‘Mijn man en ik hebben allebei een kort lontje en schreeuwen dan als viswijven’

14.08.2020 07:47
altijd ruzie kort lontje Beeld: Shutterstock

‘Mijn man en ik hebben allebei een kort lontje. Minimaal eens per maand staan we als twee kijvende viswijven tegenover elkaar.’ Soms kom je er niet alleen uit, daarom vroegen we drie experts: hoe deal je met almaar terugkerende kwesties?

Probleem: we schreeuwen als viswijven

“Mijn man en ik hebben allebei een kort lontje. Minimaal eens per maand slaat de vlam in de pan en staan we als twee kijvende viswijven tegenover elkaar. Achteraf voelen we ons stom en slecht en schuldig, maar we kunnen ons niet beheersen.”
 

Codewoord

Sylvia: “Analyseer waarom de ruzies ontstaan. Vaak hebben ze altijd dezelfde oorzaak. Als je die kent, kun je zo’n vlam in de pan voorkomen. Schrijf op wat er precies tussen jullie gebeurde en bespreek het later als jullie gekalmeerd zijn. En spreek een codewoord af waarmee je elkaar waarschuwt dat het uit de hand dreigt te lopen.”

Sylvia van der Spek is psycholoog en relatietherapeut en staat bekend om de nuchtere adviezen (relatieraadsel.nl).
 

Time-out

Tim: “In woede zeg je de verkeerde dingen, waardoor het al snel uit de hand loopt. Geef jezelf een time-out en loop naar een andere kamer. En verander het ouderwetse tot tien tellen in 24 uur rustig blijven. Blijf tot die tijd uit elkaars buurt. Na zo’n time-out zie je vaak helderder waar de ruzie echt om draaide en kom je sneller tot een oplossing.”

Tim Veninga is een rebelse relatie- en datingcoach die vaak wordt gevraagd het mannelijk perspectief in liefdeskwesties te belichten (mannengeheim.nl).
 

Trap op de rem

Marlijn: “Trap op de rem. Ga een blokje om, pak een boek, ga Netflixen. De meeste ruzies hoeven niet ter plekke uitgesproken te worden, al helemaal niet als er kinderen bij zijn. Ruzie geeft ze een onveilig gevoel.”

Marlijn Kooistra-Popelier is pedagoog en begeleidt gezinnen.

 

Dit artikel heeft eerder in Kek Mama gestaan.
 

 

Meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief >