hoe-kinderen-tandenpoetsen-leuk-vinden

Tandenpoetsen is niet echt de hobby van Mariëttes kinderen Casper (4) en Nora (2). Tot ze het probeert met de Philips Sonicare én het paarse wezentje Sparkly.

‘Jongens, tandenpoetsen!’

Het is donderdagavond kwart voor zeven en ik probeer, tegen beter weten in, mijn kinderen enthousiast te maken voor iets waarvan ik weet dat dit gaan eindigen met ofwel tranen ofwel boosheid. Het is niet dat ze over het algemeen niet aan persoonlijke verzorging doen: douchen, aankleden, haren kammen, het gaat allemaal zonder problemen (wat iets anders is dan snel, maar goed, count your blessings). Maar zodra er een tandenborstel in zicht komt, begint het feest.
 

Hevige strijd

Tandenpoetsen is, op z’n zachtst gezegd, geen hobby van mijn kinderen. Hoeveel felgekleurde tandenborstels met prachtige figuren ik er ook tegenaan heb gegooid, het blijft vooral bij Nora een dagelijks gebedel om haar mond open te doen, gevolgd door een – als ik geluk heb – minuut (meestal minder) waarin ik snel-snel probeer zoveel mogelijk tanden aan te raken met de tandenborstel voor de strijd te hevig wordt en ik verzand in een worsteling met een peuter-met-een-mening. Casper heeft deze fase gelukkig al gehad en is iets makkelijker over te halen om stil te staan en zijn mond te openen, zeker sinds de tandarts hem op het hart heeft gedrukt op dit gebied altijd goed naar papa en mama te luisteren. Maar dan nog, de helft van de tijd zet hij z’n kiezen stevig op elkaar of duwt de tandenborstel voortdurend aan de kant, want ‘ik vind dit vies’.
 

De beproefde methode van beloning

Dit moet anders, besluit ik, want de verhalen over tandbederf bij kinderen vliegen me om de oren en ik wil mijn kinderen daarom aanleren dat tandenpoetsen erbij hoort, belangrijk is en grondig dient te gebeuren. Het liefst zou ik een elektrische tandenborstel gebruiken, maar de ene keer dat ik het probeerde, werd Casper zo ongeveer hysterisch, dus daar ben ik maar snel weer mee gestopt. Toch lees ik overal dat het wel echt beter is en dat peutertanden sneller en makkelijker schoon worden, iets wat me uiteraard erg aanspreekt.

Maar de vraag is: hoe? Over het algemeen wend ik me qua opvoeding graag tot de beproefde methode van beloning (omkoping, in sommige gevallen), omdat mijn kinderen daar toevallig heel dol op zijn. Maar om nou voor elke keer tandenpoetsen aan te komen zetten met een cadeau gaat me te ver. Gelukkig heeft Philips een tandenborstel voor kinderen ontwikkeld waarbij beloning is meegenomen in het systeem. Dat moet ik natuurlijk proberen, zeker omdat de kinderen binnenkort naar de tandarts moeten en ik maar hoop dat hun tanden toonbaar genoeg zijn.
 

Stickers en cadeaus

Ik geef toe: ik zie niet meteen in hoe Sparkly mijn kinderen gaat overhalen hun tanden te poetsen. Het harige paarse wezentje, hoofdpersoon in de app die bij de Sonicare hoort, legt uit waarom en hoe kinderen moeten poetsen en deelt virtuele beloningen uit als ze dat goed hebben gedaan. De app is leuk bedacht en goed gemaakt (app en tandenborstel zijn via bluetooth verbonden, zodat er daadwerkelijk een teller gaat lopen als je kind poetst), maar de weerzin tegen tandenpoetsen zit nogal diep bij mijn tweetal. Casper en Nora – nooit vies van een extra momentje op mijn telefoon kijken – zijn wel meteen geïnteresseerd, zeker omdat ze een sticker mogen uitkiezen om op hun eigen tandenborstel te plakken en omdat Sparkly cadeaus uitdeelt in de vorm van een gekke hoed, een tekening, een leuk brilletje of iets anders waar mijn kinderen zo blij van worden dat ze er hoe langer hoe meer voor willen doen. Ik ben verbaasd hoe snel dat gaat. Na wat aandringen tolereert Casper vrijwel meteen de elektrische tandenborstel in zijn mond en staat hij toe dat ik poets, omdat Sparkly zegt dat er gepoetst moet worden. De uitleg over hoe hij zelf moet poetsen (tandenborstel schuin tegen de tandvleesrand zetten, ook de kauwvlakken goed poetsen – ikzelf vind de toelichting van Sparkly best interessant) hoort hij aan, maar ik denk dat hij nog wat groter moet worden om het daadwerkelijk te gaan doen. Nora heeft wat meer tijd nodig, maar toch kan ik binnen twee dagen ook bij haar gewoon de tandenborstel aanzetten zonder dat ze zich spartelend op de grond laat vallen. ‘Sparkly zegt dat het zo moet’, herhaal ik keer en op keer en uiteindelijk zit Nora de tijd van het poetsen uit met haar vinger bij het scherm om meteen daarna het cadeautje te kunnen ‘uitpakken’.

Na een week is Sparkly al helemaal in ons leven geïntegreerd. Twee keer per dag start ik de app en de kinderen weten wat er van ze wordt verwacht en staan braaf stil met hun mond open om daarna enthousiast op het scherm te tikken en cadeaus te incasseren. Nora is zelfs zo fan dat ze nog een stapje verder gaat.

‘Wacht, mam, wacht!’ roept ze op een avond, terugsprintend naar de badkamer. ‘Sparkly moet nog een kus!’ En dan zit er een tandpastakus op mijn telefoon en durf ik met een gerust hart een afspraak bij de tandarts te maken.

 

Beter goed gejat, dan slecht bedacht: dat geldt zeker voor deze geniale ouderschaps lifehacks van Bored Panda.

Schoonmaakhulp

parenting hacks

 

Geniale geheugensteun

parenting hacks

 

Later krijg je de volle laag, maar het werkt

parenting hacks

 

Lees ook:
Föhn je eten - en 8 andere lifehacks die alleen kinderen bedenken >

 

Geen bad? Geen probleem

parenting hacks

 

Je eigen iglo maak je in een handomdraai (wel even duimen voor sneeuw)

parenting hacks

 

Stukken goedkoper dan een kleed

parenting hacks

 

Nooit meer eentje kwijt

parenting hacks

 

Mama ziet alles

parenting hacks

 

Printen maar

parenting hacks

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

Van haren in het doucheputje tot tandpastaresten in de wasbak: je badkamer kun je niet altijd door een ringetje halen. Dat is ook niet wat moeder Katie Bingham-Smith verlangt, maar wél dat haar kinderen hun eigen troep opruimen.

'Vanaf nu gelden er regels in onze badkamer’, schrijft ze op haar blog.

 

Piepklein restje

‘Op een dag vond ik tandpasta op de spiegel, het raam, de vensterbank en zelfs op de toiletbril’, vertelt Katie. ‘En wc-papier was nergens te bekennen – ja, een piepklein restje, maar een nieuwe toiletrol ophangen? Ho maar. Vanaf dat moment was ik er klaar mee.’

 

Lees ook:
5 loeihandige tips voor het schoonmaken van de badkamer >

 

Regels

Katie verwacht heus niet dat haar badkamer spic en span is. ‘Ik begrijp dat er soms remsporen te zien zullen zijn en dat we af en toe vergeten om onze handdoeken op te hangen’, zegt ze. ‘Maar van een nieuwe toiletrol ophangen word je echt niet moe. En ik mag toch wel van mijn kinderen verwachten dat ze het een béétje netjes houden?’ En dus heeft Katie een aantal regels opgesteld. Ze beschrijft ze kort en bondig:

 • ‘Wat er ook uit je lichaam komt, het is je eigen verantwoordelijkheid om het op te ruimen. Alles.’
   
 • ‘Lege flesjes, tubes en ander prul gooi je niet op de grond of in de vensterbank, maar in de prullenbak.’
   
 • ‘En leeg die prullenbak als-ie vol is.’
   
 • ‘Hang een nieuwe toiletrol op indien nodig. Ook als er nog maar één velletje aanhangt.’
   
 • ‘Handdoeken en badmatten hang je op de haak.’
   
 • En haar laatste, misschien wel meest briljante regel: ‘Doe je dit niet en maak je de badkamer alsnog vies? Dan kan je het wifi-wachtwoord schudden.’

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >