gezond_koken

Gezonder koken voor je kind zonder urenlang bezig te zijn? Kan gewoon. Met een paar kleine aanpassingen, die ook nog eens weinig tijd kosten, maak je de avondmaaltijd stukken gezonder – en nog lekker ook.

Basisingrediënten

More content below the advertising

Een potje olijven, verse tomaten, wat gedroogde kruiden, ui en knoflook en pasta – meer heb je niet nodig om een snelle, verse pastasaus in elkaar te draaien. Zorg daarom dat je altijd een paar van zulke basisingrediënten in huis hebt als je later thuiskomt van je werk of de voetbaltraining van je kind. Hartstikke lekker en stukken gezonder dan een diepvriespizza.


Kalm aan met de saus

Toegegeven: mayo of ketchup smaakt zalig bij frietjes of vlees, maar zulke sauzen bevatten vaak veel extra toegevoegde suikers. Kalm aan met de saus dus, of kies voor een suikervrije variant – die zijn er namelijk ook. Nog beter is het om de saus uit je eten te skippen: breng aardappels bijvoorbeeld op smaak met wat olijfolie, peper, zout en tijm voor je ze gaat bakken of grillen. Echt: smaakt verrukkelijk en je kind mist die dot saus geen seconde.


Gezond bakken, braden en grillen

airfryer

Friet is altijd een feest voor kinderen, en met de Philips AirFryfer XXL maak je ook nog eens een gezonde variant klaar. Dit apparaat gebruikt namelijk warme lucht om gerechten te bakken, braden en grillen met weinig tot geen toegevoegde olie. Net zo krokant als gefrituurde gerechten, maar met veel minder vet. En omdat-ie extra groot is, bruikbaar voor het hele gezin: je bereidt er bijvoorbeeld moeiteloos anderhalve kilo frietjes mee. Je kunt er trouwens ook zoete aardappelen, groenten of kip in klaarmaken. Hoef je tenminste niet in twintig pannen tegelijk te roeren en hou je weer tijd over voor andere dingen.

 

Doe het lekker zelf


Een kant-en-klare salade is reuzehandig als je weinig tijd hebt en lijkt ook gezond, maar de bijbehorende dressings zitten vaak vol met toegevoegde suikers en kleurstoffen. Terwijl je – serieus – in nog geen tien minuten tijd zelf een salade in elkaar flanst. Gooi wat komkommer, sla en tomaten in een bak, maak een dressing van olijfolie, azijn, mosterd en een beetje honing en klaar ben je. Geloof ons: hierna wil je niks anders meer. En het is nog goedkoper ook.

 

Fruit als toetje

Genoeg gezonde en lekkere alternatieven voor die bak vla of chocolademousse. Een fruitsalade of een bakje yoghurt met aardbeien, bijvoorbeeld – zo komt je kind meteen aan z’n twee stuks fruit per dag. Nog beter als het buiten bloedheet is: zelfgemaakte waterijsjes van fruit of groenten (ooit komkommerijs geproefd?). Gooi wat zoektermen in een online zoekmachine en je komt de lekkerste recepten tegen.