me-time liever niet
Beeld: Pexels

Even geen kinderen en alleen aan jezelf denken. Hartstikke fijn vinden de meeste vrouwen. Maar niet allemaal: “Eerlijk gezegd doe ik liever de was.”

Het geduld niet meer

ILJA (39) IS MOEDER VAN BEAU (8), SARAH (7) EN THIJMEN (4).

“Voordat ik moeder werd ging ik zeker twee keer per week naar een toneelvoorstelling of de film. Toen ik zwanger raakte, gniffelde mijn moeder: ‘Dat ga je nog missen, al die theaterbezoekjes.’ Eerlijk gezegd was ik daar zelf ook een beetje bang voor. Maar toen ik Beau voor het eerst in mijn armen hield, wist ik dat het hele toneel me gestolen kon worden. Ik dacht nog even dat het aan de roze wolk lag, maar ik heb twee kinderen en nog steeds niets met me-time. Natuurlijk ga ik weleens met vriendinnen uit, maar mijn prioriteiten zijn gewoon veranderd. Ik heb geen geduld meer om zo’n hele voorstelling uit te zitten, en ik word blijer van een lange boswandeling met vriend, kinderen en hond.”
 

'Me-time, liever niet'

ANGELA (33) IS MOEDER VAN FINN (6).

“Mijn werk is belangrijk voor me en nu ik voor mezelf ben begonnen, gaat er nog meer tijd en energie naartoe. Om iets op te bouwen moet je investeren. De tijd die ik over heb, besteed ik aan mijn man en zoon. Oók logisch. Dat ik geen saunadagjes of shopmiddagen heb, vind ik prima. Blijkbaar heb ik daar geen behoefte meer aan. Mijn vriendinnen vinden het maar raar, vroeger ging ik altijd met ze de hort op. Maar ik volg mijn gevoel. En dat zegt: me-time, liever niet.”
 

Reuring

XANDRA (37) IS MOEDER VAN JUUL (9), TEUN (7), FAY (6), CATO (4) EN MOOS (1).

“Elke dag heb ik hooguit tien minuten voor mezelf. Dat is nu eenmaal zo met vijf kinderen. Daar koos ik bewust voor. Ik hou van reuring. Zonder drukte voel ik me kaal. Toen ik na zes jaar thuiszitten weer ging werken op kantoor, was ik in shock: de hele dag zitten, de stilte op de werkvloer. Ik was het niet meer gewend. Mensen denken altijd dat het zwaar is, zo’n groot gezin. En dat ik snak naar tijd voor mezelf. Nou, nee. Me-time is een term waar ik jeuk van krijg. Alsof je niet meetelt als je niet baalt dat je zo weinig aan jezelf toekomt. Overdreven gedoe. Ik heb een hekel aan alleen zijn en snap niet dat mensen tijd voor zichzelf nodig hebben om energie op te doen. Ik haal juist energie uit de drukte. Het scheelt dat ik geen hobby’s heb, dus ik mis ook niets.”
 

Ikketejd

AUKJE (29) IS MOEDER VAN FELIX (2) EN TOM (9 MAANDEN).

“Ik ben een dwangmatige opruimer en heb het relaxen jaren geleden al verleerd. Sterker nog: ik ben het hele woord me-time kwijtgeraakt. Geen idee waar ik het heb neergelegd. Niet in de kast, want alles wat daarin ligt heb ik vandaag opnieuw gevouwen. En me-time ligt ook niet in de badkamer. Dat weet ik zeker, want vandaag heb ik elke voeg nog schoon geschrobd. In de was zat ook geen me-time, wel een paar verloren sokken. Ik was nog bij Ikea voor nieuw beddengoed, misschien ligt het daar? Of heet het dan Ikketejd? Al sla je me dood, ik zou niet weten wat ik met een vrije dag zou moeten doen. Waarschijnlijk ga ik dan de besteklade opnieuw inruimen.”
 

'Ik kan mijn tijd wel beter besteden'

MARLEEN (36), MOEDER VAN BORIS (3) EN FELINE (1).

“In de bioscoop ben ik geen tijden geweest. Ik heb niks met sauna’s en beautyfarms en ik shop liever online dan in de stad. Veel efficiënter. Eigenlijk ben ik altijd aan het werk of met mijn kinderen. Een dag voor mezelf? Ik kan mijn tijd wel beter besteden. Als ik een avond alleen thuis ben, ga ik de administratie doen. Ik word onrustig als er nog iets op mijn to-do lijst staat. Lekker dingen van die lijst schrappen is zo rustgevend. Ik heb een grote innerlijke drive om me nuttig te maken. Daarom kruip ik ’s avonds liever achter mijn laptop om nog wat te werken dan dat ik languit op de bank tv-kijk. Dat houdt trouwens wel in dat ik nooit kan meepraten over Netflixseries of Temptation island.”
 

Lees ook
Wat moet ik met me-time? >

 

Tegenvaller

KRISTEL (35), MOEDER VAN ROOS (5).

“Ik werk fulltime en ben een single moeder; eigenlijk heb ik het permanent loeidruk. Vorige maand had ik voor het eerst sinds mensenheugenis een dag voor mezelf. Ik verheugde me er enorm op: ik zou de hele dag geen mens spreken en eindelijk The crown kijken. Man, viel dat even tegen. Na één aflevering had ik er genoeg van, ik voelde me opgesloten in mijn eigen huis en miste menselijk contact. Ik ben lekker door mijn telefoon gaan scrollen en heb drie oude vriendinnen gebeld om bij te kletsen. Daarna heb ik mijn kledingkast uitgemest en de vriezer ontdooid. Heerlijk.”
 

'Ik kan me niets ergers voorstellen'

JOJANNEKE (30) IS MOEDER VAN MAX (2) EN 7 MAANDEN ZWANGER.

“Mijn vriend verraste mij gisteren met een cadeaubon voor een mommy to be-massage. Lief hoor, maar het bewijs dat hij me slecht kent. Ik wilde dat hem nog toesissen, maar forceerde een glimlach en stopte de bon in een keukenlade waar ik hem per ongeluk ga vergeten. Ik kan me niets ergers voorstellen dan een uur stilliggen en naar plingelmuziek luisteren. Ik zou alleen maar denken aan de babykleertjes die ik nog moet strijken.”

 

Dit artikel staat in Kek Mama 05-2018.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

BN'er-moeders op Instagram

Van Vaderdag tot aan kroelen met een kip: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Voor alle vaders

 

Lief

 

Ik kon niet kiezen, dus werden het er drie... 💙 #goodmorning #friday #playtime #earlymorning #babyotis

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op

 

Gezinsuitbreiding

 

Eerste kennismaking van Gioia en Capo! 🐾🐾 @amalia_samipersad

Een bericht gedeeld door MoniQue Noël (@moniquenoell) op

 

Deze kan zo ingelijst worden

 

Lekker uitwaaien

 

Lees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >

 

Mooie woorden

 

Het is vandaag vaderdag. Ik heb lang getwijfeld dit te schrijven. Maar dit is mijn persoonlijke pagina en ik zie de hele dag prachtige foto’s voorbij komen van vaders. Dus ik stel me kwetsbaarder op dan ooit. Dit is een normale terug komende dag voor velen. Door deze dag voel ik me wel altijd anders. Ik zie mijn vader al bijna 20 jaar niet meer. De situatie is gelopen zoals ie is gelopen en ik heb er in principe vrede mee. Maar ik geloof er heilig in dat een kind moet zien waar hij of zij vandaan komt via iemand die een vader en moederrol heeft. Een kind moet zich kunnen spiegelen aan twee verschillende meningen, zienswijzes. De zaal in kijken bij een eindtoneelstuk en twee trotse blikken zien. Bedenk maar eens wat je wel met je moeder deed en niet met je vader. Ze vormen je beide op een andere manier. Ik heb gelukkig een sterke moeder die me het gevoel heeft gegeven er 200% voor me te zijn. Toch merk ik dat mijn keuzes en zelfvertrouwen minder sterk zijn dan vrienden die beiden ouders hadden. We leven in een tijd waar scheiden schering en inslag is. Ik weet dat het soms moeilijk is om het te laten werken tussen ex-partners maar als ouder moet je je altijd volledig inzetten om de schade voor de kids te beperken. Het gaat niet om ons de ouders maar het kind. Ik ben trots op het feit dat mijn kids worden geliefd door hun ouders en stiefouders ondanks dat het niet altijd makkelijk is. Dus vandaag hef ik het glas voor iedereen die zijn verantwoording neemt voor kinderen door er voor ze zijn, ze het gevoel te geven dat ze het waard zijn. Voor de vaders, alleenstaande moeders, stiefvaders, pleegouders en iedereen die zorgt. Lets nourish the future😘

Een bericht gedeeld door Miljuschka (@miljuschka) op

 

Lekker kroelen

 

Kroelkip

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) op

 

Papa is er altijd om je te vangen

 

Fijne vaderdag liefste!!! #vaderdag #SammyRose #JackieRey

Een bericht gedeeld door Marly Van der Velden (@marlyvd) op

 

Assepoester

 

Assepoester 👠 #lief #takecare

Een bericht gedeeld door S O P H I E (de Buisonjé) (@sophiedbuisonje) op

 

Hoe verzin je het

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

bruiloften zonder kinderen
Beeld: Unsplash

Moeder Amber Leventry en haar vrouw zijn uitgenodigd op een bruiloft. Die verboden is voor kinderen. En ze kunnen niet wachten.

Kijk, dat twee van hun beste vriendinnen met elkaar gaan trouwen is al een feest op zich, schrijft ze op ScaryMommy. Maar een feest met overnachting, anderhalf uur verwijderd van huis, waar haar dochter nadrukkelijk niet welkom is: ‘Serieus, dat is bijna nog mooier dan een homohuwelijk’, aldus Amber. Want wie doft zich nou helemaal op voor een knalfeest waarop je ook je eigen huwelijk een beetje herbeleeft, om zich vervolgens druk te maken of de kinderen niet door de speeches heen huilen?

 

Hun dag, jouw stoorzender

Toch voelen veel mensen zich gepikeerd wanneer kinderen niet welkom zijn op een bruiloft, constateert ze. En daar snapt ze niks van. ‘Hallo, jíj bent de uitverkorene op de genodigdenlijst, ze spenderen geld en drank en eten aan je. Oké, je moet er misschien wat voor reizen en een cadeautje kopen, maar wanneer iemand je uitnodigt op de belangrijkste dag van haar leven, dan is dat gewoon een eer.’ Dus waarom zou het resultaat van jouw huwelijk – je kind, dus – onderdeel (of in het ergste geval: stoorzender) moeten zijn van die ene, speciale dag van jouw vrienden?’ Laat het bruidspaar in vredesnaam nog even genieten van de kinderloosheid, voordat ze zich in luiers en slapeloze nachten storten, vindt ze.

Amber heeft ook genoeg bruiloften meegemaakt mét kinderen, inclusief haar eigen. ‘Maar ons kind zat nog in de buik van mijn vrouw, en bleef dus tenminste stil toen we onze geloften aflegden.’

 

Lees ook:
‘Doe me een lol en laat je kind thuis tijdens bruiloften’ >

 

‘Sorry, geen oppas’

Naast een avond onbezorgd feesten zonder je even moeder of vader te voelen, hebben kindvrije bruiloften nog een ander groot voordeel, vindt Amber: ‘Ze bieden hét excuus om niet te gaan.’ Wanneer het de trouwerij is van die ene collega met wie je echt geen privécontact hoeft, bijvoorbeeld. Of het zo’n extravagant feest is, dat je al blut bent wanneer je maar naar de uitnodiging kijkt. ‘Zeg simpelweg: “Sorry, geen oppas”, en de hele boel is getackeld’, aldus Amber.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >