Spitsuur Marieke

Vroeger zag Kek Mama’s Marieke steeds op tegen het avondspitsuur. Maar intussen - haar zoons zijn inmiddels 9 en 13 -  weet ze wat spitsuur-trucs en loopt het lekker.

'We proberen zoveel mogelijk samen te eten en meestal lukt dit gelukkig ook. Maar daar is wel wat oefenen aan vooraf gegaan. Toen mijn zoons nog klein waren vond ik het spitsuur verschrikkelijk. Ik zag er elke keer tegenop. Twee jonge kinderen die opgehaald moesten worden bij de opvang, honger hadden en moe waren. En dan vind ik het ook nog belangrijk dat er iets gezonds gegeten wordt. Maar intussen heb ik wat spitsuur-trucs die het makkelijker maken.'

More content below the advertising

Handig zo'n man

'Ik heb geluk dat mijn man in de stad werkt en dus altijd onze jongste van de naschoolse opvang kan halen, want ik sta zelf vaak in de file. Met een beetje mazzel ben ik rond half zeven thuis. Mijn oudste zoon komt zelf naar huis vanuit school en heeft ’s avonds vaak hockey-training en huiswerk. Ze worden steeds zelfstandiger, maar op een of andere manier blijft het toch een druk moment van de dag.' 

Maaltijd-planning

'Nooit gedacht dat ik eraan zou beginnen, maar we hebben nu een vaste maaltijd-planning. Ik moest er toch aan geloven. Op zondag doen we alle boodschappen en koken we twee dagen vooruit, we eten een keer makkelijke soep, halen een keer chinees en verder wisselen we het koken af.' 

Oven-tip

'Mijn tip aan andere ouders is om van te voren een ovenschotel te maken of een al voorbereide schotel bij Albert Heijn te kopen, die je zo in de oven kunt schuiven. Wij zijn fan van de Italiaanse variant, met lekkere gekruide aardappeltjes, verse groente en salami. Ik zet die tussen het heen-en-weer ‘sjeezen’ in de oven. Zo heb ik alle aandacht voor mijn kinderen en doet de oven het werk. Dat geeft rust.’

Makkelijk met verse groenten

Om het jezelf wat makkelijker te maken en toch goed te eten, heeft Albert Heijn de AH Ovenschotels vol verse groenten. De Ovenschotel Hollands en Ovenschotel Italiaans zijn speciaal ontwikkeld voor gezinnen met jonge kinderen, vier personen in totaal. Je zet zonder schuldgevoel, en zonder stress, een gezonde maaltijd op tafel. Naast groenten zitten er ook aardappels en vlees in. Dertig minuten in de oven en klaar ben je. 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Een hotdog gaat er bij je kind natuurlijk altíjd wel in. Daarom de leukste (en lekkerste) hotdog restaurants op een rij: smullen maar.

Dogma Hotdogbar – Utrecht

Van een Dwaze Dienaar, tot een Gruwelijk Gebed en een Pittige Pelgrim: de namen van de hotdogs op de menukaart zijn hier al leuk. Dat kinderen er meer dan welkom zijn, blijkt wel uit de naam die ze voor de hotdog voor kleintjes hebben gegeven: het Keurige Kind. Een heerlijk varkensworstje met krokante uitjes en friet. 

More content below the advertising

 

Bulls & Dogs – Amsterdam

hotdog restaurants

De eerste hotdogbar van onze hoofdstad. Je bestelt er heerlijke hotdogs, maar ook milkshakes, burgers en wijn of cocktails. Voor de kinderen is er limonade of een sapje. Alle hotdogs zijn gemaakt door een lokale slager volgens eigen recept – niet geserveerd op een traditioneel broodje, maar op een Duitse pretzel.

 

Lees ook:
13x goedkoop uit eten met kinderen >

 

Hotdog Point – Den Haag

Een worstje van kip, rund of een vegetarische variant: bij Hotdog Point in Den Haag heb je volop keuze. Op het menu staan vijf verschillende soorten hotdogs – van de New Yorkse tot een Mexicaanse variant of zelfs één uit Marrakech – en voor kinderen is er een kindermenu.

 

Dwars Hotdogbar – Tilburg

hotdog restaurants

Het is prima toeven bij dit hotdogrestaurant: of je nou zin hebt in een kipdog, een runddog of liever half om half. Als side dish kies je voor zoete aardappelfrietjes of nacho’s en je maaltijd is compleet. Handig: alle hotdogs zijn ook vegetarisch te bestellen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

Wat eten we vandaag? Pasta natuurlijk. Daarmee scoor je makkelijk punten. 

1.     Het is nooit saai

Pasta met tomatensaus, groene pesto of witte roomsaus. Spaghetti, lasagne of een pasta-ovenschotel. Vegetarisch, met vis of vlees. Doordeweekse pasta of een uitsloof-maaltijd. Met pasta kun je alle kanten op. Wissel één ingrediënt en er staat weer iets heel nieuws op tafel. Kleine moeite, groot effect.

More content below the advertising

2.     Je krijgt er (bijna) alle kinderen mee stil

Geen zin in gezeur aan tafel? Dan zit je met pasta met rode saus (bijna) altijd goed. Er zijn weinig kinderen die er niet gek op zijn. De reden? Volgens het Centrum voor Smaakonderzoek komt dat omdat pasta glad en soepel is én een neutrale smaak heeft. 
Welke pastasauzen en recepten vinden kinderen het allerlekkerst? In deze grappige video vertellen ze het zelf.

3.     Het is snel en makkelijk

Pasta koken, saus erover en buon appetito! Binnen een half uur zit je aan tafel. Ook fijn: je hoeft er meestal niet eens voor langs de supermarkt. Vaak heb je wel een restje groente, vlees of kaas in huis, verse tomaten of een lekkere pot pastasaus. En vergeet niet: less is more. Doe als de Italianen en houd het bij de kleuren van de Italiaanse vlag. Rood staat voor tomaten(saus), wit voor kaas en groen voor een beetje basilicum.
Recept: Snelle Pasta Bolognese Ovenschotel

4.     Je kunt kinderen verleiden met vormpjes en gezichtjes

Pasta is er in alle soorten en maten. Lopen je kinderen niet warm voor penne of macaroni? Probeer ze dan eens te verleiden met strikjes, tricolori of pasta in de vorm van Dora en Spongebob. Of leef je uit met leuke gezichtjes van spaghetti. Zij blij, jij blij.

5.     Je kunt er heel wat groente in (ver)stoppen

Met gemak pureer je een hele broccoli door de pastasaus en courgettespaghetti is onder een laag lekkere saus bijna niet van ‘echt’ te onderscheiden. En wat dacht je van alle tomaten die ze al pasta-etend binnen krijgen? In de Heinz [Seriously] Good Pastasauzen zitten bijvoorbeeld minstens 7* zongerijpte tomaten.


6.     Je kunt makkelijk slimme keuzes maken

Het is niet ingewikkeld om een verantwoorde maaltijd op tafel te zetten. Zo zit volkorenpasta vol met vezels en eiwitten. Of probeer eens pompoenlasagne of linzenpasta.

Handig voor in huis

Snel, serieus lekker en dus altijd handig om in huis te hebben: één van de zeven Heinz [Seriously] Good Pastasauzen. Bijvoorbeeld Heinz [Seriously] Good Pastasaus Bolognese, een pastasaus met 100% rundvlees van hoge kwaliteit. Elke pot bevat minstens 7* zongerijpte tomaten en geen kunstmatige smaakstoffen of conserveermiddelen.
* Berekend op basis van een gemiddeld gewicht van 80 gram per tomaat

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >