handige-tips-grote-voorjaarsschoonmaak

Stel je de grote voorjaarsschoonmaak al weken voor je uit? (je hebt als moeder immers wel meer te doen dan poetsen tot je een ons weegt...) Eén troost: je bent niet de enige. Daarom een paar handige tips.

Zodat je in no time weer van de grond kunt eten.

 

Kind naar de oppas

Leuk hoor, een dartelend kind om je heen, maar tijdens het schoonmaken komen die grijpgrage handjes misschien niet zo goed uit. Breng je kind(eren) daarom voordat je aan die enorme poetsklus begint een middag naar je schoonouders - weet je tenminste zeker dat je geen ogen in je rug hoeft te hebben. En dat je in één ruk door kunt pakken.

 

Plantenspuit in plaats van een emmer

Terwijl jij al die tijd liep te hannesen met een loodzware emmer sop heb je vast weleens gedacht: dit kan anders. Giet in een plantenspuit een beetje allesreiniger met warm water en het enige wat je nu nog nodig hebt is een vaatdoek of stuk papier. Zo hoef je de poetsdoek niet om de haverklap uit te wringen. Begint het doekje te ruiken? Stop 'm twee minuten (vochtig) in de magnetron of vaatwasser en de meeste bacteriën zijn gedood.

 

Grootmoeders tips

Vlekken van bessensap besprenkel je met spiritus, slaolie laat GVS weer glimmen, viltstiftvlekken behandel je met citroen, bloedvlekken gaan eruit met een beetje Glassex, hardnekkige acrylverf moet je laten weken in vloeibare groene zeep, voegen krijg je schoon door een mengsel van bleek en soda - en zo zijn er nog honderden snelle schoonmaaktips van grootmoeder. Hier ook nog een paar handige.

 

Gordijnen wassen of lamellen poetsen

Niemand heeft zin om steeds die haakjes van de gordijnen af te halen. Hoeft ook niet, want stop je ze bij elkaar in een washand of sok met een elastiekje eromheen, dan beschadigen ze de binnenkant van de trommel niet en kun je de gordijnen na wassen gelijk ophangen. Heb je luxaflex voor de ramen? Ook deze krijg je makkelijk schoon door ze in een bad met Biotex Groen te leggen en ze na een halfuur af te spoelen met warm water. Lamellen krijg je makkelijk schoon door aan je handen natte washandjes te doen en elke lamel van boven naar beneden langs te gaan.

 

Snelle stofzuiger

Ben je ook altijd een eeuwigheid bezig met stofzuigen doordat de stekker steeds weer in de knoop raakt? Of kom je door het gebrek aan voldoende stopcontacten nét niet in dat lastige hoekje? Met de Philips SpeedPro Max steelstofzuiger heb je hier geen last van: door het 360°-mondstuk kom je overal bij en na het opladen kun je tot wel 65 minuten lang (zonder draad dus) schoonmaken - zelfs handig als er tegelijkertijd een lastige peuter aan je been hangt. Ook fijn: met de afneembare handheld unit met borstel heb je twee stofzuigers in één, waardoor je zonder problemen die koekkruimels van je bank kunt zuigen.

Verder is de SpeedPro Max snel te reinigen door de makkelijk afneembare stofemmer én is-ie voorzien van een verwijderbare borstel die eenvoudig schoon te maken is. Beschikbaar vanaf maart 2018 voor een adviesverkoopprijs vanaf €379,99. Kijk voor meer informatie op de website.

gescheiden werkende moeder
Beeld: Unsplash

Als alleenstaande moeder heeft blogger Katie Bingham-Smith het soms zwaar. Ze maakt er geregeld een potje van, maar dat maakt haar geen bal uit.

Op Scary Mommy schrijft ze: ‘Ik faal vaak, maar ben wel gelukkig.'

 

Explosie

Katie is een gescheiden moeder van drie kinderen en werkt fulltime vanuit huis. Haar agenda loopt over. ‘Ik heb zoveel ijzers in het vuur, dat ik nooit weet wat ik als eerste moet aanpakken’, vertelt ze. ‘Meestal wacht ik gewoon tot iets op het punt staat te exploderen en dan beslis ik dat dát het belangrijkste is dat mijn aandacht nodig heeft. Het is de enige manier waarop ik kan functioneren.’


Lees ook:
Column Lieve: 'Als alleenstaande moeder weet ik pas echt wat druk zijn inhoudt' >

 

Swipen

Volgens Katie is het een kwestie van overleven. ‘Er zijn dagen dat we geen wc-papier meer hebben omdat ik teveel aan m’n hoofd had toen ik in de supermarkt stond. Ik dacht na over het onderhoud van de auto, dat de hond naar de dierenarts moest en welke ingrediënten ik moest uitkiezen voor de taco’s van die avond. Toen mijn kinderen klaagden dat er geen wc-papier was, gaf ik ze gewoon een servet. En die keer dat ik op de bank in slaap viel en mijn jongste kind ging swipen op mijn Tinder-profiel? Whatever. Als je een gescheiden moeder bent die een inkomen wil verdienen en zo nu en dan een leuke date wil hebben, betaal je een prijs. En dat is het waard, want je leeft het leven dat je wilt.’

 

'Ik heb tenminste plezier'

Katie wil haar kinderen laten zien dat ze meer is dan een werkende moeder. ‘Ze moeten mij gelukkig zien. En dat ben ik. Het is me gelukt om mijn perfectionisme uit het raam te werpen. Ik probeer alles te geven op mijn werk, als moeder, in mijn relaties – en ik faal vaak. Maar dat vind ik prima. Ik heb het liever zo druk dat ik mijn kind per ongeluk op mijn telefoon laat, dan dat ik alles in de hand heb en geen tijd meer heb voor een gezichtsmasker of een lunch met vriendinnen. Ik heb verdorie plezier.”
 

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Disneyland annuleerde
Beeld: Unsplash

Als je kind het gevoel heeft dat hij minder aandacht krijgt dan z'n broer of zus, wil je hem in de watten leggen. Maar dat hoeft niet op een rigoureuze manier, vertelt blogger Robin Enan op Scary Mommy.

Robin Enan had een geniaal plan: samen met haar vijfjarige zoon naar Disneyland. Ze vertelt: ‘Sinds de geboorte van onze jongste dochter afgelopen zomer, is mijn zoon soms jaloers en voelt hij zich wat verwaarloosd. Een trip naar Disney, alleen hij en ik, moest ervoor zorgen dat hij twee dagen lang mijn onverdeelde aandacht zou hebben.’ Robin boekte een hotelkamer, zocht de vluchten uit en struinde Disney blogs af om zich goed voor te bereiden. ‘Mijn man was voor. Hij steunt me altijd enorm en is bovendien geen Disney fan, dus hij vond het helemaal prima dat hij dit uitje misliep.’
 

Lees ook:
'Wat als ik mijn dochter (2) na de geboorte van haar broertjes niet genoeg aandacht kan geven?' >

 

Puzzelen

Maar een maand vóór vertrek, gebeurde er iets bijzonders. ‘Mijn man was tot laat aan het werk. Toen ik onze baby en driejarige dochter in bed had gestopt, ging ik naar de kamer van mijn zoon’, vertelt Robin. ‘Hij was gretig een nieuwe puzzel aan het uitpakken die hij van zijn oma had gekregen. We werkten er samen aan, zo’n vijftien minuten, zonder veel te praten. Toen we klaar waren en ik zijn kamer weer wilde verlaten, zei hij: ‘De volgende keer dat papa laat werkt, doen we dit dan nog een keer?’’

 

'Kleine momenten maken het verschil'

Dat simpele verzoekje maakte haar duidelijk dat haar zoon helemaal geen verrassingsreis naar Disneyland nodig had om hun speciale band te bevestigen. 'Hij had momenten nodig zoals deze avond, waarop we samen puzzelden', vertelt Robin. 'Momenten waarop ik niet word afgeleid door zijn zusjes, mijn mobiele telefoon of andere mensen.’ Robin besloot de trip naar Disneyland te annuleren. ‘We gaan er vast nog eens naar toe, zoals gepland. Maar voor nu denk ik dat het beter is om kleine aanpassingen te doen in ons dagelijks leven en onze routines. Dat maakt écht verschil voor hem. Ik plan nu bewust tijd in voor ons tweeën. En dat doe ik voor ieder van mijn kinderen – niet elke dag of eens in de week, maar wanneer en waar ik kan.'

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >