een behoorlijk zwaar leven hebben >

 

 

 

 

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >