Urenlang tafelen met het hele gezin, dat zit er meestal niet in. Maar met dit kidsproof kerstdiner kun je een heel eind komen. En je kunt het nog gezellig samen maken ook. Tips voor fijne feestdagen met het hele gezin.
Lees verder onder de advertentie
Kerst betekent tijd voor elkaar. Die tijd kun je op allerlei manieren invullen. Of je nou spelletjes doet onder de boom, met z’n allen een puzzel van vijfhonderd stukjes legt, naar het circus of het bos gaat. Doe vooral wat bij jouw gezin past, als je maar samen bent. Want dat is deze dagen het belangrijkst.
Lees verder onder de advertentie
Mini-chefs
Kerst en lekker eten horen bij elkaar, uitgebreid tafelen en kinderen dan weer niet. Maar als je voor kidsproof recepten kiest, is de kans groot dat de junioren het dit keer wat langer volhouden. Vraag de mini-chefs om je te helpen in de keuken. Dat is gezellig en vaak eten kinderen beter als ze hebben meegeholpen bij de bereiding.
Lees verder onder de advertentie
Borrelhapjes
In plaats van een voorgerecht, kun je net zo goed een paar kleine borrelhapjes maken. Hoef je nog niet aan tafel en kan er gewoon doorgespeeld worden. Maak een lekkere mix van hapjes, bijvoorbeeld worstsnoetjes en kalfslikkepot voor de kinderen en vul de borrelplank verder aan met verschillende kaasjes, toast en een tapenade van olijven en roompaté.
Lees verder onder de advertentie
Slim koken
Wie slim kookt, staat op de dag zelf niet te lang in de keuken. Kies bijvoorbeeld voor een klassieke Biefstuk Wellington met snijboontjes en gebakken krieltjes. Niet het makkelijkste gerecht, maar wel prima om samen te maken. Terwijl jij de boontjes in kleine stukjes snijdt, kan je kind met een kwastje de plakjes filodeeg met gesmolten boter bestrijken. Voor je de biefstuk in de oven schuift, moet die minimaal een half uur buiten de koeling op temperatuur komen. Kun je ondertussen lekker verder puzzelen en borrelen.
Lees verder onder de advertentie
Feestelijk
Nog zo’n feestelijk gerecht dat je goed kunt voorbereiden: gevulde champignons. De steeltjes van de champignons moeten hiervoor in kleine blokjes worden gesneden. Prima taakje voor een kleine chef, dat kan zelfs met een kunststof mes. De grote champignons vul je met een mengsel van gehakt, gember, lente-uit, ketjap, rijstazijn, sesamolie, sesamzaad, mosterd en kruiden. Ze hoeven maar twintig minuten in de oven. Fijn gerecht voor als je thuiskomt na een middag bos of museum.
Lees verder onder de advertentie
Kerstklassieker
Helemaal terug van weggeweest: gourmetten! Dan kan iedereen zelf een beetje aanrommelen in kleine pannetjes. Lekker met reepjes verschillende soorten vlees en groente, maar ook met een gebakken mini-omelet of pannenkoeken. Een kerstklassieker waar het hele gezin blij van wordt.
Als werk onverwacht roet in het ouderschap gooit, moet je soms creatief zijn. Zo ook Carolien, die last-minute een oppas moest regelen voor haar dochter Saartje. Haar vriendin Melia bood hulp aan — met als resultaat een middag die niemand snel zou vergeten.
We kennen haar allemaal. Die ene moeder die haar halve inboedel inpakt alsof ze op wereldreis gaat in plaats van een weekje vakantie naar de camping in Frankrijk.
Bernike (29) is getrouwd met Ruben (31) en moeder van een dochter (0). In haar columns schrijft ze scherp, geestig en met zelfspot over de realiteit van het jonge ouderschap – waarbij ze oog heeft voor het absurde in het alledaagse.
De zomervakantie: zes weken vol quality time, ijsjes, knutselprojecten en gezellige uitjes. In theorie. En voor sommige moeders pakt het ook vast zo uit…