Ellen over vakantie: ‘We kúnnen tenminste weg’

26.07.2023 08:00
Ellen

Ellen is trajectbegeleider in het voortgezet speciaal onderwijs, thrillerauteur bij uitgeverij De Fontein, moeder van Lewis en Miles (11 en 8) uit een vorige relatie én is in november bevallen van dochter Sophia met haar vriend Nils.

As we speak vliegen mijn jongens met hun vader naar New York. Ze gaan er vier dagen naartoe, lekker de stad verkennen. Maar wat ze het allerleukst vinden: reizen met het vliegtuig. Het blijft iets magisch voor ze. Het was tot voor twee dagen geleden een verrassing dat ze gingen. Ze waren zó blij, dat ik er bijna van moest huilen. Die gelukkige smoeltjes, daar geniet ik enorm van. Nee, ik ben er niet bij, al had ik dat graag gewild. Het wordt een mannentrip.

Lees ook – ‘Heb ik mijn kind wel genoeg oprechte aandacht gegeven vandaag?’

Droom

Scheiden betekent ook loslaten en je kinderen alles gunnen, ook al kun je er zelf niet van meegenieten. Toen ze kleiner waren, was het mijn droom om met ze te reizen. Om ze de wereld te laten zien. Samen hebben we op Curaçao gewoond. Met kleine Lewis gingen we roadtrippen door Florida en vijf jaar geleden gingen we op rondreis door Azië, langs Taiwan, Bangkok, Phuket en KohPhi Phi. We vlogen naar de Canarische eilanden, Mallorca, gingen naar Monaco en skiën in Oostenrijk.

Ze hebben het er nog steeds over. Reizen betekent herinneringen maken, en in hun herinnering van New York ga ik niet voorkomen. Ik kan daar best verdrietig van worden, maar het is wat het is. Hun vader is piloot en kan dit soort dingen veel makkelijker met ze ondernemen, voor veel minder geld. Want laten we wel wezen, reizen en op vakantie gaan is – net zoals alles – veel duurder geworden.

Herinneringen maken

Het is niet zo dat ik weinig te spenderen heb en ik heb er veel voor over om te reizen. Vakanties zijn belangrijk en mooie foto’s en herinneringen zijn onbetaalbaar. Maar goed, ik heb ook zo mijn grens. We gingen ooit skiën en hadden een appartement geboekt. Dúúr! We kwamen daar aan en het viel zo ontzettend tegen. Gevalletje eufemistische reclame. Natuurlijk maak je er het beste van, maar als je ergens heel veel geld aan uitgeeft dan wil je ook optimaal kunnen genieten. Toch?

“Als je ergens veel geld aan uitgeeft wil je er optimaal van kunnen genieten. Toch?”

Deze zomer heeft Nils geen vakantie en heel ver wilde ik in mijn eentje niet reizen met drie kinderen, waarvan één baby. Wat als er iets met mij gebeurt? We vonden dus een geweldig huisje in Friesland, aan het water. Er is een tof zwembad, Nils kan in de weekenden op en neer rijden en het was nog betaalbaar ook. Ik ga niet voor de hoofdprijs op een achterafparkje in Duitsland zitten waar geen kont te beleven valt en de huisjes sinds 1930 geen update hebben gehad, puur en alleen om naar het buitenland op vakantie te gaan. Nederland is ook prachtig en je hangt zelf de slingers op.

Gezegend

Om mijn ouders te bedanken voor het oppassen neem ik ze mee, dus mijn vader gaat de jongens leren zeilen. We hebben er allemaal zin in. We kúnnen tenminste op vakantie, ik kan mijn ouders en kinderen meenemen en daarmee voel ik me al gezegend. We gaan er herinneringen maken en genieten van de tijd met elkaar. Daar gaat vakantie uiteindelijk om en dat hoeft helemaal niet schreeuwend duur te zijn.