In samenwerking met Kek Mama

Zo belangrijk is ijzer voor ons lichaam

16.04.2020 09:00
ijzer belangrijk lichaam

Zie je bleek, ben je snel vermoeid en buiten adem en heb je last van rusteloze benen? Misschien heb je wel een tekort aan ijzer. Dit kun je daaraan doen. 

Waar hebben we ijzer voor nodig? 

IJzer is belangrijk voor het functioneren van ons lichaam. Het is een essentieel onderdeel van de rode bloedcellen, die zuurstof door je lichaam vervoeren. Verder is ijzer nodig voor de aanmaak van afweerstoffen, om energie in onze cellen te produceren en het helpt ook bij het afbreken van schadelijke stoffen. 

Kun je ijzer uit voeding halen? 

Jazeker. Er komen twee soorten ijzer voor in voeding: heemijzer en niet-heemijzer. Heemijzer zit in dierlijke producten zoals rood vlees en gevogelte. Maar ook door vis, bloemkool, tomaat, broccoli en citrusvruchten te eten, krijg je ijzer binnen. Niet-heemijzer wordt in mindere mate door je lichaam opgenomen, het zit in peulvruchten, noten en planten. Overigens bevordert vitamine C de opname van ijzer uit voeding. 

Hoe herken je een ijzertekort? 

Bij een tekort aan ijzer, wordt er onvoldoende zuurstof door het lichaam getransporteerd. Het gevolg: je hebt nergens energie voor. Vaak zie je ook bleek en daarnaast kun je last hebben van hoofdpijn, duizeligheid en broze nagels. Wil je zeker weten of je een tekort hebt aan ijzer? Overleg met je huisarts of het nodig is een bloedonderzoek te doen.

Kan iedereen een ijzertekort krijgen? 

Ja, een ijzertekort kan op alle leeftijden voorkomen. Wel hebben vrouwen een hogere ijzerbehoefte dan mannen, omdat ze tijdens de menstruatie ijzer verliezen. Naast vrouwen die ongesteld zijn, lopen vrouwen die borstvoeding geven of zwanger zijn, maar ook vegetariërs en duursporters (zowel mannen als vrouwen) meer risico op een tekort . 

Kun je ijzer ook in capsules innemen?

Met Active Iron* en Active Iron for Women* kun je je ijzertekort verantwoord aanvullen. Deze capsules geven je energie. De proteïneformule omhult en beschermt het ijzersulfaat van ontbinding in de maag. Dat betekent dat je met deze capsules geen last hebt van verstopping, zware diarree of misselijkheid. 

Active Iron bevat ijzersulfaat in een eiwitformule en dat zorgt ervoor dat je de capsule op nuchtere maag kunt innemen.

Active Iron for Women geeft tegelijk ook vitaminen en andere mineralen af. Het bevat naast ijzersulfaat ook vitamine B6 en 400 mg Foliumzuur en is daarmee geschikt voor vrouwen die zwanger zijn of het willen worden. Het bevat ook vitamine B5, C, D en E. 

Voedingssupplementen zijn geen vervanging voor een gevarieerde voeding en een gezonde levensstijl. 

 * Exclusief verkrijgbaar bij Etos en ► Etos.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >