In samenwerking met Kek Mama

Dit typische winteruitje deed Kim-Lian van der Meij gewoon in de zomer in Zweden

27.01.2022 07:00

Kim-Lian van der Meij is presentatrice, zangeres, actrice én woont op het prachtige eiland Gotland in Zweden. Samen met man Daniël en kinderen Ronja (12), William (9) en Benjamin (6) ontdekt ze meer van hun prachtige thuisland. Dit keer de regio Småland.

Als je denkt dat je niet op water kunt lopen, think again! Het kan in Zuid-Zweden, waar we vandaag het Store Mosse National Park bezoeken. Antiek water zou je het wel kunnen noemen, want feitelijk drijft het hele park op een ondergronds meer dat zo’n 14.000 jaar geleden ontstond na het smelten van het ijs uit de IJstijd. Het mag dan wel water met een rijke historie zijn, het voelt evengoed hetzelfde aan: nat. 

Bekijk ook hier de video:

Hallo natuurervaring

Het meer met gesmolten ijswater is inmiddels overwoekerd door dikke lagen veen en mos. Kleine plassen water schitteren in het zonlicht tussen het mos door en we kijken kilometers ver over het moerasgebied. Zweeds natuurschoon op z’n mooist. Maar vergis je niet: één stapje buiten de gebaande paden levert je op z’n minst een soppende ervaring op. Ik denk m’n voet op het zacht verende mos te zetten, maar zak onmiddellijk tot aan m’n enkels in de modder. Dag schone sokken, hallo natuurervaring.

Gids Carina Härlin grinnikt om deze ultieme beginnersfout en wijst naar het mos: “Stap nooit op de verse groene mosgrond, die is nog jong en nat”. Ik schud de modder van m’n schoen en kijk mee. “Het witte of rode mos is veel droger en daarom een stuk veiliger om op te staan”. Carina trekt haar rugzak open en deelt de oplossing aan alle wandelaars uit: sneeuwschoenen. Yep, onze familie gaat op deze stralende en zonnige zomerdag het moeras in op sneeuwschoenen. De sneeuwschoen verdeelt je gewicht veel beter op de zompige ondergrond en dat wandelt een stuk minder modderig.

Een sprintje op je sneeuwschoenen

Een beetje onwennig stappen we de eerste meters over de veengrond. Store Mosse bestaat niet alleen uit wetland, maar herbergt zo’n 77 vierkante kilometer aan ongerepte natuur: van bossen en vennetjes tot aan grote meren en eindeloze weidegrond. De tour die wij maken met gids Carina voert ons dwars door het bemoste veengebied. Carina babbelt ons door de wandeling heen met haar eindeloze kennis van de rijke flora en fauna om ons heen. Smålands grootste nationale park is een must-do voor alle leeftijden.

Nog een tip die we al snel wegens proefondervindelijke redenen kunnen delen: achteruitlopen met sneeuwschoenen onder je voeten in moerasgebied is géén goed idee. Het levert je een nat achterwerk en schaterlachende kinderen op. Learning by doing zullen we maar zeggen. Als je dan eenmaal de balans hebt gevonden, wacht je een unieke ervaring.

Onder een strakblauwe hemel met enkele witte wolkjes stappen we rond in het eindeloze niets. En omdat we na deze succes-ervaring een beetje in een overmoedige bui raken met z’n allen, besluiten we het op een rennen te zetten. Slecht plan, wél garantie voor veel lol.

Ons gelach draagt ongetwijfeld kilometers ver over de uitgestrekte vlakte. We rusten wat uit en kijken naar het eindeloze niets. Daar voel je je zelfs met gigantische sneeuwschoenen onder je voeten enorm nietig onder. En een natte sok? Ach, die neem je daarbij zonder enige moeite voor lief…

Zelf op reis naar Zweden? Klik hier voor nóg meer inspiratie of kijk voor meer informatie op de website van Visit Småland. Je reist gemakkelijk en flexibel naar Zuid-Zweden met de ferries van Scandlines.

 

 

Meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief >