Kek Mama’s Jorinde voert sinds kort een suikerarm regime in huis. Haar zonen ontgaat het compleet, en schenken vrolijk nog een glas siroop in – terwijl zij lacht in haar vuistje.

“Mam, ik pak nog éven een snoepje en drinken hoor!” Het is zaterdagmiddag, we staan op het punt om naar het strand te vertrekken en ik hoor maar half wat jongste zoon (10) roept. Tot ik hem met vieze voeten op het aanrecht zie staan, zijn handen grabbelend in de keukenkastjes en de koelkastdeur wagenwijd open. “Wat doe jíj nou?”, roep ik verschrikt. “Kun je dat ook gewoon even vragen?”

Zoon steekt zijn hoofd om het keukenkastje, zijn blik op onweer. “Vragen, waarnaar? Er ís niks.”

Hij heeft gelijk. “Pak maar een appel”, zeg ik olijk. “Of een boterham, en een glas water.” Want natuurlijk mogen mijn kinderen best weleens een snoepje of een glaasje fris. Bij anderen, of in het weekend. Ik haal het alleen niet standaard meer in huis.

 

‘Nu kan ik nóóit meer iets normaals nemen’

Dat wil zeggen: sinds deze week. De nieuwe regel is onderdeel van mijn nieuwe, suikerarme regime, dat ik voor mezelf een aantal maanden geleden al invoerde, in de hoop wat overtollige kilo’s kwijt te raken. Niet dat op de botten van mijn jongens een grammetje spek valt te bekennen, maar minder suiker is voor iedereen gezond. Ik besluit zoon maar meteen over de nieuwe regel in te lichten.

“Wat? Minder suiker?” Zoon staat van de weersomstuit binnen een seconde op de grond. “Dan kan ik nóóit meer iets normaals eten en drinken.”

“Ho ho”, sus ik, en dirigeer hem in de auto naar het strand. “We eten en drinken gewoon ándere dingen.” Snel parkeer ik bij Albert Heijn, om onze strandkoeltas maar meteen volgens ons nieuwe regime te vullen.

Alsof het zo moet zijn, stuit ik in het schap met siropen op een AH-variant met dertig procent minder suiker. “Díe ziet er lekker uit!”, roept zoon, zich niet bewust van de boodschap op het etiket. “Ik wil perzik. Nee: grenadine.”

“Weet je wat”, zeg ik: “we nemen ze allebei.” Ik gooi er een fles spa rood bij en verbaas me over hoe makkelijk ik de suikerarmere varianten (zelfs zonder kunstmatige zoetstoffen) erdoor krijg. Wedden dat ze het verschil niet eens proeven?

 

‘Die siroop is tenminste zoet’

Eenmaal aan zee verkeert zoon nog steeds in mineur. “Ik snap niet waarom we opeens zo gezond moeten doen”, moppert hij. “Neem een stukje meloen, schat”, opper ik – wat hij met een geërgerd gebaar afslaat. In plaats daarvan vult hij zijn beker met de nieuwe siroop en spa rood. “Die is tenminste gewoon zoet”, stelt hij demonstratief.

“Ja, we doen het stapje voor stapje, schat”, knipoog ik. En weet ondertussen wel beter.

BN'er-moeders op Instagram

Van afkoelen in het zwembad tot popcorn smokkelen: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Samen op tour


Handig, zo'n buik


Dat kan natuurlijk ook

 

Popcorn naar binnensmokkelen bij de filmhallen! #bioscoop #winnietbepooh #zohardgegierdvanhetlachensamen

Een bericht gedeeld door Bridget (@bridgetmaasland) op


Lievelingssnurk


Lief

 

My heart is perfect because you are inside...

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) op


Even afkoelen

 

Normally I don’t sit in food.

Een bericht gedeeld door Chantal Janzen (@chantaljanzen.official) op


Dierenvriend


Lees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >

 

Ouders groeien ook

 

Werken & moederschap, niet altijd een makkelijke combinatie. Ik krijg vaak de vraag of ik me schuldig voel naar Scottie toe. Of jawel, de opmerking: waarom zou je werken, je hebt het financieel toch niet nodig? Ten eerste: waarom worden deze vragen altijd gedropt bij werkende vrouwen en vrijwel niet bij werkende mannen? Ten tweede: werken hoeft toch niet uitsluitend met geld te maken te hebben? Er zijn mensen die gewoon heel blij worden van wat ze doen. Die hebben het óók emotioneel nodig. Ambitie zit al van jongs af aan in mij. Ik móet werken. Ik wíl ondernemen. En ook wil ik altijd op mijn eigen benen kunnen staan. Dat geeft mij rust en de vrijheid mijn leven in te richten hoe ik dat wil. En dat verdwijnt bij mij niet ineens met de komst van een kleintje, al zoek ik dan natuurlijk ook naar een nieuwe balans om het allemaal zo goed mogelijk invulling te geven. Omdat ik óók genoeg tijd met haar wil hebben. Dus nee, me schuldig voelen over hoe ik het aanpak doe ik niet. Geloof ik kan je op tig manieren een goede moeder zijn, of je nu fulltime werkt, fulltime moeder bent of alles ertussenin. We proberen allemaal datgene te doen waarvan we denken dat het het beste is voor onze kindjes. En ik hoop op deze manier een voorbeeld voor mijn dochter te kunnen zijn. Vanmorgen las ik een gedicht van Joyce Maynard wat dat gevoel mooi omschreef: It's not only children who grow. Parents do too. As much as we watch to see what our children do with their lives, they are watching us to see what we do with ours. I can't tell my children to reach for the sun. All I can do is reach for it, myself. ☀️ #dusdat #ennuqualitytime #moederschap #succesvolondernemen #HappyLife365

Een bericht gedeeld door Kelly Weekers (@kelly_weekers) op


Stoer

 

♡ - voor @palavershop fotografie @annamariejanssen

Een bericht gedeeld door Romy Boomsma 🌿 (@romyboomsma) op


Ze kijkt wel blij

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Actrice Liza Sips bevallen van dochter Charlize

Liza Sips is bevallen van een dochter. 'Welkom lief, klein meisje. Intens gelukkig en onbeschrijfelijk trots op onze Charlize Helena Manheim', schrijft de actrice bij de allereerste babyfoto op social media.

Liza en haar vriend Ralph hebben al een zoontje. Jonah werd in april 2016 geboren.

 

 

Lees ook
9x bevallingsfoto's waar je stil van wordt >

 

Zwangerschapstest

In januari maakte Liza bekend dat ze opnieuw zwanger was. Ze deelde een foto op Instagram en maakte ook nog een video van hét moment dat ze een zwangerschapstest deed.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >