In samenwerking met Kek Mama

5 lekkere gerechten die je met de Airfryer kunt maken

31.05.2018 11:52
airfryer

Wie denkt dat de Philips Airfryer XXL alleen bedoeld is om friet in te bakken, heeft het mis: je kunt er namelijk ook hele macaronischotels, complete ontbijtjes en zelfs cheesecakes mee bereiden. Daarom: 5 gerechten die je makkelijk maakt zonder dat je urenlang in de keuken staat – en die nog lekker zijn ook.

1. Een compleet ontbijt

Hartstikke lekker, zo’n zondags ontbijt met je hele gezin, maar mán: je moet wel een uur eerder opstaan om eieren te koken, broodjes af te bakken en boterhammen te roosteren. Hoeft dus niet meer met de Airfryer: daarin kun je alles tegelijkertijd bereiden in nog geen kwartiertje tijd. Kun jij je mooi nog even omdraaien op die zondagochtend.

Dit heb je nodig (2 personen)
– 2 eieren
– 2 kaiserbroodjes
– 2 boterhammen

Zo maak je het
Leg de boterhammen op de bodem van de mand in de Airfryer (je hoeft ‘m niet voor te verwarmen). Prik een klein gaatje in de eieren en leg ze op het brood. Leg hier de kaiserbroodjes bij. Zet de Airfryer op 160 graden, bak alles af in 8 minuten en klaar ben je.
 

2. Vier soorten kaassoufflés

Voor een kaassoufflé hoef je echt niet op die drukke zondagavond naar de snackbar. Ha, je maakt ‘m gewoon zelf met de kaas die jij het lekkerst vindt. Scheelt je weer een wachtrij, en in dat halfuurtje dat je thuis wacht tijdens het bereiden, kun je mooi dat ene boek lezen.

Dit heb je nodig (voor 20 porties)
– 20 plakjes bladerdeeg
– 250 gram goudse kaas
– 250 gram brie
– 15 gram honing
– 250 gram gorgonzola
– 250 gram cheddar kaas
– 3 eieren
– 150 gram panko
– Oliespray

Zo maak je het
Verdeel de kaas per soort in kleine stukjes. Leg de plakjes bladerdeeg met de bebloemde kant op de snijplank en leg op elk plakje bladerdeeg kaas. Je krijgt van elke soort 5 soufflés, namelijk cheddar, brie honing, gorgonzola en Goudse kaas. Klop de eieren en strijk de randen dun in met wat ei.
Vouw de plakjes dicht en druk aan met een vork (driehoeken, rechthoeken of met een steker). Haal nu de gevormde soufflés door het geklopte ei en daarna door de panko. Spray de soufflés in met wat olie en bak ze 8 minuten op 180 graden in de Airfryer (in de frituurmand) tot ze luchtig en krokant zijn.

 

3. Maiskolven met kalkoen en bimi

Geloof het of niet, maar met de Airfryer kun je ook een complete maaltijd in elkaar flansen. En ja, dat is inclusief portie verse groenten. Kijk maar naar dit recept, wat je in veertig minuten op tafel tovert.

Dit heb je nodig (voor vier porties)

– 1 theelepel olijfolie
– 4 maiskolven (voorgekookt)
– 1 mango
– 2 kalkoenlapjes
– 4 jalapeño pepers
– 250 gram bimi
– 1 theelepel kerrie
– 1 snuf gemalen gember
– 1 snuf gemalen koriander
– 1 eetlepel azijn
– 1 theelepel mosterd
– 1 citroen
– 250 ml zonnebloem olie
– Peper en zout

Zo maak je het
Snijd de kalkoen in blokjes en marineer ‘m in een marinade van 1 lepel olie, kerrie, gember en koriander.

Maak daarna de mayonaise door de azijn, dooier, mosterd en citroensap in je chopper of onionchef te doen. Zet het zwarte mes in de chopper en meng dit met de olie tot een mayonaise. Ontpit de mango en maak ‘m schoon. Voeg de helft van de mango toe aan de mayonaise en maal ‘m vervolgens. Breng op smaak met peper en zout en proef voor. Liever wat zoeter? Voeg dan meer mango toe.

Smeer de maiskolven in met olie grill ze 25 minuten op 200 graden. Rijg tussendoor de kalkoen op de spiezen met de jalapeno pepers. Was de bimi met water en snij de uiteindes van de stelen. Doe zes minuten vóórdat de mais klaar is, de kalkoen en de bimi erbij. Leg alles vervolgens op een bord en serveer met de mangomayonaise.
 

 4. Macaronischotel

Wist je misschien nog niet, maar je kunt in je Airfryer ook vuurvaste schalen gebruiken om bijvoorbeeld deze verrukkelijke macaronischotel te maken – en dat in nog geen dertig minuten.

Dit heb je nodig (voor vier porties)

– 300 gram macaroni
– 250 gram runder gehakt
– 5 tomaten
– 3 tenen fijn gesneden knoflook
– 1 eetlepel verse oregano
– 1 rode peper
– 150 gram geraspte kaas
– 200 gram hamblokjes
– 4 lente-uien
– 20 gram tomatenpuree
– 1 ui

Zo maak je het

Kook de macaroni in ruim water en spoel ‘m goed af. Snijd de tomaten en ui in kleine blokjes. Houd één tomaat apart voor de garnering, en snij deze in plakken.
Bak het gehakt in een koekenpan en voeg de tomatenpuree, rode peper, tomatenblokjes, hamblokjes, ui, knoflook  en oregano toe en bak alles goed door. Voeg daarna de gekookte macaroni toe en meng dit goed in de koekenpan.
Vul de vuurvaste schaal met het macaronimengsel, leg de plakjes tomaat erbovenop en bestrooi alles met de geraspte kaas. Gratineer de macaronischotel vervolgens twintig minuten op 180 graden in de Airfryer.
 

5. Cheesecake

Is je kind bijna jarig en verwacht je hordes visite? Met dit recept maak je niet één, maar twee cheesecakes met rode vruchten. Gewoon, in de Airfryer.

Dit heb je nodig

– 15 thee biscuits
– 100 gram boter op kamertemperatuur
– 500 gram roomkaas
– 450 gram ricotta
– 270 gram witte basterdsuiker
– 45 gram bloem
– 280 ml crème fraîche
– 2 zakjes vanillesuiker
– 3 eieren
– 250 gram frambozen
– Roze merengue schuimpjes
– 100 ml slagroom
– Poedersuiker

Verdere benodigdheden

– 2 taartvormen met een doorsnede van 16 cm
– Aluminiumfolie

Zo maak je het

Smelt de boter in een pan en hak ondertussen de koekjes fijn. Meng ze met de gesmolten boter. Bekleed de vormen met bakpapier en verdeel het koekjesmengsel over de bodem. Bak de bodems tien minuten in de Airfryer op 160 graden.

Klop de roomkaas en ricotta met een mixer glad. Voeg de basterdsuiker, bloem, crème fraîche en vanillesuiker toe en mix alles goed door elkaar. Klop één voor één de eieren door het mengsel. Schenk de vulling op de koekbodem en omwikkel de hele vorm met aluminiumfolie. Bak de taarten 45 minuten op 150 graden in de Airfryer. Laat de taartjes minimaal 2 uur afkoelen in de koelkast.

Klop slagroom stijf en bestrijk de taarten met slagroom. Verdeel de merengue en frambozen over de taart. Net voordat je hem serveert, strooi je er nog wat poedersuiker over.

 

De Philips XXL Airfryer: makkelijk én gezond

Slimme uitvinding, die Philips Airfryer XXL. Het apparaat gebruikt namelijk warme lucht om gerechten te bakken, braden en grillen met weinig tot geen toegevoegde olie. Net zo krokant als gefrituurde gerechten, maar met veel minder vet. En omdat-ie extra groot is, bruikbaar voor het hele gezin: je bereidt er bijvoorbeeld moeiteloos een hele kip of 1,4 kilo frietjes mee. Vind je al die knopjes maar lastig? Door de vijf vooringestelde kookprogramma’s krijg je het apparaat zo aan de praat. Ook fijn: de Airfryer is gemakkelijk schoon te maken en vaatwasbestendig.

>> Zoek je meer gerechten die je met de Airfryer kunt maken? Klik hier voor alle recepten.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >