me-time liever niet
Beeld: Pexels

Even geen kinderen en alleen aan jezelf denken. Hartstikke fijn vinden de meeste vrouwen. Maar niet allemaal: “Eerlijk gezegd doe ik liever de was.”

Het geduld niet meer

ILJA (39) IS MOEDER VAN BEAU (8), SARAH (7) EN THIJMEN (4).

“Voordat ik moeder werd ging ik zeker twee keer per week naar een toneelvoorstelling of de film. Toen ik zwanger raakte, gniffelde mijn moeder: ‘Dat ga je nog missen, al die theaterbezoekjes.’ Eerlijk gezegd was ik daar zelf ook een beetje bang voor. Maar toen ik Beau voor het eerst in mijn armen hield, wist ik dat het hele toneel me gestolen kon worden. Ik dacht nog even dat het aan de roze wolk lag, maar ik heb twee kinderen en nog steeds niets met me-time. Natuurlijk ga ik weleens met vriendinnen uit, maar mijn prioriteiten zijn gewoon veranderd. Ik heb geen geduld meer om zo’n hele voorstelling uit te zitten, en ik word blijer van een lange boswandeling met vriend, kinderen en hond.”
 

'Me-time, liever niet'

ANGELA (33) IS MOEDER VAN FINN (6).

“Mijn werk is belangrijk voor me en nu ik voor mezelf ben begonnen, gaat er nog meer tijd en energie naartoe. Om iets op te bouwen moet je investeren. De tijd die ik over heb, besteed ik aan mijn man en zoon. Oók logisch. Dat ik geen saunadagjes of shopmiddagen heb, vind ik prima. Blijkbaar heb ik daar geen behoefte meer aan. Mijn vriendinnen vinden het maar raar, vroeger ging ik altijd met ze de hort op. Maar ik volg mijn gevoel. En dat zegt: me-time, liever niet.”
 

Reuring

XANDRA (37) IS MOEDER VAN JUUL (9), TEUN (7), FAY (6), CATO (4) EN MOOS (1).

“Elke dag heb ik hooguit tien minuten voor mezelf. Dat is nu eenmaal zo met vijf kinderen. Daar koos ik bewust voor. Ik hou van reuring. Zonder drukte voel ik me kaal. Toen ik na zes jaar thuiszitten weer ging werken op kantoor, was ik in shock: de hele dag zitten, de stilte op de werkvloer. Ik was het niet meer gewend. Mensen denken altijd dat het zwaar is, zo’n groot gezin. En dat ik snak naar tijd voor mezelf. Nou, nee. Me-time is een term waar ik jeuk van krijg. Alsof je niet meetelt als je niet baalt dat je zo weinig aan jezelf toekomt. Overdreven gedoe. Ik heb een hekel aan alleen zijn en snap niet dat mensen tijd voor zichzelf nodig hebben om energie op te doen. Ik haal juist energie uit de drukte. Het scheelt dat ik geen hobby’s heb, dus ik mis ook niets.”
 

Ikketejd

AUKJE (29) IS MOEDER VAN FELIX (2) EN TOM (9 MAANDEN).

“Ik ben een dwangmatige opruimer en heb het relaxen jaren geleden al verleerd. Sterker nog: ik ben het hele woord me-time kwijtgeraakt. Geen idee waar ik het heb neergelegd. Niet in de kast, want alles wat daarin ligt heb ik vandaag opnieuw gevouwen. En me-time ligt ook niet in de badkamer. Dat weet ik zeker, want vandaag heb ik elke voeg nog schoon geschrobd. In de was zat ook geen me-time, wel een paar verloren sokken. Ik was nog bij Ikea voor nieuw beddengoed, misschien ligt het daar? Of heet het dan Ikketejd? Al sla je me dood, ik zou niet weten wat ik met een vrije dag zou moeten doen. Waarschijnlijk ga ik dan de besteklade opnieuw inruimen.”
 

'Ik kan mijn tijd wel beter besteden'

MARLEEN (36), MOEDER VAN BORIS (3) EN FELINE (1).

“In de bioscoop ben ik geen tijden geweest. Ik heb niks met sauna’s en beautyfarms en ik shop liever online dan in de stad. Veel efficiënter. Eigenlijk ben ik altijd aan het werk of met mijn kinderen. Een dag voor mezelf? Ik kan mijn tijd wel beter besteden. Als ik een avond alleen thuis ben, ga ik de administratie doen. Ik word onrustig als er nog iets op mijn to-do lijst staat. Lekker dingen van die lijst schrappen is zo rustgevend. Ik heb een grote innerlijke drive om me nuttig te maken. Daarom kruip ik ’s avonds liever achter mijn laptop om nog wat te werken dan dat ik languit op de bank tv-kijk. Dat houdt trouwens wel in dat ik nooit kan meepraten over Netflixseries of Temptation island.”
 

Lees ook
Wat moet ik met me-time? >

 

Tegenvaller

KRISTEL (35), MOEDER VAN ROOS (5).

“Ik werk fulltime en ben een single moeder; eigenlijk heb ik het permanent loeidruk. Vorige maand had ik voor het eerst sinds mensenheugenis een dag voor mezelf. Ik verheugde me er enorm op: ik zou de hele dag geen mens spreken en eindelijk The crown kijken. Man, viel dat even tegen. Na één aflevering had ik er genoeg van, ik voelde me opgesloten in mijn eigen huis en miste menselijk contact. Ik ben lekker door mijn telefoon gaan scrollen en heb drie oude vriendinnen gebeld om bij te kletsen. Daarna heb ik mijn kledingkast uitgemest en de vriezer ontdooid. Heerlijk.”
 

'Ik kan me niets ergers voorstellen'

JOJANNEKE (30) IS MOEDER VAN MAX (2) EN 7 MAANDEN ZWANGER.

“Mijn vriend verraste mij gisteren met een cadeaubon voor een mommy to be-massage. Lief hoor, maar het bewijs dat hij me slecht kent. Ik wilde dat hem nog toesissen, maar forceerde een glimlach en stopte de bon in een keukenlade waar ik hem per ongeluk ga vergeten. Ik kan me niets ergers voorstellen dan een uur stilliggen en naar plingelmuziek luisteren. Ik zou alleen maar denken aan de babykleertjes die ik nog moet strijken.”

 

Dit artikel staat in Kek Mama 05-2018.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Busy Philipps tweets klassenouder
Beeld: BrunoPress

Je kent het wel: eerst lijkt iets een heel goed idee, tot je er realistisch naar kijkt en beseft dat je er totáál geen tijd voor hebt. En ja, ook beroemde actrices hebben daar last van, zo blijkt uit de berichten van Busy Philipps. 

Moeders denken dat ze alles maar moeiteloos kunnen combineren: hun werk, sociale leven, de kinderen, het huishouden en o ja, gezellig meedoen op de school van de kinderen. Actrice Busy Phillipps (bekend van Dawson's Creek, en onlangs speelde ze in de film I Feel Pretty) is daarop geen uitzondering. Ook zij denkt soms superkrachten te hebben, terwijl ze in werkelijkheid veel te druk is. Onlangs overwoog Busy, ondanks haar volgepropte schema, om klassenmoeder te worden op de school van haar kinderen. Ze schrijft op Twitter dat ze even dacht dat ze werkelijk álles kan, maar toen besefte dat dit niet het geval is. En: dat dat oké is.

 

 

LEES OOK
10 momenten waarop ik helaas niet perfect ben >

 

Alles tegelijk

Dat Busy dit überhaupt overwoog is al opmerkelijk te noemen, want momenteel is ze druk met de voorbereidingen van haar late night talkshow, er komt een boek uit én er staan andere zakendeals op stapel. Dus tja, ze doet haar voornaam wel eer aan. Klassenmoeder worden, dat zit er nu even niet in, realiseerde ze zich gelukkig op tijd. 

 

 

Gewoon mens

En zo die je maar: ook Hollywood-sterren zijn maar gewone mensen. We doen als ouders allemaal ons best en nemen soms iets te veel hooi op onze vork. En daar is helemaal niets mis mee. 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

stop zeggen 18 zomers kinderen
Beeld: Unsplash

Blogger Nikki Pennington wordt er helemaal gek van: mensen die zeggen dat ze 'moet' genieten van elk moment met haar kinderen, want voor je het weet zijn ze uitgevlogen... Ze schreef er een rake Facebook-post over.

'Je hebt maar 18 jaren met je kinderen,' zo luidt het gezegde waar Nikki, blogger en moeder van drie kinderen, zich dood aan ergert. Oftewel: 18 zomers, 18 verjaardagen, 18 keer kerst. Natuurlijk heb je daarna nog veel mooie momenten met je kinderen, maar de gedachte achter deze opmerking is dat kinderen na die leeftijd hun eigen leven gaan leiden. En dat je dus van ieder moment samen moet genieten. En juist dát stuit Nikki tegen de borst, zo schrijft ze: 'Stop met zeggen dat ik slechts 18 zomers met mijn kinderen heb. Dat ik slechts 940 zaterdagen met ze heb. Dat ik van alles moet genieten. Ik krijg er stress van omdat ik alleen maar aan het rekenen ben hoeveel weekenden, zomers of mooie momenten ik van met mijn kinderen heb en hoeveel ik er al blijkbaar heb gemist.'

 

 

Geen garantie

Nikki vertelt in een interview aan Babble dat ze vindt dat er hiermee te veel druk op ouders wordt gelegd. Ook vindt ze zulke opmerkingen pijnlijk voor sommige mensen: 'Er zijn ouders die veel werken of die gescheiden zijn en hun kinderen de helft van de tijd niet zien.' In haar post benadrukt ze ook dat niemand weet hoeveel tijd hij nog heeft op deze aarde: 'Niemand krijgt de garantie van nog een minuut, nog een dag, nog een zaterdag, nog een zomer of zelfs nog een moment om wel of niet van te genieten.' Ook zegt ze dat het onzin is dat moeders van elk moment moeten genieten, zelfs als ze het aan de stok hebben met een krijsende peuter of chagrijnige tiener.

 

Lees ook
Moeder zet brief aan partner op Facebook: 'Ik heb meer hulp nodig' >

 

Niet meer tellen

De blogger eindigt haar post met de woorden: 'Herinner me eraan dat ik mazzel heb als ik al een mooie zomer of zaterdag met mijn lieve kinderen heb gehad, en dat ik gezegend ben als er ik nog veel meer beleef. Dus stop ermee om te zeggen dat het allemaal eindigt en dat ik er maar beter van moet genieten, want daar krijg ik meer stress van dan van het moederschap zelf. Ik ben niet langer de dagen aan het tellen en ik hoop dat jij dat ook niet doet. In plaats daarvan beleef ik iedere minuut die mij gegeven is in het hier en nu.'

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >