kloon-vader

De jongste zoon (9) van Mieke (38) vertoont alle karaktereigenschappen van zijn vader. Precies alle redenen waarom zij ooit van die man scheidde.

“Tijdens een potje Monopoly zat mijn jongste zoon Xavi aan het hoofd van de tafel. Ik was net gescheiden, en onze vrijdagavonden in het nieuwe huis hadden mijn kinderen en ik bestempeld tot game night – wat niks te doen heeft met PlayStations, maar juist met het ouderwetse bordspel. Chips en cola erbij, the works. Quality time, bovenal, na de roerige scheiding.

Mijn oudste zoon Miquel (11) zat tegenover me. We hadden net gekscherend uitgevochten wie het paardje als pion mocht gebruiken en wie de raceauto. Ik werd de raceauto, want dat vonden we wel humor, met mijn eeuwige verkeersboetes. We lachten, liepen om de beurt van tafel voor een refill van het één of ander, en probeerden ondertussen een straat te kopen terwijl we eigenlijk blut waren - en bovenal uit de gevangenis te blijven.

Xavi zat doodstil in zijn eigen wereldje, zich onbewust van de grappen en grollen van Miquel en mij. Zijn geld gesorteerd onder het spelbord, druk calculerend hoe hij zo snel mogelijk een monopolie kon krijgen. Bloedserieus nam hij het. Ook in het echte leven trouwens: het liefst telt hij elke week wat in zijn spaarpot zit, terwijl Miquel zijn laatste euro al lang heeft uitgegeven aan cadeautjes.

Aandoenlijk, vond ik het. Xavi is slim, ernstig; Miquel de nonchalante levensgenieter. Bijzonder hoe twee kinderen van hetzelfde geslacht en van dezelfde partner, zo verschillend kunnen zijn. En hoe je van twee van die zo uiteenlopende karakters, zo onvoorwaardelijk en onnoemlijk veel kunt houden.

 

Autistisch

Alleen, in mijn achterhoofd spreekt ook continu een stemmetje. Dat ik hardnekkig wegdruk, omdat het iets benoemt wat ik best moeilijk vind: Xavi is een kloon van zijn vader. De man van wie ik twee jaar geleden heel bewust scheidde, om eigenschappen die Xavi stuk voor stuk vertoont.

Mijn ex heeft een diagnose in het autistisch spectrum. Niks ernstigs en hij functioneert er relatief goed bij, maar het brengt wat puntjes met zich mee die ik – zacht uitgedrukt – best lastig vind. Zo kan hij zich totaal niet verplaatsen in een ander. Liefde is voor hem hetzelfde als bezit. Toen wij getrouwd waren, zag hij mij als zijn eigendom; mijn eigen wil, ambitie en vrijheid tolereerde hij niet. Niet omdat hij een slecht mens is; hij kan dat oprecht niet anders zien. Geluk meet hij af aan geld. Genieten doet hij als hij tien keer per dag op zijn bankrekening kijkt met minimaal vier nullen, niet wanneer hij een stoeimoment heeft met de jongens. Sterker nog: hij hééft nooit stoeimomenten met de jongens. Aan vakanties doet hij niet, want die tasten zijn vier nullen aan en zijn dus reden voor stress. Dat er financieel nooit reden was voor zorg in ons huwelijk was lekker, maar dat er ook geen redenen waren om te genieten, betekende voor mij het einde.

 

Lees ook:
'Als hij maar niet op z'n vader lijkt' >

 

Contact vanuit mijn hoofd

Omdat Xavi qua vriendjes niet zo lekker mee komt op school, heb ik hem onlangs laten testen bij een orthopedagoog. Die zag geen reden tot echte zorg, maar dat ook hij op empathisch vlak wel wat te leren heeft, is duidelijk. Daar ligt een mooie taak voor mij als moeder zou je zeggen, maar ik vind het soms wel slikken.

Ik bewonder zijn intelligentie, originaliteit, autonomie en leergierigheid. Allemaal dingen waarin hij uitblinkt. Miquel scoort wat dat betreft wat lager, maar sociaal is hij weer ontzettend handig. Hij lijkt sprekend op mij, en dat maakt ons contact heel natuurlijk en makkelijk. Xavi moet ik vaker benaderen vanuit mijn hoofd, in plaats van mijn hart.

 

Unieke, lieve jongen

Gelukkig hoef ik met Xavi geen huwelijk te onderhouden, en is het aan mij om hem handvatten te bieden waarmee hij toch goed functioneert in het leven. Maar ik kan het niet helpen dat ik soms naar hem kijk, en denk: ‘Het is dat ik je zelf gebaard heb, anders zou ik nooit geloven dat je van mij was.’ Zelfs uiterlijk is hij een kopie van zijn vader.

Het is goed dat allebei mijn kinderen leren dat er mensen zijn die anders in elkaar zitten. En hoe verschillend ze ook zijn, ze zijn vrienden voor het leven. Ik probeer Xavi te zien als de unieke, lieve jongen vol mogelijkheden die hij is, en niet als kloon van zijn vader. Het leven is er om van te leren. Voor Xavi hoe hij het beter kan doen dan zijn vader, voor mij hoe ik daar onbevooroordeeld mee omga.”

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

moederschap burnout
Beeld: Unsplash

Joanna McClanahan balanceert op het randje van een burnout. Een moederschapsburnout, om precies te zijn.

Het is halfzes ’s ochtends wanneer haar peuter haar wakker maakt na een enge droom. Joanna knuffelt hem, kijkt een tekenfilmpje, geeft hem een schone luier en iets te eten. Ondertussen maalt ze in haar hoofd al over alle klussen die haar te doen staan die dag. Afspraken nakomen, boodschappen doen, dingen onthouden. Ze stopt alvast een was in de machine, als ook haar oudere dochter wakker wordt. En dan moet de dag nog beginnen.

Haar leven als moeder: Joanna ervaart het als een eindeloze uitputtingsrace. De kinderen moeten van hot naar her gezeuld. Er dienen ruzies beslecht te worden, brandjes geblust en woedeaanvallen getemperd. De stortvloed aan kindervragen stopt nooit en dan wil ze ook emotioneel nog beschikbaar zijn voor haar gezin, schrijft ze op ScaryMommy. O ja, en ze werkt ook nog. Vanuit huis. Terwijl de kinderen door haar deadlines denderen.

 

Te gestrest om te slapen

Ze is moe. Zo moe, dat ze op een gegeven moment maar gewoon toegeeft, aan het gedrein van haar zoon en dwarse gedrag van haar dochter. ‘En wanneer ze dan eindelijk in bed liggen, kan ík alsnog niet slapen, omdat ik me alweer druk maak om de lijst met taken die me morgen te wachten staat. En de dag daarna, en de volgende week.’

Ze kan een hoop hebben, maar hier krijgt ze een burnout van, schrijft ze. ‘Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst wakker werd zonder nog steeds doodmoe te zijn.’ Want ja, ook haar nachten zijn druk, en eerder een serie korte dutjes dan een echte nachtrust van zes (ja, zes: ze moet wel realistisch blijven) uur.
 

Lees ook
Mama heeft een burn-out: 'Ik was in een leven beland dat me leeg slurpte' >

 

Geen fut voor vriendinnen

Het punt is: Joanna heeft geen vangnet van oppasoma’s en medemoeders. Ze heeft de fut niet om nieuwe vrienden te maken. ‘Een moederschapsburnout komt niet alleen door de uitputting en stress die we ervaren, maar ook door eenzaamheid. Je raakt geïsoleerd, wanneer je te gesloopt ben om ook maar een praatje aan te knopen.’

Ze heeft het gevoel dat ze op het punt staat te knakken. ‘Maar dan spreek ik mezelf toe dat deze periode niet voor altijd duurt. Er komt een moment dat mijn kinderen volwassen zijn en voor zichzelf kunnen zorgen. Dat ik me alleen nog maar hoef te focussen op mezelf. Al weet ik nu al dat ik ook dan nog non-stop voor ze klaar zal staan.’

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

BN'er-moeders op Instagram

Van een picknick tot aan lieve familiekiekjes: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Picknicken

 

Picknick met mijn kinderen.... die zijn inmiddels aan het spelen en ik zit met deze jongens! #gezellig

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) op


3 op een rij


Krijg je met dat weer

 

Even lunchen... 😅🌞🌡

Een bericht gedeeld door Daphne Deckers (@daphne_deckers) op


Gezellige boel


Lief

 

Kleine Leontientje met pop Liebelientje ❤️

Een bericht gedeeld door Leontine Borsato (@leontineborsato) op


Lees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >

 

De schoenen van mama

 

Hey, I put some new shoes on and suddenly everything is right! 👠 #momsshoes #ladyloulou

Een bericht gedeeld door • THISISDO • (@thisisdo) op


Willen wij ook

 

Stiekem wil ik Jonah's kamer.. 🐆🌿💚

Een bericht gedeeld door Liza Sips (@lizasips) op


Springend de week beginnen


Lief

 

❤️ Ik ben aan t werk en krijg deze foto. Pfff man zo lief

Een bericht gedeeld door Chantal Janzen (@chantaljanzen.official) op


Mowgli

 

My little Mowgli 😍

Een bericht gedeeld door Y O L A N T H E C A B A U (@yolanthecabau) op

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >