In samenwerking met Kek Mama

Kim-Lian van der Meij staat oog in oog met dít gigantische dier in Zweden

27.01.2022 07:00
Zweden Smaland uitje kinderen
Kim-Lian van der Meij is presentatrice, zangeres, actrice én woont op het prachtige eiland Gotland in Zweden. Samen met man Daniël en kinderen Ronja (12), William (9) en Benjamin (6) ontdekt ze meer van hun prachtige thuisland. Dit keer de regio Småland.

“De kans is aanwezig dat we helemaal geen eland zien” waarschuwt Hjalmar Österberg ons. En hij kan het weten. Samen met zijn vrouw Maria runt hij een elandenpark in Småland. We turen nog even extra hard tussen de bomen. Hopelijk laat de koning van het woud zich zien vandaag…

Bekijk ook hier de video:

“Mam, hoe groot zijn elanden eigenlijk?”

Aan onze uitrusting kan het niet liggen. Gewapend met bossen vol berkentakken sjouwen we rond op het terrein van Målilla Älgpark in het midden van Småland. Met zoveel knisperende verse blaadjes moet het toch lukken om de bewoners van het park tevreden te stemmen zou je denken. Hjalmar wandelt met ons mee en vertelt honderduit over misschien wel de beroemdste inwoners van Zweden. “Elanden zijn van nature schuwe dieren en daarom zal je ze ook niet op iedere straathoek tegenkomen. Vaak leven ze diep verstopt in de bossen”.

En daar is nogal veel van hier in Småland merkte ik al. We reden vanuit de kustplaats Västervik dieper het Zweedse binnenland in: eindeloze rijen dennenbomen torenden boven ons uit langs de weg. Een magisch stukje natuur, waar ook de achterbank van onder de indruk was. En een beetje benauwd… “Mam, hoe groot zijn elanden eigenlijk?”

Een indrukwekkende meet & greet

Het antwoord op deze vraag staat een uur later ineens in levenden lijve voor ons. Gróót! Vanuit het niets staat een enorme mannetjeseland inclusief imposant gewei voor ons neus. Gelukkig staat er een hek tussen. “Een eland weegt gemiddeld zo’n 400 kg, daar wil je geen ruzie mee krijgen”, glimlacht Hjalmar. Ik kijk naar mijn 6-jarige zoon die enthousiast z’n berkentak door het hek steekt. Hij is net zo lang als de poten van de eland voor ‘m, en dan moet het lijf en de kop daarboven nog beginnen.

We zijn allemaal door het dolle heen als de rest van de familie eland zich aansluit bij het mannetje. Onze berkentakken vinden gretig aftrek. Het park is 15 hectare groot, dus soms laten de elanden zich niet zien. En dat is prima, zo werkt het in de natuur ook. Småland heeft diverse elandenparken die je kunt bezoeken, maar er woont ook een veel grotere populatie in het wild. Houd dus altijd je ogen goed open onderweg.

Elandenliefde

Als de familie zich tegoed heeft gedaan aan onze geserveerde takkenlunch, is het tijd voor een bad. Ze poedelen plonzend rond in een modderige poel en we kijken onze ogen uit. “Wist je dat elanden hele goede zwemmers zijn?” Hjalmar strooit met weetjes en hij is bijna nog enthousiaster dan wij. De liefde voor de eland zit diep, dat is duidelijk. En na deze onvergetelijke kennismaking snap ik dat hélemaal…

Zelf op reis naar Zweden? Klik hier voor nóg meer inspiratie of kijk voor meer informatie op de website van Visit Småland. Je reist gemakkelijk en flexibel naar Zuid-Zweden met de ferries van Scandlines.

 

 

Meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief >