scheiden_of_blijven

Je hebt het eindeloos geprobeerd. Alle voors en tegens afgewogen, tientallen keren gepraat met elkaar, en misschien zelfs wel relatietherapie gevolgd. Als de onrust en onvrede in je relatie aanhouden, wat doe je dan? Scheiden of blijven?

Sanne (40) is al sinds haar zeventiende met Gilbert (41). Samen hebben ze drie kinderen, maar dat is ook meteen alles wat ze delen. Toch blijft ze bij hem. “Wacht even. Want zo klinkt het net of ik niet van Gilbert hou. Dat doe ik wel – heel veel, zelfs. Maar zoals van een broer. Hij is niet weg te denken uit mijn leven; hij is een onderdeel van míj. Dat amputeer je niet zomaar even, al weet ik niet zeker of ik meer zou missen dan alleen zijn vanzelfsprekende aanwezigheid.

Gilbert en ik brengen ons leven samen grotendeels zwijgend door. We werken allebei, thuis gaat de meeste aandacht naar de kinderen. Onze oudste gaat al naar de middelbare school, maar onze jongste twee zijn zes en negen; die moeten nog naar hockey gereden worden, en naar voetbal, en voor een deel verzorgd tot bedtijd. Al realiseer ik me best dat dat ook geldt voor mijn vriendinnen, die wel nog spannende relaties hebben.

 

Nooit samen op vakantie

Natuurlijk praten we soms met elkaar. Dan wisselen we de belangrijkste wetenswaardigheden uit over onze dag. Tijdens het koken, of bij de koffie na het eten. Maar echte gesprekken, over onze gevoelens, verlangens en dromen? Die voeren we al jaren niet meer. Geen tijd voor. En als we die wel hebben, dan hebben we geen puf. Knuffelen doen we wel nog steeds; ik kruip elke avond in Gilberts armen. Dat is óók liefde, denk ik dan.

De tropenjaren met de kinderen zijn bijna achter de rug, maar daar verheug ik me niet per se op. Diep van binnen ben ik bang voor wat er nog over is van ons, wanneer de avonden weer voor ons samen zijn en de kinderen hun eigen plannen trekken. Zelfs op vakantie nemen we geen tijd voor elkaar; we gaan altijd samen met vrienden. Ik zou niet weten waar ik het anders drie weken met Gilbert over moet hebben – al kom ik dan misschien wel eindelijk eens aan die stapel ongelezen boeken toe.

 

Meer eten dan gespreksstof

Toen ik me een jaar of vier geleden voor het eerst realiseerde dat we serieus uit elkaar groeiden, zette ik nog in op eens per maand uit eten, samen. Oppas voor de kinderen en wij ouderwets de stad in. Maar tijdens die avonden ging het toch weer over werk en kinderen, en onze gespreksstof was steevast eerder op dan het hoofdgerecht.

We zijn elkaar kwijtgeraakt, gaandeweg, en ik weet niet of we de draad nog kunnen oppakken. We zijn allebei veranderd, sinds de kinderen er zijn, en totaal verschillende kanten op. Zelfs over de toekomst denken we anders: hij droomt van een huisje in het groen waar hij de hele dag kan tuinieren, ik van verre reizen en een bruisend bestaan. Ik heb al lang genoeg aan huis gekluisterd gezeten.

 

Lees ook:
Scheiden of blijven? 5 Overdenkingen >

 

Woeste affaire

Ik fantaseer weleens over een woeste affaire. Maar dezelfde minuut denk ik al: dat doe ik Gilbert nooit aan. Dan probeer ik hem maar te verleiden tot een potje spannende seks, maar na afloop blijf ik altijd teleurgesteld achter. Het vuur is eruit.

We maken geen ruzie. Gilbert is voor mij meer een soort meubelstuk geworden. Maar ja, van de antieke stoel van je oma neem je ook niet zomaar afscheid. Er is nu geen urgentie om te vertrekken, en ik weet ook niet zeker of die er ooit komt. Dit zijn van die dingen waarbij de tijd het zal uitwijzen, denk ik. Een natuurlijk verloop. Wie weet hoe we elkaar opeens hervinden als de kinderen de deur uit zijn. Beginnen we een totaal nieuwe relatie. Naakt tuinieren schijnt iets heel leuks te zijn.”

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

BN'er-moeders op Instagram

Van afkoelen in het zwembad tot popcorn smokkelen: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Samen op tour


Handig, zo'n buik


Dat kan natuurlijk ook

 

Popcorn naar binnensmokkelen bij de filmhallen! #bioscoop #winnietbepooh #zohardgegierdvanhetlachensamen

Een bericht gedeeld door Bridget (@bridgetmaasland) op


Lievelingssnurk


Lief

 

My heart is perfect because you are inside...

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) op


Even afkoelen

 

Normally I don’t sit in food.

Een bericht gedeeld door Chantal Janzen (@chantaljanzen.official) op


Dierenvriend


Lees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >

 

Ouders groeien ook

 

Werken & moederschap, niet altijd een makkelijke combinatie. Ik krijg vaak de vraag of ik me schuldig voel naar Scottie toe. Of jawel, de opmerking: waarom zou je werken, je hebt het financieel toch niet nodig? Ten eerste: waarom worden deze vragen altijd gedropt bij werkende vrouwen en vrijwel niet bij werkende mannen? Ten tweede: werken hoeft toch niet uitsluitend met geld te maken te hebben? Er zijn mensen die gewoon heel blij worden van wat ze doen. Die hebben het óók emotioneel nodig. Ambitie zit al van jongs af aan in mij. Ik móet werken. Ik wíl ondernemen. En ook wil ik altijd op mijn eigen benen kunnen staan. Dat geeft mij rust en de vrijheid mijn leven in te richten hoe ik dat wil. En dat verdwijnt bij mij niet ineens met de komst van een kleintje, al zoek ik dan natuurlijk ook naar een nieuwe balans om het allemaal zo goed mogelijk invulling te geven. Omdat ik óók genoeg tijd met haar wil hebben. Dus nee, me schuldig voelen over hoe ik het aanpak doe ik niet. Geloof ik kan je op tig manieren een goede moeder zijn, of je nu fulltime werkt, fulltime moeder bent of alles ertussenin. We proberen allemaal datgene te doen waarvan we denken dat het het beste is voor onze kindjes. En ik hoop op deze manier een voorbeeld voor mijn dochter te kunnen zijn. Vanmorgen las ik een gedicht van Joyce Maynard wat dat gevoel mooi omschreef: It's not only children who grow. Parents do too. As much as we watch to see what our children do with their lives, they are watching us to see what we do with ours. I can't tell my children to reach for the sun. All I can do is reach for it, myself. ☀️ #dusdat #ennuqualitytime #moederschap #succesvolondernemen #HappyLife365

Een bericht gedeeld door Kelly Weekers (@kelly_weekers) op


Stoer

 

♡ - voor @palavershop fotografie @annamariejanssen

Een bericht gedeeld door Romy Boomsma 🌿 (@romyboomsma) op


Ze kijkt wel blij

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Actrice Liza Sips bevallen van dochter Charlize

Liza Sips is bevallen van een dochter. 'Welkom lief, klein meisje. Intens gelukkig en onbeschrijfelijk trots op onze Charlize Helena Manheim', schrijft de actrice bij de allereerste babyfoto op social media.

Liza en haar vriend Ralph hebben al een zoontje. Jonah werd in april 2016 geboren.

 

 

Lees ook
9x bevallingsfoto's waar je stil van wordt >

 

Zwangerschapstest

In januari maakte Liza bekend dat ze opnieuw zwanger was. Ze deelde een foto op Instagram en maakte ook nog een video van hét moment dat ze een zwangerschapstest deed.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >