In samenwerking met Kek Mama

Kim-Lian van der Meij is de tel kwijt: zóveel sluizen telt het Göta kanaal in Zweden

27.01.2022 07:00
zweden fietsen hoofd
Kim-Lian van der Meij is presentatrice, zangeres, actrice én woont op het prachtige eiland Gotland in Zweden. Samen met man Daniël en kinderen Ronja (12), William (9) en Benjamin (6) ontdekt ze meer van hun prachtige thuisland. Dit keer de regio West-Zweden.

Op de pedalen langs het Göta kanaal

Na vijf kilometer ben ik de tel van de sluizen al kwijt. Ik had me voorgenomen ze te tellen, maar het blijken er een stuk meer dan gedacht. Nog geen twintig minuten geleden stapte ik op in Hajstorp, waar ik een fiets huurde. Vandaag op het programma: het Göta kanaal in Västergötland, West-Zweden.

Varen of fietsen?

Het Göta kanaal wordt ook wel het blauwe lint van Zweden genoemd en baant zich een weg tussen de meren dwars door het midden van Zweden. Met een lengte van 190 kilometer, 50 bruggen en een veelheid aan sluizen is de route bepaald niet saai te noemen. De enige keuze die je moet maken is: varen of fietsen? Uiteindelijk maakt het niet of je het kanaal per boot ontdekt of de fiets pakt op de prachtig aangelegde fietsroute direct naast het kanaal, de uitzichten onderweg blijven prachtig.

Tegen de tijd dat ik bij mijn eerste koffiestop bij Norrkvarns Slussområde ben, heb ik het tellen definitief opgegeven. Het Göta kanaal telt in totaal 58 sluizen, dus ik heb er nog geen fractie van gezien realiseer ik me. Ik nestel me met een koffie op het terras van Norrqvarn Hotell & Konferens en kijk naar een aantal kleine kinderen dat zich uitleeft in een miniatuur versie van het Götakanaal in de tuin van het restaurant. Compleet met bruggetjes, bootjes en sluizen kun je hier eindeloos spelen. En nat worden. Een schattig jongetje met drijfnatte broek wordt door z’n vader achterop de fiets gezet in het zitje. Hij zwaait vrolijk naar me. Die waait vast lekker droog onderweg.

Kilometers fietspad langs het water

Ik kies vandaag dus voor de fiets en trap door richting het Vänern-meer, vanaf deze pitstop zo’n 9 kilometer verderop. Einddoel is Sjötorp, waar het kanaal uitloopt in het grootste meer van Zweden én waar ik uitkijk naar een fijne lunch aan het water. Onderweg kom je soms kilometerslang niemand tegen en hoor ik niets anders dan het geluid van mijn banden op het fietspad en het ruisen van de wind. De route is geheel autovrij en loopt rechtstreeks naast het water.

We stoppen bij een van de sluizen en ik lees over de historie van het kanaal. De aanleg ervan duurde zo’n 22 jaar en of dat het waard was kun je je afvragen. Tegen de tijd dat het kanaal klaar was in 1832 kwam niet lang daarna de trein in opkomst. Maar de trein bleek in eerste instantie geen concurrent, want het Göta kanaal bleef minstens 100 jaar fier overeind als een van de belangrijkste transportroutes door Zweden. Pas in de jaren 30 en 40 van de twintigste eeuw nam de trein definitief het stokje over van het kanaal. Geen drukke handelsroute meer dus tegenwoordig, maar de pret is er niet minder om: de pleziervaart en toerisme namen het snel over en tegenwoordig is het volop genieten van deze waterweg.

Eitje voor mijn Hollandse fietsbenen

Ik spot onderweg ook meteen het ideale vakantiebaantje voor de Zweedse student: sluiswachter. Ik som even op: stoeltje in de zon met op de achtergrond een allerschattigst sluiswachtershuisje, vakantiegevoel 2.0 in de Zweedse natuur, rustig een muziekje luisteren of boekje lezen en eens in de zoveel tijd de sluis bedienen en ondertussen een gezellig praatje maken met vakantiegangers op de passerende plezierjachten. Stuk beter dan vakkenvullen in mijn tijd. Ik had ervoor getekend.

Maar wij moeten door. Nog een klein stukje op de pedalen. En als ik even later neerplof op het terras in Sjötorp, wrijf ik even over m’n bovenbenen. Dat valt me alles mee: een prima fietstochtje voor deze Hollandse fietsbenen. We zitten bij Café Baltzar met deze vernoeming naar de stichter van het Göta kanaal had onze fietstocht niet toepasselijker kunnen eindigen. Ik hef m’n glas. Skål en dank Baltzar, we hebben genoten van je kanaal!

Zelf op reis naar Zweden? Je reist gemakkelijk en comfortabel naar Zweden met Stena Line. Klik hier voor nóg meer tips of kijk voor meer informatie op de website van West-Zweden.

 

 

Meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief >