handige-tips-grote-voorjaarsschoonmaak

Stel je de grote voorjaarsschoonmaak al weken voor je uit? (je hebt als moeder immers wel meer te doen dan poetsen tot je een ons weegt...) Eén troost: je bent niet de enige. Daarom een paar handige tips.

Zodat je in no time weer van de grond kunt eten.

 

Kind naar de oppas

Leuk hoor, een dartelend kind om je heen, maar tijdens het schoonmaken komen die grijpgrage handjes misschien niet zo goed uit. Breng je kind(eren) daarom voordat je aan die enorme poetsklus begint een middag naar je schoonouders - weet je tenminste zeker dat je geen ogen in je rug hoeft te hebben. En dat je in één ruk door kunt pakken.

 

Plantenspuit in plaats van een emmer

Terwijl jij al die tijd liep te hannesen met een loodzware emmer sop heb je vast weleens gedacht: dit kan anders. Giet in een plantenspuit een beetje allesreiniger met warm water en het enige wat je nu nog nodig hebt is een vaatdoek of stuk papier. Zo hoef je de poetsdoek niet om de haverklap uit te wringen. Begint het doekje te ruiken? Stop 'm twee minuten (vochtig) in de magnetron of vaatwasser en de meeste bacteriën zijn gedood.

 

Grootmoeders tips

Vlekken van bessensap besprenkel je met spiritus, slaolie laat GVS weer glimmen, viltstiftvlekken behandel je met citroen, bloedvlekken gaan eruit met een beetje Glassex, hardnekkige acrylverf moet je laten weken in vloeibare groene zeep, voegen krijg je schoon door een mengsel van bleek en soda - en zo zijn er nog honderden snelle schoonmaaktips van grootmoeder. Hier ook nog een paar handige.

 

Gordijnen wassen of lamellen poetsen

Niemand heeft zin om steeds die haakjes van de gordijnen af te halen. Hoeft ook niet, want stop je ze bij elkaar in een washand of sok met een elastiekje eromheen, dan beschadigen ze de binnenkant van de trommel niet en kun je de gordijnen na wassen gelijk ophangen. Heb je luxaflex voor de ramen? Ook deze krijg je makkelijk schoon door ze in een bad met Biotex Groen te leggen en ze na een halfuur af te spoelen met warm water. Lamellen krijg je makkelijk schoon door aan je handen natte washandjes te doen en elke lamel van boven naar beneden langs te gaan.

 

Snelle stofzuiger

Ben je ook altijd een eeuwigheid bezig met stofzuigen doordat de stekker steeds weer in de knoop raakt? Of kom je door het gebrek aan voldoende stopcontacten nét niet in dat lastige hoekje? Met de Philips SpeedPro Max steelstofzuiger heb je hier geen last van: door het 360°-mondstuk kom je overal bij en na het opladen kun je tot wel 65 minuten lang (zonder draad dus) schoonmaken - zelfs handig als er tegelijkertijd een lastige peuter aan je been hangt. Ook fijn: met de afneembare handheld unit met borstel heb je twee stofzuigers in één, waardoor je zonder problemen die koekkruimels van je bank kunt zuigen.

Verder is de SpeedPro Max snel te reinigen door de makkelijk afneembare stofemmer én is-ie voorzien van een verwijderbare borstel die eenvoudig schoon te maken is. Beschikbaar vanaf maart 2018 voor een adviesverkoopprijs vanaf €379,99. Kijk voor meer informatie op de website.

tips-gewichtscoach-afvallen-niet

Door die schappen vol met pepernoten en kerstkransen ben je waarschijnlijk nog lang niet bezig met de nieuwjaarsvoornemens. Hoeft ook niet, maar mócht je je op 1 januari toch bedenken, dan heb je ongetwijfeld wat aan deze tips van gewichtscoach Mieke Kosters.

1. Leef niet volgens de regels van een ander


Je eetpatroon van de ene op andere dag omgooien? Echt. Niet. Doen. Dit houdt niemand vol. De kans dat je na een paar dagen weer in je oude patroon valt, is groot. Afvallen gaat in kleine stappen: luisteren naar je lichaam, eigen keuzes maken. Dus niet opeens gaan leven volgens de regels van een ander. Of dat nu Sonja Bakker, Fajah Lourens of Rens Kroes is. Blindelings anderen volgen, doe je alleen maar tijdelijk. Daar gelooft Mieke niet in: "Je moet in jouw huidige leven, met de dingen die jij lekker vindt en die bij jouw gezinssituatie passen, een manier zoeken om in balans te blijven", legt ze uit. "Je hebt simpelweg drie knoppen om aan te draaien: ‘meer bewegen', ‘minder eten' en ’snelheid van afvallen'. Zorg dat je deze drie factoren in een evenwicht brengt waarmee je tevreden afvalt, eet en beweegt. Dát werkt. En dan hoef je nooit apart te eten van je gezin en eet je nog steeds de dingen die jij lekker vindt."
 

Lees ook
5 steengoede afvaltips voor de laatste 5 kilo

 

 

2. Laat lekkere dingen niet altijd staan


Bijna elk dieet draait om wat je allemaal níet meer mag eten. Je start daardoor met een negatieve kijk op afvallen: jij moet weer streng zijn en afzien. Niet doen: regievol afvallen is veel leuker dan machteloos overeten. Draai je mindset om: Jij mag alles eten, je wilt het niet langer. Je kiest ervoor om slanker te worden (en te blijven). Als je zo redeneert, ben je zelf de baas over je eetgedrag en heb jij de regie. Er zijn geen verboden middelen, want als je geen chocola mag, wil je het juist. Dan ben je alleen maar bezig met al die lekkere dingen die aan jouw neus voorbijgaan en da's zonde. Je mag alles, je kiest zelf. Niet meer al het lekkers, wel het allerlekkerste. Dan val je af en eet je super lekker, ja, ook wijn en chocola.
 

 

3. Roep niet de hele dag 'arme ik'

'Alle slanke mensen kunnen altijd alles eten': arme ik. 'Zij vallen veel sneller af': arme ik. 'Oh, ik moet wéér streng zijn': arme ik. Stop met deze negatieve gedachten, want blijf je 'arme ik' roepen, dan zal het jou niet lukken om lange tijd op je gewicht te blijven: niemand kan een heel leven afzien. Dus stuur ‘arme ik’ de deur uit. Stop met vergelijken en kies het eetgedrag waar jij blij van wordt. Pak de regie. Jij bepaalt wat je in je mond stopt. Je hebt een keuze. 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

Editor's note: dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

BN'er-moeders op Instagram

Van lampionnen tot rockster: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Kleine beer

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

🍂🐻

Een bericht gedeeld door DOCHTER DRE (@roxeannehazes) op


Trots

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Je begrijpt zeker wel hoe trots ik ben 😉❤

Een bericht gedeeld door Noëlle (@noellesomogyi) op


Outfit of the day

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mag ik ‘bijna weekend’ alvast droppen?! #duurtlang #kommaardoor #almostweekend #lotd #autumnlook

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Die heeft trek

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Volgens mij heb ik lekker gekookt.....

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) op


Lees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >


Moeders on tour


Minoes

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Georgina Verbaan (@gverbaan) op


Kleine rockster

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gypsy King 🎶

Een bericht gedeeld door 𝑴𝒐𝒏𝒊𝑸𝒖𝒆 𝑵𝒐𝒆̈𝒍 (@moniquenoell) op


Sint Maarten

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sinte, Sinte Maarten De 🐄🐄 hebben staarten De 👭 hebben rokjes aan Daar komt Sinte Maarten aan

Een bericht gedeeld door Nicolette van Dam (@nicolettevandam1) op

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >