In samenwerking met Kek Mama

Eilandhoppen in Zweden: het bestaat, en Kim-Lian van der Meij laat zien hoe

26.01.2022 23:08
West-Zweden vakantie eilandhoppen kinderen

Kim-Lian van der Meij is presentatrice, zangeres, actrice én woont op het prachtige eiland Gotland in Zweden. Samen met man Daniël en kinderen Ronja (12), William (9) en Benjamin (6) ontdekt ze meer van hun prachtige thuisland. Dit keer de regio West-Zweden.

De magie van de West-Zweedse archipel voel je pas echt als je je er volledig in onderdompelt en dat betekent maar één ding: we gaan eilandhoppen. Piece of cake hier. Veel eilanden zijn met elkaar verbonden door kleine veerpontjes en op deze manier beleef je de scherenkust optimaal.

Bekijk hier ook de video:

Op krabbetjesjacht

We zijn op bezoek in Bohuslän. De kustlijn vol eilandjes loopt grofweg tussen Göteborg en de grens met Noorwegen. Vanmorgen liepen we al rond in het prachtige kustplaatsje Skärhamn en vanmiddag pakken we vanuit Rönnang de ferry richting het eiland Åstol. In een kwartier vaart de boot je naar het autovrije eilandje. Åstol, halverwege Tjörn en Marstrand, is een klein eiland met witte huizen die vrijwel allemaal op het oostelijk deel staan vanwege de wind. Een heerlijke plek om een dagje door te brengen. De kinderen klauteren over de rotsen, nemen een frisse duik in de zee en we hangen met schepnetjes en ingenieuze constructies van touw, wasknijpers en mosselen boven het water op zoek naar krabbetjes.

Eens een eilandmens, altijd een eilandmens. Ja, dat zomerse vakantiegevoel overvalt je hier volledig. Ik slenter door de smalle straatjes en langs de gekleurde huizen. Op het eiland wonen tegenwoordig nog zo’n 200 mensen. Het gevoel van vrijheid overheerst.

Zeelucht maakt hongerig

Nog zo’n oude eilandspreuk: zeelucht maakt hongerig. Helemaal waar. Tijd voor een seafood-stop. We wandelen naar Åstols Rökeri aan het einde van de haven, waar we al dat lekkers uit de archipel op ons bord krijgen. Joakim, eigenaar van Åstols Rökeri leidt ons eerst rond door de rokerij: “Alle vis en schaaldieren komen hier rechtstreeks uit de zee in de rokerij en komen er met het kenmerkende rooksmaakje weer uit”. Ik zie hoe een medewerker een grote zalm met knapperige kruidenkorst uit de rookoven haalt en snuif de geur op. M’n smaakpapillen zijn in één klap klaarwakker.

Nog even geduld. We wandelen langs de historische fotowand in het restaurant. Het eiland kent een rijke visserijhistorie door de haringvangst. “In de hoogtijdagen halverwege de 18e eeuw vingen we hier de grootste hoeveelheid haring ter wereld”, vertelt Joakim trots, alsof hij eigenhandig aan het roer van een vissersboot heeft gestaan. De menukaart van de rokerij is een stuk uitgebreider dan alleen haring en staat vol met de meest heerlijke gerechten, waaronder mosselen, garnalen, zalm en de specialiteit van het huis: gerookte makreel.

Gullans fisksoppa

We zien een hoogbejaard echtpaar de rokerij binnenschuifelen en Joakim verwelkomt ze enthousiast. “Dit is Gullan en haar man Rolf, ze wonen hier al hun hele leven op het eiland en het recept van de vissoep is van haar!” Ik schud Gullan voorzichtig de hand en we beloven haar plechtig haar geliefde vissoep te proeven. Ze kijkt me tevreden aan: “Maar het recept ga ik jullie niet verklappen!”.

Belofte maakt schuld. Wat een straf. We gaan proeven. Buiten op het terras serveert Joakim een mini-proeverij met alle hoogtepunten uit de keuken: Gullans fisksoppa, verse garnalen op toast, makreel met pepertjes en de zalm met kruidenkorst die ik eerder uit de rookoven zag komen. Het uitzicht over de archipel erbij, zonnetje op ons hoofd en het West-Zweden gevoel is compleet. Ik wil de ferry terug niet eens meer nemen…

Zelf op reis naar Zweden? Je reist gemakkelijk en comfortabel naar Zweden met Stena Line. Klik hier voor nóg meer tips of kijk voor meer informatie op de website van West-Zweden.

 

Meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief >