Zuinige moeders Racheda

Noem ze vrekkig, gierig, scrooge of juist verstandig, deze moeders zitten op de centen. Niet omdat ze arm zijn, maar voor de kick.

RACHEDA KOOIJMAN-RUIJSSENAARS (42) IS GETROUWD MET ROELAND (46) EN MOEDER VAN LOUISE (6) EN JOSELIEN (4)

Article continues after the ad

“Kapotte knuffels naai ik aan elkaar. Met tape zet ik de afgebroken poot van een speelgoedpoppetje vast. Als de vaatwasser stuk is, halen mijn man en ik ’m uit elkaar en vervangen het kapotte onderdeel. Scheelt ons zo een paar honderd euro en het ding doet het beter dan ooit. Daar krijg ik nou een kick van.
 

Zuinige moeder

Thuis was er vroeger weinig geld. Als kind vond ik dat vreselijk; ik wilde ook veel Barbies, op vakantie en veel zakgeld – maar ik leerde zo wel verstandig met geld omgaan. Roeland en ik kunnen prima rondkomen van ons salaris, maar ik ben nog steeds zuinig. Ik wil gewoon niet alles nieuw kopen. Daarbij wil ik mijn dochters meegeven dat er een eind zit aan de hoeveelheid spullen die een mens nodig heeft. Het is hartstikke slecht voor het milieu als iedereen maar blijft kopen.
 

'Ik vind het gewoon niet zo belangrijk'

Op Koningsdag sla ik voor het hele jaar speelgoed in en kinderkleding krijg ik of koop ik tweedehands. Shoppen voor mezelf doe ik nauwelijks. Als ik iets koop, is het van goede kwaliteit – of ik gebruik de stof van een tweedehands kledingstuk en maak er iets nieuws van met de naaimachine. Ik vind kleding gewoon niet zo belangrijk.

Ik geef ook weleens geld uit hoor: ik ga elke twee maanden naar de kapper, bezoek theatervoorstellingen en zit op flamencodansen: die financiële ruimte is er als je op andere vlakken zuinig leeft.
 

'Ik trek me er niets van aan'

Mijn omgeving doet lacherig over mijn zuinigheid, maar daar trek ik me niets van aan. Roeland denkt er gelukkig precies hetzelfde over – we noemen elkaar gekscherend het stelletje vrekken. Ik ben blij dat hij net zo zuinig is als ik. Wat heet: als ik een vent had die continu nieuwe spullen kocht, zou ik gek worden.”
 

De hele portrettenserie staat in Kek Mama 02-2018.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >