Patrick over het vaderschap: ‘Bij de eerste was ik meer lang leve de lol’

14.04.2022 06:26
Beeld: privé
Patrick van Katwijk (32) woont samen met Melody (33) en is vader van Laurens (9), Emily (7), Éloisa (2) en Christian (3 maanden).

Samenspannen

“Als tiener wist ik al dat ik later vader wilde worden, het liefst van meerdere kinderen. Zelf groeide ik op als enig kind bij een alleenstaande moeder. Dat deed mijn moeder hartstikke goed, maar ik was wel altijd alleen. Als ik weleens met haar botste, zat ik in mijn eentje op mijn kamer te mokken. Mijn kinderen helpen elkaar, delen alles en spannen soms samen, dan zie ik ze plannetjes beramen. Heerlijk.”

 

Andere aanpak

“Ik was 23 toen ik voor het eerst vader werd. Jong, maar ik stapte er vol enthousiasme in. Ik was toen minder van de regels en meer lang leve de lol. Er zijn dingen die ik nu heel anders aanpak. Toen Laurens een baby was, kwamen net de iPads uit. Dan legde ik een tablet met apps voor kinderspelletjes bij hem in de box. Nu hou ik juist in de gaten dat de kinderen niet te veel schermtijd hebben.”

 

Lees ook - Zorgen om online veiligheid: schermtijd kinderen tijdens pandemie explosief gestegen >

 

Genieten

“Soms denk ik: ben ik wel genoeg aan het genieten van de kinderen? Ik realiseer me meer hoe snel de tijd gaat, nu ik weet hoe hard het allemaal met Laurens is gegaan. Ik probeer echt tijd te pakken om herinneringen te creëren. Ook met Christian: dan neem ik hem op schoot en kijk ik hem aandachtig aan. Hij is zo vrolijk en lacht snel, en dat neem ik heel bewust in me op.”

Relaxter

“We hebben thuis een duidelijke taakverdeling. Mijn vriendin Melody geeft Christian borstvoeding en doet nu de nachten met hem, ik maak ’s morgens iedereen klaar voor school. Ook nu valt het me weer op dat huilende baby’s vooral rustig worden bij hun moeder. Bij de oudere kinderen kon ik daar weleens jaloers op worden, of ik ging dan aan mezelf twijfelen. Maar nu heb ik dat geaccepteerd. Sowieso ben ik nu meer ervaren en relaxter dan toen ik voor het eerst vader werd. Bij Christian hadden we vlak voor zijn geboorte bijna te weinig rompers in huis. Je kunt ook té makkelijk worden.”

“In het weekend proberen Melody en ik tijd samen te hebben. De kinderen op bed en wij aan tafel met lekker eten en een wijntje erbij. En dan de knop omzetten en het niet de hele avond over de kinderen hebben”

 

Even geduld

“Het ouderschap werkt soms beperkend. Dan zie ik uitjes of tripjes die kinderloze mensen wel makkelijk kunnen maken. Wij kunnen niet snel even de deur uit. Eerst moet je iedereen klaarmaken, en dan is er altijd iemand die hangerig is. Maar ik weet: die makkelijkere tijd komt wel weer terug. Ooit.”

 

Geluksmoment

“Soms kom ik thuis van mijn werk en dan rent Éloisa gillend op me af: ‘Mijn papa!’ Dat roept ze trouwens ook heel vaak vol trots als we samen op straat lopen. Dan smelt ik. Sowieso kan de wetenschap dat onze kinderen veilig en geborgen zijn mij enorm ontroeren.”

 

Dit artikel staat in Kek Mama 03-2022.

Nog meer Kek Mama? Volg ons op Facebook en Instagram. Of neem een abonnement >