scheiden_of_blijven

Je hebt het eindeloos geprobeerd. Alle voors en tegens afgewogen, tientallen keren gepraat met elkaar, en misschien zelfs wel relatietherapie gevolgd. Als de onrust en onvrede in je relatie aanhouden, wat doe je dan? Scheiden of blijven?

Julie (39) heeft twee dochters (8 en 10) en ligt al twee jaar in scheiding met René (48). “Belachelijk, vindt hij het, dat ik wilde scheiden. Dus toen ik twee jaar geleden de knoop doorhakte, besloot René me overal in het proces te dwarsbomen. Het enige – en voor mij gelukkig belangrijkste – wat we tot nu toe formeel geregeld hebben, is de omgang met onze dochters.

Ik was net afgestudeerd, toen we een relatie kregen. Heerlijk, vond ik het, hoe hij zijn leven al op orde had. René was tien jaar ouder dan ik, woonde in een fijn appartement en had een goede baan. Ik woonde nog in mijn studentenkamer, en had meer schulden dan schoenen – dat zegt wat.

Natuurlijk spraken we erover hoe we de toekomst zagen. We deelden een kinderwens, maar als ik zei dat ik óók een carrière wilde, lachte hij minzaam. ‘We zien wel hoe het loopt, Juul’, zei hij dan. En daarmee was het onderwerp van tafel.

 

Prinsessen

Ik kreeg de carrière. En ik kreeg de kinderen. Uit eigen beweging besloot ik in plaats van vijf, twee dagen te gaan werken om bij onze dochters te zijn. René was over the moon. Zijn prinsessen, noemde hij ons; apetrots, was hij. Het paste hem goed, het plaatje waarin hij als ‘hoofd van het gezin’ het geld binnenbracht, en kon pronken met zijn ‘harem’.

Mij paste het plaatje minder goed. Hoe dol ik ook was op mijn dochters, ik verloor mezelf compleet in de luiers en hapjes en slaapjes en boekjes. Ik miste de intellectuele uitdaging, een stukje leven voor mezelf.

Voor René was het onbespreekbaar, dat we de opvang voor de meiden zouden uitbreiden, zodat ik op z’n minst weer vier dagen kon gaan werken. Oók nadat mijn moeder aanbood een dag per week voor haar rekening te nemen, zodat geld en onpersoonlijke opvang geen argumenten meer waren.

René boog niet.

 

Gekooid

Toen onze dochters allebei naar de basisschool gingen en hij nog steeds niet te vermurwen was, barstte de bom. Ik vond dat hij me kooide, hij vond dat het werk dat thuis gedaan moest worden niet zomaar aan de kant geschoven kon worden. Ik begreep er niks van: de meiden gingen naar school, we konden hulp in de huishouding nemen en de boodschappen liet ik ook toen al jaren bezorgen. René was vooral doodsbang dat ik me teveel zou ontwikkelen, zo werd tijdens relatietherapie duidelijk. En dat hij me daardoor zou kwijtraken. Ik probeerde hem uit te leggen dat mij kwijtraken een garantie was als hij me zou belemmeren in mijn ontwikkeling. Maar hij begreep het niet.

 

Lees ook:
Scheiden of blijven? 5 Overdenkingen >

 

 

Self fulfilling prophecy

De eerste maand dat ik begon bij mijn nieuwe baan – ons huishouden én zorg voor de kinderen in kannen en kruiken –, begonnen bij René en mij de ruzies. Omdat hij vond dat ik ondanks mijn verdrievoudigde salaris niet op stedentrip kon met vriendinnen, terwijl hij niet anders deed dan reizen. Omdat we volgens hem mijn volledige salaris moesten sparen, terwijl we al een dikke spaarrekening hadden waaraan ik royaal bijdroeg. Omdat hij me verweet dat we geen tijd meer hadden samen, terwijl hij geen uur minder was gaan werken. Het werd een self fulfilling prophecy: hij was bang om me kwijt te raken, maar duwde me steeds verder van zich af.

Na een jaar relatietherapie vroeg ik twee jaar geleden de scheiding aan. Het geld dat ik zo hard nodig heb om mijn nieuwe bestaan met mijn dochters op te bouwen, gaat sindsdien voor een groot deel op aan advocaten: elke keer bedenkt hij iets nieuws om over te vechten. Ik gun René de wereld, de helft van de omgang met de kinderen en kan mijn eigen boontjes doppen. Daar moet ik voorlopig voor boeten. Maar het belangrijkste heb ik al gewonnen: ik voel me vrijer en gelukkiger dan ooit.”


Scheiden of blijven? Lees hier de tips van psycholoog Sandra van Scheijndel.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

BN'er-moeders op Instagram

Van afkoelen in het zwembad tot popcorn smokkelen: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Samen op tour


Handig, zo'n buik


Dat kan natuurlijk ook

 

Popcorn naar binnensmokkelen bij de filmhallen! #bioscoop #winnietbepooh #zohardgegierdvanhetlachensamen

Een bericht gedeeld door Bridget (@bridgetmaasland) op


Lievelingssnurk


Lief

 

My heart is perfect because you are inside...

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) op


Even afkoelen

 

Normally I don’t sit in food.

Een bericht gedeeld door Chantal Janzen (@chantaljanzen.official) op


Dierenvriend


Lees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >

 

Ouders groeien ook

 

Werken & moederschap, niet altijd een makkelijke combinatie. Ik krijg vaak de vraag of ik me schuldig voel naar Scottie toe. Of jawel, de opmerking: waarom zou je werken, je hebt het financieel toch niet nodig? Ten eerste: waarom worden deze vragen altijd gedropt bij werkende vrouwen en vrijwel niet bij werkende mannen? Ten tweede: werken hoeft toch niet uitsluitend met geld te maken te hebben? Er zijn mensen die gewoon heel blij worden van wat ze doen. Die hebben het óók emotioneel nodig. Ambitie zit al van jongs af aan in mij. Ik móet werken. Ik wíl ondernemen. En ook wil ik altijd op mijn eigen benen kunnen staan. Dat geeft mij rust en de vrijheid mijn leven in te richten hoe ik dat wil. En dat verdwijnt bij mij niet ineens met de komst van een kleintje, al zoek ik dan natuurlijk ook naar een nieuwe balans om het allemaal zo goed mogelijk invulling te geven. Omdat ik óók genoeg tijd met haar wil hebben. Dus nee, me schuldig voelen over hoe ik het aanpak doe ik niet. Geloof ik kan je op tig manieren een goede moeder zijn, of je nu fulltime werkt, fulltime moeder bent of alles ertussenin. We proberen allemaal datgene te doen waarvan we denken dat het het beste is voor onze kindjes. En ik hoop op deze manier een voorbeeld voor mijn dochter te kunnen zijn. Vanmorgen las ik een gedicht van Joyce Maynard wat dat gevoel mooi omschreef: It's not only children who grow. Parents do too. As much as we watch to see what our children do with their lives, they are watching us to see what we do with ours. I can't tell my children to reach for the sun. All I can do is reach for it, myself. ☀️ #dusdat #ennuqualitytime #moederschap #succesvolondernemen #HappyLife365

Een bericht gedeeld door Kelly Weekers (@kelly_weekers) op


Stoer

 

♡ - voor @palavershop fotografie @annamariejanssen

Een bericht gedeeld door Romy Boomsma 🌿 (@romyboomsma) op


Ze kijkt wel blij

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Actrice Liza Sips bevallen van dochter Charlize

Liza Sips is bevallen van een dochter. 'Welkom lief, klein meisje. Intens gelukkig en onbeschrijfelijk trots op onze Charlize Helena Manheim', schrijft de actrice bij de allereerste babyfoto op social media.

Liza en haar vriend Ralph hebben al een zoontje. Jonah werd in april 2016 geboren.

 

 

Lees ook
9x bevallingsfoto's waar je stil van wordt >

 

Zwangerschapstest

In januari maakte Liza bekend dat ze opnieuw zwanger was. Ze deelde een foto op Instagram en maakte ook nog een video van hét moment dat ze een zwangerschapstest deed.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >