‘Mijn jongste zoon (10) scheldt om de haverklap. Hoe krijg ik het eruit?’

01.05.2019 19:32
Els en Do

Mijn jongste zoon (10) zegt om de haverklap fuck, kut, klootzak en andere schuttingwoorden. Hij aapt zijn grote broers van zestien en achttien na. Hoe krijg ik het eruit?

Schakel uw twee grote zonen in. Vertel dat hun broertje vriendjes dreigt te verliezen omdat hij zo grofgebekt is. Pubers vinden niets zo erg als buitengesloten worden – dat zullen ze hun broertje niet aan willen doen. U spreekt met ze af dat ze geen ruwe taal meer gebruiken in de buurt van hun broertje (liefst helemaal niet meer, maar u hebt helaas weinig meer te zeggen over hoe ze met hun vrienden praten).
 

Grote broers

Ten slotte vraagt u de jongens of ze hun broertje streng willen toespreken. Dat maakt meer indruk dan als u het doet. Nu haalt u uw jongste erbij. U laat uw oudsten tegen hem preken dat hij geen scheldwoorden meer mag gebruiken. En dat zij het ook niet meer zullen doen.
 

Lees ook
Uitgescholden door je kind >

 

Taboe

Vervolgens maakt u met uw drie zoons een lijstje woorden die vanaf nu taboe zijn. U speelt hierin een leidende rol, want sommige krachttermen zijn zo ingebakken in de pubertaal dat uw oudsten ze niet eens meer als zodanig zullen herkennen. Misschien kijken ze ervan op dat fuck en kut op de lijst staan. In de jungle van de middelbare school raken dat soort scheldwoorden ingesleten.
 

Straattaal

Wilt u zich zelf verdiepen in de originele scheldwoorden die er tegenwoordig worden gebruikt: op de site straatwoordenboek.nl vindt u tussen de 8890 termen ongetwijfeld woorden waarvan u nog nooit hebt gehoord, zoals ‘balonjo’ voor idioot.

 

De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 34, 22 en 20) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.”
 

Ook een opvoedvraag? Mail ’m naar elsendo@kekmama.nl

 

Dit artikel staat in Kek Mama 04-2019.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >