Spitsuur Marieke

Vroeger zag Kek Mama’s Marieke steeds op tegen het avondspitsuur. Maar intussen - haar zoons zijn inmiddels 9 en 13 -  weet ze wat spitsuur-trucs en loopt het lekker.

'We proberen zoveel mogelijk samen te eten en meestal lukt dit gelukkig ook. Maar daar is wel wat oefenen aan vooraf gegaan. Toen mijn zoons nog klein waren vond ik het spitsuur verschrikkelijk. Ik zag er elke keer tegenop. Twee jonge kinderen die opgehaald moesten worden bij de opvang, honger hadden en moe waren. En dan vind ik het ook nog belangrijk dat er iets gezonds gegeten wordt. Maar intussen heb ik wat spitsuur-trucs die het makkelijker maken.'

Handig zo'n man

'Ik heb geluk dat mijn man in de stad werkt en dus altijd onze jongste van de naschoolse opvang kan halen, want ik sta zelf vaak in de file. Met een beetje mazzel ben ik rond half zeven thuis. Mijn oudste zoon komt zelf naar huis vanuit school en heeft ’s avonds vaak hockey-training en huiswerk. Ze worden steeds zelfstandiger, maar op een of andere manier blijft het toch een druk moment van de dag.' 

Maaltijd-planning

'Nooit gedacht dat ik eraan zou beginnen, maar we hebben nu een vaste maaltijd-planning. Ik moest er toch aan geloven. Op zondag doen we alle boodschappen en koken we twee dagen vooruit, we eten een keer makkelijke soep, halen een keer chinees en verder wisselen we het koken af.' 

Oven-tip

'Mijn tip aan andere ouders is om van te voren een ovenschotel te maken of een al voorbereide schotel bij Albert Heijn te kopen, die je zo in de oven kunt schuiven. Wij zijn fan van de Italiaanse variant, met lekkere gekruide aardappeltjes, verse groente en salami. Ik zet die tussen het heen-en-weer ‘sjeezen’ in de oven. Zo heb ik alle aandacht voor mijn kinderen en doet de oven het werk. Dat geeft rust.’

Makkelijk met verse groenten

Om het jezelf wat makkelijker te maken en toch goed te eten, heeft Albert Heijn de AH Ovenschotels vol verse groenten. De Ovenschotel Hollands en Ovenschotel Italiaans zijn speciaal ontwikkeld voor gezinnen met jonge kinderen, vier personen in totaal. Je zet zonder schuldgevoel, en zonder stress, een gezonde maaltijd op tafel. Naast groenten zitten er ook aardappels en vlees in. Dertig minuten in de oven en klaar ben je. 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

feiten-over-wijn

De smaak van een glas wijn wordt er niet nóg beter op, maar het is altijd leuk om mensen met deze feitjes te imponeren op feesten.

 1. Je drinkt 125 druiven per glas. En er zitten maar liefst 700 druiven in één fles.
 2. Witte wijn wordt van blauwe druiven gemaakt, maar de kleur wordt niet rood, omdat de schil van de druiven worden verwijderd voor het vergisten.
 3. Angst voor wijn bestaat echt; oenofobie, heet 't. Mensen met oenofobie zijn bang voor wijn of voelen een sterke haat doordat ze ooit een nare ervaring hebben gehad met wijn, op een feestje bijvoorbeeld.
 4. Vrouwen zijn beter in het proeven van wijn - maar dat wisten we al.
 5. De oudste wijn is 1600 jaar oud.
 6. Overgebleven wijn kun je invriezen. Of gewoon lekker nog een glas inschenken...
 7. Het duurste glas wijn kost zo'n € 28.000. Het is een stokoude Bordeaux, Château Lafite uit 1869.
 8. Zet wijnglazen nooit ondersteboven in de kast, want volgens kenner trekt de geur van het kastje (hoe schoon ook) in het glas en beïnvloedt het de smaak.
 9. Wijn is goed voor je gezondheid. Althans, volgens een Spaans onderzoek, dan. Hieruit is gebleken dat mensen die twee glazen wijn per dag drinken, minder snel verkouden worden. 

Bron: StyleToday

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
tips-schoolkerstdiner

Daar hangt-ie weer, de inschrijflijst voor het kerstdiner op school. Geen paniek. Wij loodsen je erdoorheen in zeven handige tips. Zo hoef je niet nog uren in de keuken te staan als je daar geen tijd voor hebt.

 1. Wees als eerste
  Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Zo kom je over als een moeder die alles onder controle heeft én kun je iets lekker simpels kiezen. Win-win.
   
 2. Wees als laatste
  Oké, je kans om als supermoeder te boek te staan is wel verkeken, maar daar staat tegenover dat alle gerechten ook al weg zijn en je dus gewoon helemaal niets hoeft te doen behalve herhaaldelijk mompelen dat het écht jammer is dat alles al weg is, zeg!
   
 3. Ga voor de komkommerschijfjes/cherrytomaatjes/servetten
  Tuurlijk kun je ingewikkeld gaan doen met worstjes en bladerdeeg, maar geloof ons, die kinderen kan het allemaal niks schelen. Pak dus gerust het makkelijkste gerecht wat nog op de lijst staat.
   
 4. Maak iets wat je kinderen zelf kunnen maken
  Nog beter dan zelf in de keuken staan, is natuurlijk je kinderen het zware werk laten doen. Stukjes fruit op een satéstokje prikken, komkommer op een schaal leggen, dat soort dingen.
   
 5. Kies voor kant-en-klaar
  Geen zin om te bakken/koken/kokkerellen en ook niet in de ravage die je kinderen in de keuken achterlaten? Koop dan lekker iets kant-en-klaars. Gewoon tegen niemand zeggen.
   
 6. Uiterlijk is alles
  Ook al zijn het blokjes kaas uit een supermarktzakje, als je het een beetje leuk op een schaal legt, ziet het er sowieso supergoed uit. Leef je dus uit met pakpapier, aluminiumfolie en desnoods kerstballen en je bent de ster van de avond.
   
 7. Vergeet jezelf niet
  Terwijl je kinderen lekker zitten te smullen van pizza, worstenbroodjes en marshmallows, moet jij jezelf minstens anderhalf uur vermaken. Sommige scholen regelen soep voor ouders, maar op andere scholen moet je het zelf doen. Kleine tip: een klein flesje glühwein mee in je tas maakt de avond een stuk draaglijker.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >