fabels koe melk

Koemelk zit boordevol eiwitten, vitamines en mineralen. Dat is een feit. Maar wat zijn eigenlijk de fabels? Word je nou wel of niet dik van melk? En krijg je er wel écht sterkere botten van? Wij ontrafelen er een paar.

Feit of fabel: van melk word je dik

Melk bestaat voor een deel uit vetten. Vet komt van nature in melk voor. Hoewel veel mensen vetten in verband brengen met overgewicht, zijn vetten belangrijk voor een gezond lichaam. Zolang je er maar niet te veel van binnenkrijgt. Het Voedingscentrum adviseert de hoeveelheid melk die je per dag mag drinken. Dit doen ze op basis van leeftijd, de voedingsstoffen die van nature in melk zitten en de hoeveelheid energie die dit geeft. Als je je aan deze richtlijnen van het Voedingscentrum houdt en bij voorkeur een mager of halfvol melkproduct kiest, hoef je helemaal niet dik te worden van melk. 

Article continues after the ad

De stelling ‘van melk word je dik’ is dus een fabel
 

Feit of fabel: van melk krijg je sterke botten

Je botten bestaan uit levend materiaal, met cellen die constant worden vernieuwd. Voor het behoud van sterke botten, heeft je lichaam verschillende bouwstenen nodig. Calcium en vitamine D zijn hier met name van belang. Zuivel is een van de belangrijkste leveranciers van Calcium. Ga je lekker naar buiten, dan maakt je lichaam vitamine D aan. Het Voedingscentrum adviseert om voldoende melk te drinken vanwege de aanwezige bouwstoffen. Voor kinderen is dit erg belangrijk. Tijdens de groei is extra calcium namelijk nodig voor sterke botten. Voldoende calcium innemen in combinatie met goed bewegen en voldoende vitamine D leidt zo tot sterker botweefsel. Meer melk drinken betekent overigens niet dat je nooit meer een bot breekt, maar het draagt dus wel bij aan sterkere botten.

De stelling is dus een feit.
 

Feit of fabel: als je zwanger bent moet je extra melk drinken

Het Voedingscentrum adviseert twee tot drie porties zuivel voor volwassenen. Een portie komt neer op een glas melk of schaaltje yoghurt van 150 ml. Als je zwanger bent, kun je je gewoon houden aan deze hoeveelheden. Dat is ook goed voor je baby. Je hoeft niet meer of minder melk te drinken. Als je daarnaast gezond en gevarieerd eet, krijg je alle benodigde vitamines voor jezelf en je baby binnen.

Dit is dus een fabel.
 

 

Meer weten? Kijk op: Allesbegintmetmelk.nl