‘Ik had me van tevoren niet gerealiseerd dat kinderen echt veel geld kosten’

04.05.2023 12:55
kinderen kosten veel geld Beeld: Getty Images

Enorme gil- en huilbuien, met het schaamrood op je kaken staan door een opmerking van je kleine of bakken met geld kwijt zijn aan prinsessenshampoo. Sommige dingen waren handig geweest om te weten voor het ouderschap.

Ceriel (44): “Het is een fase. Het is een fase. Het is een fase. Ik zeg het misschien wel honderd keer per dag tegen mezelf. Vooral nu mijn dochter aan het puberen is geslagen. Alles is stom en ze heeft nergens zin in. Maar ook dit gaat over…”

Schermtijd

Marijke (45): “Als ik had geweten hoe verslaafd kinderen aan een iPad kunnen raken, had ik hem nooit gekocht. Mijn dochter van tien is er niet vanaf te slaan. Als ik niet uitkijk zit ze van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat achter dat ding. Als ik hem afpak, eindigt het in een enorme gil- en huilbui. Mijn vriendin appte me laatst precies dezelfde issue. Is er al een afkickkliniek voor kinderen eigenlijk?”

Schaamrood op de kaken

Andrea (44): “Soms kunnen kinderen je zo in verlegenheid brengen. Laatst nog stond mijn dochter Fiep (9) op een verjaardag lachend te vertellen dat mama ‘best wel vaak een beetje dronken is’. En toen ze in de wachtkamer van de dokter vroeg wat ‘dat bonzende gevoel in haar pipi’ was als ze naar een film keek waarin er twee mensen gingen kussen, wist ik even echt niet waar ik kijken moest.”

Lees ook – Grote Geld Enquête: dít doen jullie om te bezuinigen >

Miss Tikkie

Fabiënne (40): “Ik had me van tevoren niet gerealiseerd dat kinderen echt veel geld kosten. Schoolgeld, hockeycontributie, kleding, schoenen, jassen, cadeautjes voor verjaardagen. Het loopt allemaal zo op tot een paar honderd euro in de maand. En de dingen die ze nodig hebben worden steeds duurder.

“Ik kan maar moeilijk nee zeggen als ze me uit de drogist videobelt met een flesje prinsessenshampoo in haar hand”

Nu mijn dochter Fiene (11) in groep acht zit en af en toe zelf mag shoppen in het dorp, loopt het helemaal de spuigaten uit. Mijn eigen schuld natuurlijk. Want ik kan maar moeilijk nee zeggen als ze me uit de drogist videobelt met een flesje prinsessenshampoo in haar hand en de vraag of ze die mag. Na zo’n middagje shoppen ontvang ik dan van haar de zoveelste tikkie die ik kan betalen. Ik heb haar inmiddels Miss Tikkie gedoopt en we kunnen er gelukkig om lachen.”

Kinderfeestjes

Joanie (43): “Had iemand me kunnen waarschuwen voor het gebeuren dat kinderfeestjes heet? Wat een hel: het verzinnen, het organiseren, de schreeuwende kinderen en dan is er altijd wel een kind dat zeurt, een kind dat huilt (meestal die zeurkous) en een kind dat in je allergie zit. Ik ben snel gestopt met zelf feestjes organiseren. Uitbesteden is het advies dat ik nieuwbakken ouders zou geven en zo ga ik het ook aanpakken als Gina straks tien wordt.”

Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:

*Goedkoper dan in de winkel
*Lees elke maand als eerst Kek Mama
*Gratis verzonden

Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.