Minder vlees eten? Dit kun je jouw kind geven

09.01.2020 10:31
minder vlees eten kind eten geven Beeld: Shutterstock

Wil je kind minder vlees eten of doe je dat met het hele gezin? Dan is het helemaal niet moeilijk om elke avond wat lekkers op tafel te zetten. Vergeet de biefstukjes en hamburgers en smul van deze vegetarische gerechten.

Schijf van Vijf

Als je kind geen (of minder) vlees eet, eet hij alsnog volgens de Schijf van Vijf. Let er dan wel goed op dat hij voldoende eiwit, ijzer en vitamine B1 en B12 tot zich neemt. Die voedingsstoffen vind je namelijk in vlees, maar er zijn ook genoeg andere producten waarmee je kind ze binnenkrijgt – denk maar aan eieren, volkoren producten en peulvruchten.

Vraag je je af of je kind genoeg van deze voedingsstoffen krijgt? Via de Eetmeter van het Voedingscentrum is dat heel makkelijk te controleren.

Vleesvervangers

Het assortiment aan voorverpakte, kant-en-klare vleesvervangers in de supermarkten wordt steeds groter. Handig, maar kijk wel eerst even op het etiket of ze wel een goede vleesvervanger zijn. Oftewel: zitten er eiwitten, ijzer, vitamine B 1 en/of B12 in? Check ook even de hoeveelheid zout in het product. De nieren van kinderen tot 4 jaar kunnen dat namelijk nog niet zo goed verwerken.

 

Lees ook:
5 handige tips als jouw kind vegetarisch wil eten >

 

Smullen maar

Heb je inspiratie nodig om iets lekker vegetarisch aan je kind voor te schotelen? Wij zetten een paar heerlijke vega-recepten voor je op een rij:
 

Nasi

Je laat de kip of het varkensvlees weg en voilà: je hebt de vegetarische variant van nasi. Door de wokgroenten krijgt je kind mooi z’n portie groen binnen en de satésaus en het eitje gaan er natuurlijk altijd in.

Hoe je ‘m maakt, lees je hier.
 

Burger

Dat je helemaal geen vlees nodig hebt voor een heerlijke burger, bewijst dit recept. Met broodjes, portobello’s, avocado’s, tomaat en sla maak je een gerecht waarbij je kinderen hun vingers zullen aflikken. Check het recept voor de ingrediënten en bereidingswijze.
 

Vega pasta

Bijna elk kind is dol op pasta, dus reken maar dat deze vega-versie een succes zal zijn. De gehaktballetjes vervang je door vegetarische balletjes, je mixt ze met cherrytomaatjes en tomatenblokjes en maakt het gerecht af met basilicum en Parmezaanse kaas. Hoppa, in een kleine 20 minuten zit je aan tafel.
 

Pompoensoep

Soep: ideaal als vegetarisch gerecht en je kind krijgt z’n groenten binnen zonder dat-ie het merkt. Deze pompoensoep van de Hippe Vegetariër is in een mum van tijd gemaakt, omdat je niet hoeft te stoeien met een hele pompoen: je gebruikt gewoon kant en klaar gesneden blokjes. Lekker voor de herfst of gewoon tussendoor.
 

Bron: Voedingscentrum

 

 

Nog meer culinaire tips? Volg ons op Facebook en Instagram.